Muzejní výstava roku

Mladí lvi v kleci. Umělecké skupiny německy hovořících výtvarníků z Čech, Moravy a Slezska v meziválečném období
Projekt zpracoval historii nejdůležitějších uměleckých spolků německy hovořících autorů a byl postaven na výběru děl, která byla součástí meziválečných souborných výstav doma i v zahraničí. Tato díla se podařilo adresně dohledat a podrobně zmapovat jejich historii. Ve výběru byli zastoupeni umělci narození převážně v rozmezí let 1885–1905, kteří významným způsobem utvářeli obraz výstav meziválečného období. Do jejich životů dramatickým způsobem zasáhly události konce třicátých let, druhá světová válka a poválečné události v Československu, kvůli nimž načas téměř zmizeli z historického a kulturního povědomí této země. Snahou kolektivu autorů byl pokus o navrácení jejich identit do kontextu národní paměti a do dějin umění Čech, Moravy a Slezska.
26/2013
Oblastní galerie v Liberci, p. o.
Masarykova 723/14, 460 01 Liberec 1
+420 723 194 450
oblgal@ogl.cz
http://www.ogl.cz
00083267
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Výstava Mladí lvi v kleci je věnována německy hovořícím výtvarným umělcům z Čech, Moravy a Slezska činným v období meziválečného Československa, kteří tvořili nedílnou součást zdejší kulturní scény. Do jejich životů dramatickým způsobem zasáhly události konce třicátých let, druhá světová válka a poválečné události v Československu, díky nimž na čas téměř zmizeli z historického a kulturního povědomí této země. Výstava představuje pokus o souhrnné představení tématu a měla by posloužit k základní orientaci v problematice a jako východisko pro další aplikovaný výzkum. Na výstavě je prezentováno 217 děl od stovky autorů. Expozice je rozdělena na 16 okruhů, ty jsou věnovány jak nejdůležitějším uměleckým spolkům (Metznerbund, Die Pilger, Oktobergruppe, Scholle, Kunstring, Junge Kunst a Prager Secession), tak také dalším celkům, které tvoří: učitelé na AVU v Praze, Spirituální tendence, Svět klaunů a varieté, Benátské bienále, Orientalismy a exotismy, Nová věcnost, Grafika a kresba, Válečné umění a Rok 1931. Projekt je postaven na výběru děl, která byla součástí meziválečných souborných výstav německočeského výtvarného umění doma i v zahraničí. Z důvodů vymezení časového zde nemohou být zastoupeni všichni autoři, kteří jsou s tématem spojováni. Jedná se především o starší generaci zasahující do meziválečného období jen částí své tvorby. Ti z hlavního proudu sledovaných umělců narozených převážně v rozmezí let 1885–1905 vypadávají buď generačně, nebo tím, že jejich účast na činnosti a výstavách sledovaných uměleckých seskupení v meziválečném období nebyla tak viditelná jako v době před první světovou válkou. To bylo u některých z nich podmíněno také pobytem v zahraničí, kde se jejich tvorba vyvíjela již v jiném kontextu. Projekt je důležitým přínosem pro česko-německé poznání, pro rozšíření vzájemného kulturního, uměleckého a historického povědomí.
Mgr. Anna Habánová, Ph.D., Mgr. Ivo Habán, Ph.D.
Mgr. Ivo Habán, Ph.D.
13.9.2013
31.12.2013
září–prosinec
út–ne
10–18, čt 10–19
Mgr. Jan Randáček
jan.randacek@ogl.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Anna Habánová, Ph.D., Mgr. Ivo Habán, Ph.D., Jan Havel (Belavenir)
Mgr. Anna Habánová, Ph.D., Mgr. Ivo Habán, Ph.D., Jan Havel (Belavenir)
pozvánka, plakát A2, skládací leták ČJ s doprovodným programem, skládací leták NJ, leták A6 s doprovodným programem. Doprovodnou publikaci vydalo nakladatelství Arbor vitae, rozsah 440 stran, česká a německá mutace.
Každý čtvrtek je věnován programu pro širokou veřejnost (celkem 20 různých programů ve 12ti termínech – komentované prohlídky, specializované komentované prohlídky k vybraným problémům německočeského výtvarného umění, koncert, autorské čtení, přednášky externistů, čtení z memoárů, podrobný rozpis na přiloženém letáku). Doba trvání 60–120 minut, začátky v 10 a/nebo 17 hodin. Komentované přednášky v němčině proběhly na objednání pro skupiny a dále pak pro širokou veřejnost 5. 10., 3. 11. a 1. 12. Mezinárodní odborná konference k problematice proběhla ve dnech 22. a 23. 10., celkový počet přednášejících z České republiky, Německa, Rakouska a Polska 20, celkový počet účastníků 100. Výtvarné a vzdělávací programy pro MŠ, ZŠ, SŠ Zarámované příběhy: lektorským oddělením byl na základě výkladu k výstavě připraven animační program pracující jak s jednotlivými motivy z vystavených obrazů, tak je nabízena práce s hlínou. Podle možností rozděleno na tři úrovně, v době podání přihlášky více než 2 000 účastníků doprovodných programů.
Anna Habánová, Ivo Habán, Mladí lvi v kleci. Německočeská výtvarná scéna první republiky, Art&Antiques 2013, č. 9, s. 10–15. Anna Habánová, Němci z Čech, Moravy a Slezska ve výtvarném umění, Dějiny a současnost 2013, č. 8., s. 50–52. Poslední výstava, Liberecký deník, 10. 9. 2013, s. 1. vod, Oskar Kokoschka k vidění v Liberci, Liberecký deník, 8. 10. 2013, s. 3 Galerie chystá poslední výstavu před stěhováním do lázní, Mladá fronta dnes 13. 9. 2013, s. 3. Petr Vodseďálek, S kurátory o nové výstavě v Oblastní galerii, Liberecký Deník, 12. 9. 2013, s. 5. Mladí lvi: Pražská secese, Mladá fronta dnes, 9. 10. 2013, s. 2B. vod, Výročí s přednáškou, Liberecký deník, 16. 10. 2013, s. 2.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru