Muzejní výstava roku

Síň Emy Destinnové
Síň Emy Destinnové prezentuje umělecký odkaz a životní osudy nejslavnější české pěvkyně. Ve dvou místnostech jsou kromě fotografií, dokumentů a předmětů dokumentujících pěveckou kariéru umělkyně vystaveny také ukázky z bohatých sbírek pěvkyně včetně nábytku, hudebních nástrojů, porcelánu či kuriozit, které soustředila na zámku v nedaleké Stráži nad Nežárkou, kde žila od roku 1914 až do své smrti. Představena je nejen jako všestranná umělkyně, ale i jako zámecká paní a rybářka. Součástí dlouhodobé výstavy, v níž je využito i moderních audiovizuálních prostředků, jsou zvukové ukázky pěveckého umění Emy Destinnové a exponáty dokládající, že význam nejslavnější české operní pěvkyně je oceňován i v současnosti.
45/2013
Muzeum Jindřichohradecka
Balbínovo nám. 19/I, 377 01 Jindřichův Hradec
+420 384 363 661
muzeum@mjh.cz
http://www.mjh.cz
00070971
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava, která je zamýšlena jako stálá, je instalována ve dvou výstavních sálech Muzea Jindřichohradecka. V prvním sále je Ema Destinnová prezentována jako vynikající světová pěvkyně. Informativní část je umístěna v průběžné vitríně, tematicky rozdělené podle významných působišť pěvkyně (Praha, Berlín, Bayreuth, Londýn, New York), jednotlivé exponáty jsou doplněny fotorámečky představující Destinnovou v jejích nejvýznamnějších rolích. Divácky atraktivní je rekonstrukce hudebního salonu Emmy Destinnové z dochovaných předmětů z její pozůstalosti a náznak berlínského náměstí s kočárem pěvkyně. Ve druhém sále je Destinnová v průběžné vitríně prezentována jako zámecká paní ve Stráži nad Nežárkou, nadšená sběratelka, vášnivá rybářka a talentovaná umělkyně (spisovatelka, básnířka, dramatická umělkyně, překladatelka a editorka, hudební skladatelka i karikaturistka), opět s využitím fotorámečků s doklady především archivní povahy. Poslední část vitríny dokumentuje novodobé edice nahrávek, publikace o umělkyni i její ztvárnění na známkách, bankovce, medailích apod. Velmi atraktivní je rekonstrukce loveckého salónu a ložnice pěvkyně z originálních předmětů z pozůstalosti Emmy Destinnové. Na televizní obrazovce pak návštěvníci vidí fotografie umělkyně ve vybraných operních rolích, jejichž zvukový záznam dokumentuje pěvecké umění Emy Destinnové. Výstava je vytvořena výhradně se sbírek Muzea Jindřichohradecka, vzhledem k dlouhodobosti výstavy jsou originální předměty archivní povahy nahrazeny faksimilemi a maketami, pouze výjimečně jsou vystaveny kopie sbírkových předmětů jiných muzeí. Síň Emy Destinnové svým významem přesahuje hranice regionu a je jedinou faktograficky a dokumentárně hodnotnou stálou výstavou o umělkyni dlouhodobě přístupnou veřejnosti.
PaedDr. František Fürbach
14.11.2013
duben–prosinec
út–ne; červenec–srpen po–ne
8.30–12 a 13–17
PhDr. Jaroslav Pikal
pikal@mjh.cz

Nepovinné přílohy

Andrej Bielak, Ing. Jiří Skalský
Andrej Bielak, Ing. Jiří Skalský
Andrej Bielak, Ing. Jiří Skalský
Koncert k poctě Emy Destinnové 14. 11. 2014 v kostele sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci (Zdena Kloubová – soprán, David Švec – klavír, Petr Přibyl – viola)
Poprvé vystavili kočár Emy Destinnové. Jindřichohradecký deník, 2013, č. 269, s. 7 (19. 11. 2013); Destinnová sídlí v novém. 5plus2 Jindřichohradecko, 2013, č. 48, s. 5 (28. 11. 2013)

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru