Muzejní výstava roku

Tradice výroby vánočních ozdob na Královédvorsku
Expozice představuje nejnovější sbírku muzea – sbírku vánočních ozdob. První část je věnovaná vlastní výrobě vánočních ozdob, která má v regionu dlouhou tradici. Byla započata v roce 1931 a stále trvá, přičemž její proces se za více než 80 let nezměnil. V expozici jsou zastoupeny všechny části výroby – foukání, smáčení, zdobení, záponkování a balení do krabic. Druhá část expozice představuje jakousi „vzorkovnu“ výrobků z regionu. Je zde k vidění výběr vánočních ozdob od 30. let 20. století do současnosti.
88/2013
Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem
Sladkovského 530, 544 01 Dvůr Králové nad Labem
+420 499 623 800
+420 499 620 291
Info@muzeumdk.cz
http://www.muzeumdk.cz
43464386
Město Dvůr Králové nad Labem

Povinné přílohy

Výroba foukaných vánočních ozdob má v našem regionu dlouhou tradici. Byla započata v roce 1931 a stále trvá. Za tuto dobu vznikly tisíce ozdob různých tvarů, velikostí a dekorů, které zdobí vánoční stromky po celém světě. Cílem expozice není jen prezentovat vánoční ozdoby, ale hlavně představit proces ruční výroby, který se za více než 80 let nezměnil. Původně se v regionu foukaly perly. Na přelomu 20. a 30. let 20. století se foukači přeškolili na výrobu vánočních ozdob. Ty záhy zaplavily tuzemský trh a začaly se vyvážet do celého světa. Královédvorsko se dá proto označit za místo „vzniku“ výroby vánočních ozdob na našem území. Expozice je velmi moderní a netradičně řešená. Vychází z motta: „Papírová krabice – co je v ní?“ Všichni ozdoby ukládáme do sklepů nebo na půdu v krabicích. Ty mají buď bílé neprůhledné víko, nebo průhledné celofánové. Každý rok, když krabice otvíráme, čekáme, co v nich objevíme. Výstavní panely mají proto podobu papírových krabic a návštěvník tak musí část ozdob „objevovat“. Celá prohlídka je sama o sobě interaktivní. Expozice je o tradici výroby vánočních ozdob na Královédvorsku. První část je věnovaná perlařství a technologii výroby vánočních ozdob. Výrobu perel demonstruje kout představující perlařskou dílničku. Instalace navozuje dojem, že jsme u perlaře v dílně a podílíme se na výrobě perel. Zbytek prostoru je pak věnován vlastní výrobě foukaných vánočních ozdob. Jsou zde zastoupeny všechny části výroby – foukání, smáčení, zdobení, záponkování a balení do krabic. Druhá část expozice představuje jakousi „vzorkovnu“ výrobků, které se v našem regionu vyrobily. Je zde k vidění výběr vánočních ozdob od 30. let 20. století do současnosti. Expozice je unikátní a jediná svého druhu na území naší republiky.
Alexandra Jiřičková
SPYRON, s. r. o.
Jiří Jákl, Eva Mervartová
20.12.2013
leden–prosinec
út–ne
říjen–duben: út–pá 9–12 a 13–16, so–ne 13–17; květen–září: út–ne 9–12 a 13–17
Alexandra Jiřičková
Jirickova@seznam.cz

Nepovinné přílohy

Tereza Galuszková
Propagační leták k expozici, připravuje se průvodce expozicí.
Slavnostní otevření expozice. Pro návštěvníky je připraven interaktivní koutek, kde si dle vlastních představ mohou nazdobit vánoční stromeček. Dále je pro návštěvníky připravena soutěž. Mohou se do ní zapojit také s pomocí telefonu. Výsledky soutěže se budou vyhlašovat vždy v čase vánoc. V rámci expozice budou konat komentované prohlídky a předvádění zdobení a foukání vánočních ozdob.
5 článků – reakce na otevření nové stálé expozice, reportáž v rámci pořadu Toulavá kamera.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru