Muzejní publikace roku

Jan M. Tomeš 1913–2010. Básník, historik umění, aviatik
Katalog byl připraven jako doprovod k výstavě ke 100. výročí narození Jana M. Tomeše. Je členěn do 7 tematických částí – Úvod, Rodina, Kunštát, Létání, Slovesná tvorba, Historik umění, Korespondence. Mimo zpracovanou biografii v datech a bibliografii vychází čistě z textů Jana M. Tomeše – básní, překladů, esejů a textů uměleckohistorických, básní a textů jeho přátel a dobových kritik. Připomíná významnou osobnost české literatury a historie umění, jež je upozaděna a kromě několika málo literárních historiků a kunsthistoriků širší veřejnosti neznámá.
22/2013
Muzeum Boskovicka, p. o.
Hradní 1, 680 01 Boskovice
+420 516 452 077
muzeum@boskovice.cz
http://muzeum.boskovice.cz
00387142
Město Boskovice

Povinné přílohy

Katalog byl připraven jako doprovod k výstavě k 100. výročí narození Jana M. Tomeše, ve spolupráci s dědici a s využitím fondu v PNP v Praze, za podpory Státního fondu kultury ČR. Je členěn do 7 částí – úvodní, rodina, Kunštát, létání, slovesná tvorba, historik umění, korespondence. Mimo zpracovanou biografii v datech a bibliografii vychází čistě z textů Jana M. Tomeše – básní, překladů, esejů a textů uměleckohistorických, básní a textů jeho přátel a dobových kritik. Obrazový materiál – osobní, rodinné a pracovní fotografie, vlastní skici, poznámky, ilustrace k textům, korespondence pochází z pozůstalosti J. M. Tomeše, především od rodiny, zčásti z fondu v PNP. Doplňují jej ilustrace k textům J. M. Tomeše. Důvody přihlášení výstavy do GM: Připomíná významnou osobnost české literatury a historie umění, jež je upozaděna a kromě několika málo literárních historiků a kunsthistoriků širší veřejnosti neznámá; může být prvním stupněm k seznámení se s dílem a osobností J. M. Tomeše; kvalitní grafické zpracování.
Petr Vítámvás (ed.)
Michaela Pospíšilová-Králová
150 Kč
300 ks
Katalog k zakoupení v pokladně nebo k objednání na internetových stránkách Muzea Boskovicka. Výstava je putovní, katalog bude k zakoupení vždy v místě konání výstavy.

Nepovinné přílohy

978-80-904089-2-0

Fotogalerie

nahoru