Muzejní výstava roku

Symfonie kabelek
Muzeum Města Brna připravilo ve spolupráci se soukromou sběratelkou Danou Komárkovou, autorkami kabelek Lucií Hlavinkovou, Ivetou Hlobilovou a několika kulturními institucemi výstavu o kabelkách. Kabelkám a dalším exponátům z muzejních sbírek se dostalo dokonalého módního rámce, ať se jedná o dobové modely společenských toalet či módní doplňky vyrobené studenty Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, nebo zejména o originální autorské kabelky a obuv z dílen žáků Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Kabelky, tašky a taštičky, v podobě jak je známe dnes, jsou fenoménem až ve 20. století. Tento doplněk se stal postupem času důležitým faktorem módního průmyslu, který ovlivňovaly kulturní události a sociologické změny.
25/2013
Muzeum města Brna, p. o.
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
+420 542 123 613
muzeum.brno@spilberk.cz
http://www.spilberk.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

Výstava dokumentuje snad nejoblíbenější módní doplněk ženského odívání, kabelku. Na základě exponátů především z muzejních sbírek představuje divákům jednotlivé tvary, technologie zpracování různorodých materiálů i módní vlivy, které různé typy kabelek ovlivňovaly. Na výstavě v prostorách Královské kaple v Muzeu města Brna je zpřístupněna část sbírky převážně společenských kabelek z fondu textilu a módních doplňků muzea. K vystavovatelům se přidala i Moravská galerie s výběrem řady atraktivních kabelkových modelů a rovněž Muzeum Vysočiny Jihlava. K ukázkám těchto exkluzivních módních doplňků uplynulých dvou století patří také soukromá sbírka kabelek sběratelky Dany Komárkové. Současnou tvorbu zastupuje kolekce společenských kabelek z dílny Lucie Hlavinkové a kabelky a šperky Ivety Hlobilové, absolventky šperkařské školy v Turnově. Kreativitu studentů a dovednost při zpracování kůže a textilních materiálů dokumentuje zejména Střední škola uměleckoprůmyslová v Uherském Hradišti. Některé z kabelek se zde představují v soupravách společně s obuví. Oděvní modely spolu s originálními koženými dámskými rukavicemi patří k praktickým výstupům Střední školy umění a designu, stylu a módy a vyšší odborné školy Brno. Smyslem výstavy je získat divácký úsudek a ověřit si, že současné výtvory kabelek a doplňkového módního zboží snesou řemeslné i výtvarné srovnání s ukázkami kvalitních módních doplňků z dob dávných i nedávných.
PhDr. Ludmila Růženecká
25.9.2013
31.12.2013
září –prosinec
út–ne
9–17
PhDr. Ludmila Růženecká
ruzenecka@spilberk.cz

Nepovinné přílohy

Hana Megová
Ludmila Růženecká, Hana Megová
Hana Megová
Pozvánka, leták, skládačka, plakátek na Módní přehlídku, plakátek na kurz Cínovaný šperk od A do Z
Dne 14. října se konala v prostorách sálu Ogilvy módní přehlídka společenského odívání, kterou se představily studentky Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno. Byly zde prezentovány práce, které jsou vlastními výstupy žáků a žaček – zejména se jedná o práce klausurní a maturitní, kde musí budoucí absolventi předvést svůj um a zručnost. Několik atraktivních modelů se nachází přímo ve výstavě.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru