Muzejní výstava roku

Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – Expozice historie 10.–19. století
Expozice představuje dějinný vývoj regionu od 10. století do poloviny 19. století. Na základě historických a uměleckých předmětů a s využitím archeologických nálezů ukazuje historický vývoj regionu, souvislosti se středoevropským prostorem, prolínání etnik i kulturních vlivů. Expozice je rozčleněna do několika chronologicky navazujících kapitol. Její závěr pak tvoří část věnovaná mincovnímu kabinetu. Expozice je doplněna interaktivními dotykovými panely, které poskytují další informace k historii západních Čech. Doprovodným materiálem je knižní průvodce expozicí, pro školy jsou připraveny edukativní programy.
37/2013
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
Kopeckého sady 2, 301 00 Plzeň
+420 378 370 112
+420 378 370 150
reditelstvi@zcm.cz
http://www.zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Expozice historie od 10. do poloviny 19. století, kterou Západočeské muzeum v Plzni představuje veřejnosti, je součástí projektu nových expozic Západočeského muzea v Plzni, které byly realizovány v roce 2012–2013 pod názvem Pohledy do minulosti Plzeňského kraje. Projekt byl podpořen Plzeňským krajem a spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj Jihozápad. Jeho cílem bylo vybudování stálé expozice historie kraje v rekonstruované hlavní budově muzea. Plzeňský kraj byl doposud snad jedinou správní oblastí Evropy, která nemohla nabídnout svým obyvatelům a návštěvníkům komplexní pohled na svoji historii. Mimořádně rozsáhlé historické sbírky byly téměř 70 let uzavřeny v muzejních depozitářích a veřejnosti předkládány jen v omezené míře v podobě tematických výstav. Po tři desítky let procházela muzejní budova celkovou rekonstrukcí a byla pro veřejnost nedostupná. Původní historické expozice plzeňského muzea byly zrušeny za německé správy v roce 1942 a od té doby nebyly již nikdy obnoveny, s výjimkou tendenční expozice dělnického hnutí koncem 50. let 20. století. Několik generací obyvatel kraje a jeho návštěvníků tak nemělo možnost seznámit se s významem západních Čech v minulosti, s osudy jeho obyvatel v obdobích prosperity i úpadku, s osudy území v zrcadle českých a evropských událostí. Cílem expozice je především nabídnout nový komplexní pohled na dějiny tohoto území od vzniku českého státu do poloviny 19. století. Ukázat historii moderním, interaktivním způsobem – navazujícím na současný evropský trend podoby muzejních sbírek – tak, aby byla zajímavá pro všechny vrstvy obyvatelstva. Nedílnou součástí expozice se tak stávají i moderní prezentační technologie, které návštěvníkovi umožní i hlubší pohled prostřednictví doplňujících informací, obrazových a grafických doplňků. Expozice je vnitřně členěna do následujících expozičních celků: Stará Plzeň, Středověká transformace, Středověké vesnice, Město v pozdním středověku, Plzeňsko ve válkách husitských a poděbradských, Plzeň doby Jagellonské, Renesance, Třicetiletá válka na Plzeňsku, Baroko, Biedermeier, Revoluce 1848 a v závěru doplněna Mincovním kabinetem s ukázkami platidel používaných na území západních Čech, včetně regionálních medailí. Expozice se prezentací hmotných dokladů minulosti, především předmětů každodenní potřeby, stává atraktivním doplňkem výuky historie pro základní a střední školství regionu a v neposlední řadě i přínosem pro studenty Západočeské univerzity. Prezentovat na určené výstavní ploše 810 m2 v ucelené a srozumitelné formě časový úsek od 10. do poloviny 19. století byl úkol, který nebyl jednoduchý. Texty v expozici jsou zpracovány v českém a anglickém jazyce a pro expozici je připraven rozsáhlý edukativní program vedený muzejním pedagogem.
Veronika Dudková, František Frýda, Miroslav Hus, Tomáš Bernhardt, Ilja Šedo
18.4.2013
leden–prosinec
út–ne
10–18
PhDr. František Frýda
reditelstvi@zcm.cz

Nepovinné přílohy

Vlastimil Vagaday, Tereza Dvořáková, Lucie Kirovová
Martin Ceplecha, Jan Pohribný
Ondřej Zámiš
Pohledy do minulosti Plzeňského kraje. Průvodce stálou expozicí Západočeského muzea v Plzni. Historie 10.–19. století; pracovní listy pro školy.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru