Muzejní výstava roku

Adepte cechu Hubertova. Tradice a současnost myslivosti
Mnoho lidí vnímá myslivost kontroverzně, a proto chtěli autoři výstavy volbou tohoto tématu přispět k dialogu myslivců a laiků. Výstava přinesla pohled do dějin i současnosti myslivosti. Zaměřila se jak na přírodovědné, tak na duchovní aspekty; velký důraz byl kladen na myslivecké tradice, jejichž provozování u nás je v rámci Evropy výjimečné. Na výstavě bylo k vidění 400 exponátů; naučná část výstavy byla obsažena na 50 posterech. Součástí výstavního díla byly také interaktivní prvky, ve výstavě umístěný výukový prostor a bohatý doprovodný program, jehož akce lemovaly celé trvání výstavy (Den Země, Týden myslivosti, Myslivecká muzejní noc, Koncert myslivecké hudby, odborné konference, Hubertská jízda aj.) Mezi výstupy kromě katalogu patří také další tiskoviny (Myslivcova kuchařka, skládačka s doprovodnými akcemi, skládačka o mysliveckých tradicích a pexeso). Vypracovány byly též různě věkově odstupňované pracovní listy a omalovánky.
16/2013
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Náměstí Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa
+420 487 824 145
+420 487 824 146
muzeumcl@muzeumcl.cz
http://muzeumcl.cz
00360198
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Výstava Adepte cechu Hubertova – Tradice a současnost myslivosti přináší pohled na fenomén myslivosti, která je jedním z nejmasovějších zájmových odvětví v České republice. Snaží se myslivost rozebrat optikou různých vědních oborů, obsahuje jak sondu historickou, tak zoologickou. Zároveň se zde odráží hlediska ekologická, kunsthistorická, literární a mnohá jiná. Důležité pro kurátory výstavy byly také myslivecké tradice a zvyky, jejichž provozování má mezi českými myslivci velký význam. Důraz na příklon k tradicím je patrný právě v posledních letech, kdy myslivost stojí před nemálo výzvami, které jí současnost přináší. Myslivost vnímá celá řada laiků kontroverzně nebo negativně, a i to byl důvod, proč jsme se v muzeu rozhodli při úvahách nad velkou výstavou právě pro myslivost. V konceptu dlouhodobé a rozsáhlé monotematické výstavy jsme chtěli udat směr, po kterém by se mohlo výstavnictví v českolipském muzeu dále ubírat – tedy nejen ukazovat věci, ale zpřístupnit též jejich příběh, který je třeba zasadit do širšího časového a tematického kontextu. Velkorysé plány na unikátní výstavu vyžadovaly navázání spolupráce s celou řadou institucí, firem či státních podniků, vzdělávacích ústavů, sponzorů a mediálních partnerů, což se beze zbytku podařilo. K tomu je třeba přičíst desítky jednotlivců, kteří nám zapůjčovali exponáty, poskytovali informace o myslivosti a jejím vývoji na okrese, sdíleli s námi své fotografické archivy či vzpomínky, nebo se jinak pod výstavou autorsky podepsali (příspěvky v katalogu, přednášky během doprovodných akcí apod.) Naším cílem bylo propojit minulost se současností a ukázat veřejnosti (a to i během doprovodných akcí), že myslivecké tradice jsou stále živé a mají své místo ve společném kulturním dědictví.
Mgr. Tomáš Cidlina, Petr Mužák
Anna Marie Neduhová
27.3.2013
31.10.2013
březen–říjen
út–ne
9–12 a 13–17
Ing. Marta Knauerová
knauerova@muzeumcl.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Tomáš Cidlina, Petr Mužák
Anna Marie Neduhová
Katalog výstavy, Myslivcova kuchařka, Skládačka s doprovodným programem, Skládačka o mysliveckých tradicích a zvycích, Myslivecké pexeso, Pracovní listy pro tři věkové kategorie návštěvníků, Omalovánky
25. 4. 2013 Den Země – Lesem nelesem (Ekoporadna Orsej); 18. 5. 2013 O Zlatou srnčí trofej (OMS Česká Lípa); 1. 6. 2013 Myslivecká muzejní noc; 17.–26. 6. 2013 Týden myslivosti (společně s OMS Česká Lípa a Lesy ČR); 30. 8. 2013 Koncert myslivecké hudby; 6.–8. 9. 2013 Výstava hub – mykologická poradna, fotografie lesní zvěře (Ekoporadna Orsej); 20. 9. 2013 Malá myslivecká konference; 21. 9. 2013 Myslivecká konference ve Skalici u Č. Lípy (konference OŽP LK); 3. 10. 2013 Den zvířat – Lesní zvěř (Ekoporadna Orsej); 26. 10. 2013 Hubertská jízda a Svatohubertská mše svatá. Nejsou-li pořadateli akce přímo kurátoři výstavy, je jméno spolupracujících subjektů uvedeno v závorce za názvem akce.
Českolipský deník, 30.12. 2012, Muzeum se na dva měsíce uzavře. Příští sezóna bude patřit myslivcům; Českolipský deník, 28.3. 2013 Muzeum ovládli myslivci. Výstava je v Lípě největší za poslední léta; Českolipský deník, 1.6. 2013, Myslivecká noc se oblékne do zeleného a na hradě Lipý se bude stra;šit; Českolipský deník, 20.6. 2013, Ralsko i českolipské muzeum nabízejí myslivecký víkend Českolipský deník, 25.6. 2013, Slečna pasována jest; Svět myslivosti, 1/2013, Příběh jednoho muzejního exponátu, aneb v České Lípě se chystá velká výstava o myslivosti; Svět myslivosti, 3/2013, Poslední březový týden bude v České Lípě zahájena výstava Adepte cechu Hubertova – Tradice a současnost myslivosti (Rozhovor s Mgr. Tomášem Cidlinou); Svět myslivosti, 6/2013, Výstava Adepte cechu Hubertova – Tradice a současnost myslivosti stojí za návštěvu; Sächsiche Zeitung, 28.3. 2013, Wald und Jagd in Tschechien; Myslivost, 7/2013, Myslivecká muzejní noc navzdory počasí; Silva Bohemica, květen-červen/2013, Myslivecký a lesnický rok na Českolipsku; Naše Polovnictvo; Informační bulletin Sellier a Bellot, 6/2013, Zveme vás na výstavu Adepte cechu Hubertova, str. 8; I-noviny.cz Český rozhlas Liberec. Konec prázdnin zpestří Koncert myslivecké hudby http://www.i-noviny.cz/muzeum/konec-prazdnin-zpestri-koncert-myslivecke-hudby#.UpMaR8RFXKg Biberova síň patřila trubačům http://www.i-noviny.cz/muzeum/biberova-sin-patrila-trubacum#.UpMaWcRFXKg Muzeum pořádá Malou mysliveckou konferenci http://www.i-noviny.cz/muzeum/muzeum-porada-malou-mysliveckou-konferenci#.UpMaVcRFXKg Muzeum předvede práci mladých lesníků a preparátora http://www.i-noviny.cz/muzeum/muzeum-predvede-praci-mladych-lesniku-a-preparatora#.UpMaUMRFXKg Česká Lípa hostila Hubertskou jízdu http://www.i-noviny.cz/muzeum/ceska-lipa-hostila-hubertskou-jizdu#.UpMaYsRFXKg Průvod se svatým Hubertem v čele projede v sobotu Českou Lípou http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/pruvod-v-cele-se-svatym-hubertem-projede-v-sobotu-ceskou-lipou-20131023.html Hubertskou jízdou a mší skončil rok ve znamení myslivců http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/hubertskou-jizdou-a-msi-skoncil-rok-ve-znameni-myslivcu-20131030.html Tradice a současnost myslivosti aneb Adepte cechu Hubertova http://www.mitel-tv.cz/article/tradice-a-soucasnost-myslivosti-aneb-adepte-cechu-hubertova

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru