Muzejní publikace roku

Adepte cechu Hubertova. Tradice a současnost myslivosti
Publikace vyšla u příležitosti stejnojmenné výstavy. Záměrem autorů bylo, aby katalog nebyl pouze seznamem exponátů s přiloženými fotografiemi, ale aby měl vypovídající hodnotu přesahující rámec výstavy, tedy aby ji doplňoval a rozšiřoval, ale přitom mohl být čten či používán při výuce samostatně. I proto bylo rozhodnuto zařadit do publikace 11 odborných statí, které se zabývají myslivostí z různých úhlů pohledu. Podařilo se tak složit výjimečné kolegium autorů, ve kterém byli kromě kurátorů výstavy zastoupeni i další muzejníci a akademičtí pracovníci, ale stejně tak i představitelé mysliveckého písemnictví a publicistiky či lidé z lesnické a myslivecké praxe.
17/2013
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Náměstí Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa
+420 487 824 145
+420 487 824 146
muzeumcl@muzeumcl.cz
http://muzeumcl.cz
00360198
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Naším záměrem bylo to, aby katalog nebyl pouze seznamem exponátů s přiloženými fotografiemi, ale aby měl vypovídající hodnotu přesahující rámec výstavy, tedy aby výstavu doplňoval a rozšiřoval, ale přitom mohl být čten či používán při výuce bez ohledu na výstavu samotnou. I proto jsme se rozhodli do katalogu zařadit 11 odborných statí, které se, podobně jako výstava, zabývají myslivostí z různých úhlů pohledu. Podařilo se tak složit výjimečné kolegium autorů, ve kterém byli kromě kurátorů výstavy zastoupeni i další muzejníci a akademičtí pracovníci, ale stejně tak i představitelé mysliveckého písemnictví a publicistiky či lidé z lesnické a myslivecké praxe. Vybraná témata seznamují čtenáře s aspekty myslivosti platnými pro celou Českou republiku, vlastivědné nadšence z regionu naopak potěší statě, které předkládají informace o lokálním zazvěření, krajině nebo místní lovecké historii a architektuře. Povinnou součástí katalogu je seznam vystavených exponátů, z nichž ty vizuálně nejatraktivnější jsou zastoupeny obrazem. Grafická podoba katalogu koresponduje s celkovým vizuálem výstavy, jednotlivými panely, plakáty a ostatními tiskovinami. Seznam odborných statí v katalogu obsažených: David Vaca: Význam myslivosti a její současná společenská funkce; Ctirad Rakušan: Myslivecká mluva; Petr Mužák: Nástin vývoje mysliveckých a lesnických funkcí; Jaroslav Panáček: Takzvané lovecké zámečky na Českolipsku; Kamil Podroužek: Lovecké posedy a čihadla v pískovcích; Michal Rádl: Myslivost na Českolipsku z pohledu archivního; Tomáš Cidlina: Myslivost na Českolipsku očima aktérů; Jan Matouš: Proměny zazvěření v honitbách Českolipska od roku 1945 do současnosti; Pavel Munzar: Od vojenského výcvikového prostoru k honitbě; Jiří Janota: Oborní chovy u VLS ČR, s. p. a jejich využití při reintrodukci zubra evropského; Ladislav Masopust: Chov kozy bezoárové v oboře Vřísek
Tomáš Cidlina, Petr Mužák, Jitka Cidlinová (eds.)
Vladimír Štěpánský, archivy autorů
Kamil Podroužek, L. Sedláček
Anna Marie Neduhová
zdarma
1300 ks
Rozdávány v prostoru výstavy, zájemcům kurátoři posílají katalogy poštou, dále distribuovány na prezentacích výstavy či dalších muzejních akcích.

Nepovinné přílohy

978-80-86319-22-3
O katalogu bylo psáno: Svět myslivosti 6/2013 na str. 43 ve článku Výstava Adepte cechu Hubertova – Tradice a současnost myslivosti stojí za návštěvu; I-noviny.cz 26.4. 2013 ve článku Knihy regionu (duben 2013), http://www.i-noviny.cz/knihovna/knihy-regionu-duben-2013; Přiložené fotografie dokumentují křest (respektive slavnostní průstřel) katalogu prováděný kurátory výstavy, střílí Petr Mužák, oporou mu je Tomáš Cidlina.

Fotogalerie

nahoru