Muzejní výstava roku

Podoby víry u západních a jižních Slovanů
Pro víru se umíralo, protože byla nadějí. A jako taková se obtiskla do duší a konání člověka, včetně jeho hmotných výtvorů, s jejichž pomocí se utíkal k Bohu. Setkáváme se s nimi v lidských příbytcích, po cestách kudy člověk chodil, na polích, kde pracoval, na návrších kopců a hor. Nejvelkolepější z těchto artefaktů jsou kostely, doklady víry, pojetí liturgie, a zároveň i dokumenty dobové architektury, malířství a sochařství. Hlavním tématem výstavy byly fotografie z cest po Balkánu, východním Slovensku a Řecku, zachycující projevy víry jak v architektuře křesťanských chrámů a jejich interiérů, tak v architektuře profánní a lidové. Doplnily je projevy víry spojené s církevním rokem, výročními a společenskými obyčeji na Moravě. Součástí výstavy byly také filmy s náboženskou tématikou, pocházející z produkce muzea či získané ze sběrů v terénu. Výstava byla příspěvkem k cyrilometodějskému výročí.
11/2013
Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě
Přemysla Otakara II. 37, 688 12 Uherský Brod
+420 603 509 036
popelka@mjakub.cz
http://www.mjakub.cz
00092142
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Pro víru se umíralo, protože byla nadějí. A jako taková se obtiskla do duší a konání člověka, včetně jeho hmotných výtvorů, s jejichž pomocí se utíkal k Bohu. Setkáváme se s nimi v lidských příbytcích, po cestách kudy člověk chodil, na polích, kde pracoval, na návrších kopců a hor, odkud jsou i z dálky dobře vidět. Samozřejmě, nejvelkolepější z těchto artefaktů jsou kostely (chrámy), doklady víry, pojetí liturgie a zároveň i dokumenty dobové architektury, malířství a sochařství. Obsah výstavy je dvojí: Hlavním tématem jsou fotografie z cest po Balkánu, východním Slovensku a Řecku zachycující projevy víry jak v architektuře křesťanských chrámů a jejich interiérů, tak v architektuře profánní a lidové (interiéry stavení, boží muka, polní kříže). Významným oddílem jsou i fotograficky zachycené projevy víry spojené s církevním rokem, výročními a společenskými obyčeji na Moravě. Součástí výstavy jsou také filmy s náboženskou tematikou, pocházející z produkce muzea či získané ze sběrů v terénu. Výstava je příspěvkem k cyrilometodějskému výročí. Byla jí udělena záštita ministryně kultury ČR Mgr. Aleny Hanákové a Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého.
PhDr. Pavel Popelka, CSc.
21.6.2013
13.10.2013
červen–říjen
út–ne
9–16.45
Pavel Popelka
popelka@mjakub.cz

Nepovinné přílohy

Doprovodná publikace Podoby víry. Obrazem i slovem po stopách cyrilometodějské tradice
Slavnostní vernisáž s promluvou ministryně kultury Mgr. Aleny Hanákové, arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a Mgr. ThLic Wakeriana Bugela, Dr.(CMF UP Olomouc). Součástí vernisáže bylo vystoupení pěveckého sboru Vocalis se staroslověnskými zpěvy. Výtvarná soutěž Podoby víry očima dětí.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru