Muzejní výstava roku

Baroko na Havlíčkobrodsku
Výstavní projekt Baroko na Havlíčkobrodsku si klade za cíl seznámit širokou veřejnost s kulturním a společenským fenoménem baroka v Havlíčkově Brodě a okolí. Tento ojedinělý počin vůbec poprvé představuje veřejnosti řadu dosud nevystavených a nepublikovaných exponátů vysoké umělecké i historické hodnoty, z let 1620–1780, mající stěžejní význam pro pochopení regionální historie i dalšího vývoje místní architektury a výtvarného umění. Součástí projektu je obsáhlý katalog s odbornými studiemi, doplněnými nejvýznamnějšími exponáty publikovanými formou katalogových hesel s barevnou obrazovou přílohou.
4/2014
Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě
Havlíčkovo náměstí 18, 580 01 Havlíčkův Brod
+420 569 427 035
+420 569 427 035
galerie@galeriehb.cz
http://www.galeriehb.cz
13582143
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Výstavní projekt Baroko na Havlíčkobrodsku vznikl ve spolupráci Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Moravského zemského archivu – Státního okresního archivu Havlíčkův Brod a Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Jejím cílem je prezentovat kulturní a společenský fenomén baroka v Havlíčkově Brodě a okolí. Výstava vůbec poprvé představuje veřejnosti řadu dosud nevystavených a nepublikovaných exponátů vysoké umělecké a historické hodnoty ze 17. a 18. století, majících stěžejní význam pro pochopení regionální historie a výtvarného umění. Výstava je realizovaná v prostorách galerie i muzea a je rozdělena na část věnovanou městu Havlíčkovu Brodu a jeho okolí, členěnému podle hranic někdejších panství. V oddílu věnovaném městu jsou vystaveny exponáty zastupující jednotlivé oblasti, věnované historii města v daném období, církevním objednávkám, augustiniánskému klášteru a gymnáziu, cechům a řemeslům (výstavní prostory muzea), dále barokní hudbě, reprezentované Janem Václavem Stamicem, a v neposlední řadě německobrodskému rodákovi, spisovateli a historikovi Janu Františku Beckovskému (výstavní prostory galerie). V části věnované venkovu bylo vybráno několik panství (Polná – Přibyslav, Úsobí, Plandry, Šlapanov a Úhrov), jejichž majitelé pocházeli z řad vysoké šlechty i nově nobilitovaných měšťanů (výstavní prostory galerie). Obě tyto skupiny se v rámci reprezentace snažily podporovat svůj sociální status zaměstnáváním špičkových umělců, jejichž díla jsou vystavena. Veřejnosti je prezentováno na 150 exponátů od 20 zapůjčitelů. V rámci výstavy je veřejnosti zpřístupněn augustiniánský kostel sv. Rodiny a děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie. V prostorách ÚZSVM si návštěvníci mohou prohlédnout soubor zrestaurovaných lunetových obrazů od malíře Jakuba Pischela.
Mgr. Aleš Veselý, PhDr. Ladislav Macek
22.5.2014
7.9.2014
květen–září
út–ne
9–12 a 13–17
Mgr. Aleš Veselý
vesely@galeriehb.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Jiřina Kopicová, Dana Machovcová
Mgr. Jiřina Kopicová
Propagační leták k výstavě
V kůži barokního architekta – Přeneseme se do doby, kdy se stavěly honosné zámky a krásné kostely. Budeme hledat odpověď na otázku proč je u nás tolik barokních staveb a jak je vůbec můžeme poznat. A na chvíli se sami ocitneme v kůži ¬architekta, který právě dostal novou zakázku. Technikou koláže budeme navrhovat vlastní palác. Jak se žilo v baroku – Chtěli byste vědět, jak se žilo v baroku? Čím se lidé tehdy živili a co jejich životy ovlivňovalo? Odpovědi na tyto i další otázky budou žáci odhalovat prostřednictvím dobových portrétů osobností z Havlíčkobrodska. Seznámí se s životními úděly knížete, úředníka, měšťana, kněze a dalších. Při interaktivní prohlídce výstavy si žáci budou moci vyzkoušet sami sebe stylizovat a následně vyfotografovat jako barokní portrét. Program je interaktivní komentovaná prohlídka s výtvarně dramatickou aktivitou. Ve variantě pro SŠ je důraz kladen na osobnosti barokního Havl. Brodu (Beckovský, Kobzinová, Stamic).
Mladá fronta Dnes 24. 2., 29. 4., 24. 5. 2014; Právo 22. 5., 23. 5.2014; Jihlavské listy 20. 5.2014; 5plus2 30. 5. 2014; Havlíčkobrodské listy květen 2014, červen 2014; Cesta nejen Vysočinou; Havlíčkobrodský deník 9. 5., 19. 5., 20. 5., 21. 5., 22. 5., 23. 5., 2. 6., 4. 6., 6. 6., 27. 6. 2014.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru