Muzejní publikace roku

Jaromír Funke. Mezi konstrukcí a emocí
První komplexní monografie Jaromíra Funkeho (1896–1945), průkopníka avantgardní fotografie, splňuje nejnáročnější kritéria vědecké publikace. Kromě obsáhlé a fundované úvodní statě zahrnuje antologii všech důležitých textů autora (i nepublikovaných) a několik dobových recenzí, vyčerpávající soupisy výstav a ostatních aktivit Jaromíra Funkeho, zastoupení ve veřejných sbírkách, úplnou bibliografii, rejstřík atd. Seznam vystavených prací obsahuje kromě všech standardních údajů i údaje o tom, kde byly jednotlivé fotografie publikovány, a v tomto směru nemá v české odborné literatuře paralelu. Publikace byla vydána u příležitosti stejnojmenné výstavy Moravské galerie v Brně, v české i anglické verzi a v grafické úpravě Filipa Skaláka.
89/2013
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

První komplexní monografie průkopníka světové avantgardní fotografie. Jaromír Funke (1896–1945) se roku 1922 vydal na cestu k abstrakci, která vyústila v jeho vlastním -ismu, „fotogenismu“. Reagoval také na kubismus a vytvořil vzorová díla nové věcnosti a konstruktivismu, stál nejblíž Bauhausu. V průběhu dvacátých let akceptoval jako jeden z prvních také iracionální směry, poetismus a surrealismus. Na Bretonově pojetí zázračného setkání založil po polovině třicátých let svoji „emoční fotografii“. V době mezi dvěma světovými válkami ovlivňoval Funke fotografické dění nejen svým dílem, ale také rozsáhlou teoretickou, kritickou, organizátorskou, redaktorskou a zejména pedagogickou činností. Stal se fotografickým pedagogem nejprve na tzv. „slovenském Bauhausu“ v Bratislavě (od 1931) a pak na Státní grafické škole v Praze (od 1935), vedené Ladislavem Sutnarem. Měl tedy jedinečnou možnost své přesvědčení i znalosti šířit, a to i v době, kdy to v okolních zemích, zejména v Německu, nebylo možné. Funke patřil mezi novátory moderní fotografie, podobně jako Jaroslav Rössler, Man Ray, László Moholy-Nagy, Albert Renger-Patzsch, Alexander Rodčenko, Paul Strand, Edward Weston a další. Monografie splňuje nejnáročnější kriteria vědecké publikace. Kromě obsáhlého úvodního textu zahrnuje antologii všech důležitých textů autora (i nepublikovaných) a několik dobových recenzí, vyčerpávající soupisy výstav a ostatních aktivit Funkeho, zastoupení ve veřejných sbírkách, úplnou bibliografii, rejstřík atd. Seznam vystavených prací obsahuje kromě všech standardních údajů i jejich „historii“, údaje o tom, kde byly jednotlivé fotografie publikovány, a v tomto směru nemá v české odborné literatuře paralelu. Publikace vyšla v české a v anglické verzi s cílem etablovat Funkeho na světové scéně, kde má nepochybně své místo.
Antonín Dufek
Jaromír Funke
kolektiv autorů
Filip Skalák
Moravská galerie v Brně ve spolupráci s Nakladatelstvím Kant
990 Kč
1 300 ks (CZ); 700 ks (ENG)
Prodejny MG, e-shop MG, Nakladatelství Kant, Kosmas, knihovny, ad. Anglická edice: Kosmas.cz a D.A.P. / Distributed Art Publishers, New York, USA

Nepovinné přílohy

978-80-7027-264-0 (CZ); 978-80-7027-265-7 (ENG)

Fotogalerie

nahoru