Muzejní výstava roku

Pravěk Mohelnicka. Stálá archeologická expozice muzea v Mohelnici
Expozice je umístěna do středověkých sklepních prostor, situovaných pod dvorní částí objektu muzea v Mohelnici. Jedná se o šest místností, z nichž tři jsou gotické. Expozice představuje jednak pravěký vývoj regionu (od mladého paleolitu až po kultury protohistorické), jednak raně středověké osídlení, tak, aby bylo dosaženo kontinuity a bez výrazného časového hiátu pokračoval středověký a novověký vývoj v expozici Z dějin Mohelnicka v patře budovy. Kromě tradičních instalací jsou v expozici vytvořeny i aranžované scény; vyvrcholením prohlídky je velkoplošné promítání s audioefekty.
24/2013
Vlastivědné muzeum v Šumperku, p. o.
Hlavní 22, 787 31 Šumperk
+420 583 363 070
+420 583 214 909
vmsumperk@muzeum-sumperk.cz
http://www.muzeum-sumperk.cz
000 98311
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Archeologická expozice Pravěk Mohelnicka (zahájení provozu 24. 1. 2013) navazuje na stoletou tradici, které se tato věda na Mohelnicku těší. Expozice se nachází ve středověkých sklepních prostorách pod dvorní částí objektu muzea v Mohelnici. Jedná se o šest místností, z nichž tři jsou gotické, zaklenuté kamennými klenbami. Expozice je řazena chronologicky od paleolitu až po období Velké Moravy tak, aby bylo dosaženo kontinuity a bez výrazného časového hiátu pokračoval středověký a novověký vývoj v expozici Z dějin Mohelnicka v patře budovy. Kromě prosklených zabudovaných vitrín jsou v expozici vytvořeny aranžované scény, např. Mladečská jeskyně, lovec mamutů, žena drtící obilí na zrnotěrce. Voskové figuríny jsou oblečeny do oděvů zhotovených dobovými technikami podle dostupných archeologických pramenů. Jednotlivá období doplňují reprodukce obrazů od akad. malíře Libora Baláka. Významná naleziště regionu jsou prezentována na velkoplošném interaktivním dotykovém monitoru. Vyvrcholením prohlídky je velkoplošné promítání v poslední místnosti. Aranžovaná scéna představující život ve vesnici z doby popelnicových polí ožívá a před návštěvníkem se postupně objevují jednotlivé fáze výstavby typického srubového domu se stěnami vypletenými proutím. Výjev je doplněn o audioefekty. Netradičním prvkem je tzv. „dvorana slávy“, v níž jsou představeni nejvýznamnější amatérští archeologové působící v regionu v minulém století. Expozice je svým celkovým pojetím určena nejen pro zapálené archeology, ale také pro širokou veřejnost. Scénář i samotná instalace jsou přizpůsobeny návštěvníkovi – laikovi tak, aby si každý odnesl základní poznatky o nejstarším a současně nejdelším období historie člověka. Expozice je určena k bohatému využití pro potřeby základních a středních škol i pro potřeby rozvíjející se turistiky v regionu, a významně tím přispívá k posílení ekonomického potenciálu Mohelnicka, Zábřežska a Lošticka.
PhDr. Marie Gronychová, Mgr. Jakub Halama, Ph.D.
ARCHKASO, s. r. o.
24.1.2013
leden–prosinec
út–ne
9– 12, 12.30–17
PhDr. Marie Gronychová
marie.gronychova@muzeum-sumperk.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Ivo Skoumal
PhDr. Marie Gronychová, Mgr. Jakub Halama, Ph.D.
akad. soch. Jaroslav Jelínek
Pravěk Mohelnicka – katalog
Interaktivní herna a dílna pro děti nazvaná Pravěk hrou byla otevřena 1. května 2013. Dílna se nachází v objektu muzea v Mohelnici na muzejním nádvoří, tak, aby se zájemce mohl, po prohlídce stálé expozice, věnovat praktickým činnostem a dovednostem. Interaktivní dílny jsou koncipovány pro všechny věkové kategorie návštěvníků. Milovníci experimentální archeologie mají možnost vyzkoušet si např. jak obtížně se drtí obilí na zrnotěrce nebo jak obtížné bylo vrtání otvoru do kamenné sekerky pomocí dutého vrtáku z bezinkové tyče. Interaktivní dílna s hernou pro dospělé i mládež je přístupná veřejnosti po celý rok a je také veřejností bohatě využívána. Na objednávku lze zajistit komentované prohlídky expozice Pravěk Mohelnicka i činnosti v interaktivní dílně a herně.
1. M. Gronychová: Pravěk Mohelnicka, Věstník Asociace muzeí a galerií ČR, číslo 1, ročník 13; 2. G. Halama - Leite: Rekonstrukce oděvů pro archeologickou expozici v muzeu Mohelnice, M. Gronychová: Nová archeologická expozice Pravěk Mohelnicka, Severní Morava sv. 99/2013; 3. M. Gronychová: Nová expozice Pravěk Mohelnicka, KROK č. 4, kulturní revue, roč. 9/2012; 4. M. Gronychová: Mohelnické muzeum láká na novou stálou expozici Pravěk Mohelnicka, Kulturní život Šumperka, únor 2013.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru