Muzejní výstava roku

Skromné umění. Tradiční řemesla v České republice
Výstava u příležitosti 10. výročí vyhlášení „Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví UNESCO“ byla věnována představení současné rukodělné výroby na příkladu výrobců, oceněných titulem Nositel tradice lidových řemesel. Instalované výrobky zahrnuly kompletní spektrum technologií rukodělné výroby, zahrnujících zpracování textilní vláken, kůže, keramické hmoty, dřeva, pletiv a kovu. Záměrem výstavy nebylo běžné uzavření exponátů do vitrín, naopak se snažila mezi návštěvníky a exponáty vyvolat interakci a nabídnout bezprostřední kontakt s nimi. Ve stejném duchu byly koncipovány také vzdělávací programy pro školy, které využívaly potenciál hry a pro starší návštěvníky také vlastní kritický úsudek.
91/2013
Národní ústav lidové kultury
Zámek 672, 696 62 Strážnice
+420 518 306 600
+420 518 306 615
info@nulk.cz
http://www.nulk.cz
00094927
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava je věnována představení současné rukodělné výroby na příkladu výrobců, oceněných titulem Nositel tradice lidových řemesel. Instalované výrobky zahrnuje kompletní spektrum technologií rukodělné výroby zahrnujících zpracování textilní vláken, kůže, keramické hmoty, dřeva, pletiv a kovu. Výstava je pojata zcela inovativním způsobem, kdy se snaží představit řemeslné výrobky „v jejich přirozených polohách tak, jak byly nejběžněji vnímány. V polohách, kontextech a situacích, které vystihují podstatu těchto předmětů…“ Záměrem výstavy není běžné „uzavření“ exponátů do vitrín, naopak se snaží mezi návštěvníky a exponáty vyvolat interakci a nabídnout bezprostřední kontakt s nimi. Ve stejném duchu jsou koncipovány také vzdělávací programy pro školy, jež oproštěny od snahy o memorování obsáhlých popisů, využívají potenciál hry a pro starší návštěvníky také vlastní kritický úsudek. Přihlášku podáváme s ohledem na jedinečnost tématu současných řemesel i způsobu jejich prezentace formou otevřené výstavní expozice.
Mgr. Martin Šimša
Ambience expo, s. r. o
3.10.2013
31.10.2015
květen–říjen
út–ne
9–16
Martin Šimša
martin.simsa@nulk.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Marek, Jan Mléčka, Pavel Turko
Skromné umění - průvodcovská skládačka; Skromné umění - plakát výstavy
Výstava na zámku Strážnice vybízí - dotýkejte se! Zuzana Černá, Deník Skromné umění - tradiční řemesla v ĆR. Milan Strotzer, Místní kultura

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru