Muzejní publikace roku

Katalog historických hodin ze sbírek Městského muzea Polná
Katalog byl vydán v červnu 2013 jako vůbec první průvodce k expozici historických hodin. V úvodu je představen vývoj a složení sbírky hodin polenského muzea, následuje krátké zmapování hodinářských aktivit v Polné v 19. a 20. století. Vlastní katalog obsahuje popis 190 kusů historických hodin vystavených v expozici a fotografie 77 z nich. Součástí popisu je místní a časové zařazení, hodinářské určení stroje, rozměr a inventární číslo. Katalog je řazen tematicky a rozdělen do osmi částí, každá je uvedena krátkým vysvětlením s ohledem na specifika dané sbírky. Po odborné stránce na textu spolupracoval PhDr. Jaromír Ondráček, graficky publikaci zpracovala BcA. Barbora Jarošová.
56/2013
Městské muzeum Polná, p. o.
Zámek 486, 588 13 Polná
+420 567-212-336
muzeum@muzeum-polna.cz
http://www.muzeum-polna.cz
75094274
Město Polná

Povinné přílohy

Katalog historických hodin ze sbírek Městského muzea Polná vydalo muzeum ve spolupráci se Spolkem polenského muzea v roce 2013. Vydání katalogu předcházelo odborné posouzení jednotlivých exponátů po stránce umělecko-historické i hodinářské a studium archivních pramenů, které jsou uvedeny v poznámkovém aparátu. Na samotném textu katalogu spolupracoval PhDr. Jaroslav Ondráček, učitel odborných předmětů oboru hodinář na Střední škole obchodu a služeb v Jihlavě a autor hodinářských učebnic. Publikace je výjimečná svým grafickým zpracováním, kterého se úspěšně zhostila pracovnice muzea BcA. Barbora Jarošová. Úvodní text katalogu je věnován historii polenské sbírky hodin a popisu její základní struktury. Následuje několik kratších statí k historii hodinářského řemesla v Polné v 19. a 20. století. Zde jsou představeni nejvýznamnější polenští hodináři otec a syn Grossové, firma Jana Kulhavého, na níž navázalo družstvo Elchron, připomenuto je rovněž hodinářské učiliště, které v Polné sídlilo do roku 2005. Vlastní katalog je rozdělen do osmi částí, z nichž každou uvádí krátký text charakterizující danou část sbírky. U jednotlivých hodin je uvedeno místní a časové zařazení, autor, hodinářské určení stroje, rozměry a inventární číslo. V expozici jsou u jednotlivých předmětů uvedena rovněž katalogová čísla. Textový katalog zahrnuje 190 sbírkových předmětů a z nich je 77 doplněno barevnými fotografiemi. Jedná se o první obrazovou publikaci vydanou ke sbírkovému fondu hodin polenského muzea, zároveň se jedná o vůbec první vydanou publikaci v období samostatné existence Městského muzea Polná (od roku 2007). V poměrech malého městského muzea jde o pokus připravit publikaci, která nezklame po stránce odborné a zároveň bude atraktivní pro běžného turistu. S tímto ohledem byla rovněž zvolena výše nákladu (1 300 ks) a na ni navazující cena publikace (79 Kč).
Alena Vyskočilová, Jaromír Ondráček
Kateřina Jarošová, Jaromír Ondráček
Barbora Jarošová
Městské muzeum Polná ve spolupráci se Spolkem polenského muzea
79 Kč
1 300 ks
Katalog k zakoupení v pokladně Městského muzea Polná

Nepovinné přílohy

Elektronická verze katalogu; plakát s fotografiemi z vernisáže výstavy „Jak fungují hodinové stroje“, která se konala u příležitosti vydání katalogu; recenze v tisku: upoutávka na výstavu „Jak fungují hodinové stroje“, která se koná u příležitosti vydání katalogu, Polenský zpravodaj 7–8/2013; Filip Plašil, Katalog historických hodin ze sbírek Městského muzea Polná, Polenský zpravodaj 9/2013.

Fotogalerie

nahoru