Muzejní počin roku

Otevřeno – přijďte žít do centra!
Cílem projektu bylo propojit veřejný prostor s budovou Místodržitelského paláce a nabídnout nádvoří, čekající na rekonstrukci, jako místo v centru města určené k příjemnému trávení času. Do prostor nádvoří byly umístěny variabilní architektonické moduly, umožňující měnit vzhled nádvoří a přizpůsobovat ho probíhajícímu programu. Během pěti měsíců trvání projektu (květen–září 2013) zde probíhaly rozmanité kulturní akce určené nejširší veřejnosti; nádvoří skýtalo také vybavený herní a odpočinkový prostor pro rodiče s dětmi. Po celou dobu trvání byla všem zájemcům zdarma zpřístupněna expozice starého umění v patře budovy. Díky projektu se začaly prakticky uplatňovat nové principy fungování instituce a jeho pozitivní ohlas pak podpořil i rozhodnutí vedení MG o zavedení volného vstupu do všech tří stálých expozic od 1. prosince 2013.
90/2013
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Moravská galerie v Brně zrealizovala unikátní projekt s cílem propojit výrazně veřejný prostor s budovou Místodržitelského paláce a nabídnout nádvoří, čekající na rekonstrukci, jako místo v centru města určené k setkávání a příjemnému trávení volného času. Do prostor nádvoří byly ve spolupráci se studiem Chybík + Krištof Architekti a společností KOMA Rent, s. r.o., umístěny variabilní architektonické moduly, umožňující měnit vzhled nádvoří a přizpůsobovat ho probíhajícímu programu. Během pěti měsíců trvání projektu (květen–září 2013) probíhaly na nádvoří pravidelné filmové projekce, taneční večery, dílny pro děti, koncerty, besedy, studentské módní přehlídky, divadla, workshopy, prezentace ateliérů. Program, který vykázal celkovou návštěvnost 25 237 vstupů návštěvníků, kteří zároveň měli příležitost bezplatně si prohlédnout stálou expozici, byl vytvářen ve spolupráci s místními sdruženími, školami i jednotlivci. Pro Moravskou galerii se tak vytvořily nové možnosti ke spolupráci a komunikaci s nejširší veřejností. Nádvoří skýtalo také vybavený herní a odpočinkový prostor pro rodiče s dětmi s možností volného pohybu a prožitku génia loci historické budovy v centru města. Projekt se setkal s velkým úspěchem, což dokládá návštěvnost akcí i ohlasy v médiích. Díky projektu Otevřeno se začaly prakticky uplatňovat nové principy fungování instituce a jeho pozitivní ohlas pak podpořil i rozhodnutí vedení MG o zrušení vstupného do všech tří stálých expozic galerie v hlavních výstavních budovách v centru města. Domníváme se, že v současné době, kdy se v institucích nedostává finančních prostředků, je přesto možné realizovat nízkonákladové projekty, založené především na odstranění dosavadních bariér mezi návštěvníkem a institucí (v případě projektu Otevřeno se jednalo o fyzické i metaforické otevření velkých vrat v průčelí Místodržitelského paláce a vtažení veřejnosti do realizace programu). Takto lze nabídnout všem zájemcům otevřený prostor pro setkávání s uměním, k němuž si mohou budovat aktivní vztah, těšit se z něj a vracet se do něj.

Mgr. Jan Press
+420 532 169 131
info@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

Jan Press, Ondřej Chrobák, Ludmila Horáková, Adéla Biravská, Chybík + Krištof architekti, KOMA Rent, s. r. o., The Rodina


Fotogalerie

nahoru