Muzejní výstava roku

Magický svět loutek
Expozice, jejímž hlavním tématem jsou proměny loutky v čase a místě, vyzývá svým pojetím k uvědomění si společenského a dobového kontextu a zařazuje loutky a jejich tvůrce do širšího rámce proměn výtvarného umění. Akcent je kladen na uměleckou svébytnost vystavených artefaktů. Vstupte do Magického světa loutek a nechte se vést od loutek kočovných marionetářů k loutkám moderny, nahlédněte do půvabného světa loutek Orientu.
82/2013
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
Břetislavova 74, 537 60 Chrudim
+420 469 620 310
puppets@puppets.cz
http://www.puppets.cz
00412 830
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Proměny loutky v čase a místě jsou hlavním tématem nové stálé expozice Magický svět loutek. Expozice vyzývá svým pojetím k uvědomění si společenského a dobového kontextu a zařazuje loutky a jejich tvůrce do širšího rámce proměn výtvarného umění. Akcent je kladen na uměleckou svébytnost vystavených artefaktů. První část nazvaná Loutky kočovných loutkářů seznamuje s každodenností tradičních loutkářských rodů a řezbáři, kteří působili v 18. a 19. století v Čechách. Tradiční marionety jsou doplněny v přiléhajících malých výstavních sálech trikovými loutkami a naivními řezbami a replikou řezbářské dílny. Část Loutky a moderna představuje malou revoluci ve vývoji českého loutkářství, propojení loutkářské scénografie a loutek s moderními uměleckými směry, masový rozvoj rodinných loutkových divadel a divadel spolkových. V části Loutky Orientu vstupuje návštěvník do světa na pomezí snu a skutečnosti mezi stínové loutky Číny a Indonésie a poznává východní loutkářské kultury. Kontrast vývoje českého loutkářství se zahraniční částí expozice dává vyniknout odlišnostem tak vzdálených a zároveň úzce provázaných loutkářských kultur. Vznik nové stálé expozice je pro každé muzeum výjimečnou událostí. Rádi bychom se s kolegy muzejníky i veřejností o naši radost z Magického světa loutek podělili.
Marie Jirásková, Simona Chalupová a kurátorky muzea
REVYKO INTER, spol. s. r. o.
Vytvoření repliky řezbářské dílny z konce 19. století pro expozici: Michal Blažek;
1.3.2013
leden–prosinec
út–ne
9–18
Simona Chalupová
simona.chalupova@puppets.cz

Nepovinné přílohy

Marie Jirásková
Marie Jirásková
Alexander Kovář, Lubomír Svoboda
Magický svět loutek (tištěný průvodce expozicí) v české, anglické, francouzské a německé verzi (4x ks); pozvánka na vernisáž; plakát; pracovní listy.
Slavnostní vernisáž proběhla dne 1. 3. 2013 v 16,00 hodin. „Magický svět loutek ožívá“ – zážitkový program, v jehož průběhu účastníci absolvují v expozici drobné animace, dojde tak ke zpestření a pochopení expozice. Program „Rodinné loutkové divadlo“ seznámí účastníky s tímto fenoménem a ve skupině vytvoří divadlo s loutkami z papíru. Program „Stínové loutky“ seznámí s tradicí stínového divadla Orientu. Účastníci vyrobí stínovou loutku a vyzkouší ji za plátnem. „Divadlo věcí“ je dramatický program, který interpretuje různé předměty, jako loutky. Realizován v rámci IX. Muzejní noci. Komentované prohlídky. 13. 4. 2013. – Stínová loutka – výroba velké stínové loutky. 5. 10. 2013 – Loutka na tričku – účastníci si vybrali loutku z expozice a nakreslili ji na tričko. Akce Velikonoce v muzeu, IX. Muzejní noc, Duchůplné muzeum – při akcích návštěvníky provázeli expozicí tematické pracovní listy.
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=vystava&id=193 http://vozickar.com/loutkarske-muzeum-v-chrudimi-laka-na-novou-expozici-a-doprovodny-program/ http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/loutkarske-muzeum-v-chrudimi-se-po-dlouhych-opravach-opet-otevre/908301 http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/kultura/muzeum-loutek-otevira-novou-expozici http://chrudimsky.denik.cz/kultura_region/loutkarske-okenko-vstupte-do-magickeho-sveta-20130301.html http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/muzeum-loutkarskych-kultur-v-chrudimi-se-znovu-otevrelo-navstevnikum-rozrostlo-se-o http://chrudimsky.denik.cz/kultura_region/muzeum-loutek-se-opet-otevrelo-20130304.html http://unima.idu.cz/cs/magicky-svet-loutek http://www.divadelni-noviny.cz/magicky-svet-loutek http://www.loutkar.eu/?id=721 videa: http://www.youtube.com/watch?v=AO_4smXTMEo http://www.youtube.com/watch?v=wpWvPdejfwY http://www.youtube.com/watch?v=Rvh1VARSOQU tištěné: Loutkář 2 – 2013, str. 2 (viz tisk_130430_Loutkar2-2013_str.2); 5 + 2 dny, dne 21. 2. 2013, str. 4 (viz tisk_130221_5plus2dny_str.4).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru