Muzejní výstava roku

Pošta jednou stopou
Výstava Pošta jednou stopou se skládá ze dvou tematicky propojených částí. První představuje jízdní kola a motocykly používané poštou od osmdesátých let 19. století až do současnosti. Návštěvníci mají mj. možnost zhlédnout vysoké kolo, motocykly legendárních značek Laurin & Klement, Itar a Ariel, a v neposlední řadě i praktickou tříkolku JAWA „Pérák“. Přehlídku jednostopých skvostů symbolicky uzavírá moderní elektrokolo. Dobovou atmosféru navozují historické fotografie zachycující vystavené typy dopravních prostředků v poštovním provozu. Druhá část výstavy, jež má podtitul Na stopě Kamila Lhotáka 1912–1990, prezentuje originální návrhy poštovních známek především s motocyklovou a cyklistickou tematikou od uznávaného výtvarníka. Její součástí jsou i fotografie Tomáše Vosolsobě, na nichž je zachycen Kamil Lhoták v roce 1977, a také snímky MgA. Martina Říhy, jejichž prostřednictvím je možné nahlédnout do ateliéru rytce Miloše Ondráčka, spoluautora Lhotákových známek. Klenotem mezi exponáty je motocykl Douglas, na němž jezdil právě Kamil Lhoták. Výstava je pořádána ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Jihočeským motocyklovým muzeem a Alšovou jihočeskou galerií.
12/2014
Poštovní muzeum
Nové mlýny 2, 110 00 Praha 1
+420 222 312 006
+420 222 311 930
postovni.muzeum@cpost.cz
http://www.postovnimuzeum.cz
47114983
Česká pošta, s. p.

Povinné přílohy

V minulém desetiletí mohli návštěvníci Poštovního muzea zhlédnout dvě výstavy věnované motorizaci pošty – Automobil ve službách pošty a Pošta a historická vozidla. Zatímco první z nich prezentovala zejména poštovní autobusovou dopravu, druhá představila především automobily v poštovním provozu. Na tyto výstavy navazuje Pošta jednou stopou, která seznamuje s převážně jednostopými dopravními prostředky pro místní poštovní přepravu, jako jsou trakaře, jízdní kola, motocykly, motorové tříkolky, skútry, mopedy či elektrokola. Otevírá tak nepříliš známou kapitolu dějin poštovní dopravy, k jejímuž poznání do značné míry přispěla. Záměrem první části této výstavy je seznámit nejširší veřejnost prostřednictvím trojrozměrných exponátů s různými typy jednostopých vozidel, které byly do poštovního provozu často zaváděny již nedlouho po jejich vynalezení. Každý trojrozměrný exponát je doplněn zvětšenou dobovou fotografií, která jej zachycuje v poštovním provozu. Výběr vozidel se uskutečňoval tak, aby v zásadě každé desetiletí od roku 1880 až do současnosti zastupoval jeden exponát. Popisky jsou doplněny technickými údaji a součástí je rovněž 5 panelů s texty, pomocí nichž se návštěvník dozvídá o vývoji používání jednostopých poštovních vozidel za Rakousko-Uherska, první ČSR, poválečné ČSR, ČSSR a ČR. Výstava je obohacena dobovými poštovními schránkami a vývěsními štíty. Druhá část výstavy s podtitulem Na stopě Kamila Lhotáka 1912–1990 prezentuje originální návrhy poštovních známek, především s motocyklovými a cyklistickými motivy od milovníka motocyklů a jízdních kol Kamila Lhotáka. Navazuje tak na úspěšnou výstavu Poštovního muzea s názvem Na kole, na motorce, ve vzduchu, věnovanou tomuto uznávanému výtvarníkovi. Výstavu doprovázejí Lhotákovy grafiky, které zapůjčila Alšova jihočeská galerie, fotografie Tomáše Vosolsobě, na nichž je zachycen K. Lhoták v roce 1977 a také snímky MgA. Martina Říhy, jejichž prostřednictvím je možné nahlédnout do ateliéru rytce Miloše Ondráčka, spoluautora Lhotákových známek. Klenotem mezi exponáty je motocykl Douglas, na němž jezdil právě Kamil Lhoták. Výstava Pošta jednou stopou tedy představuje trojrozměrné a navíc dodnes funkční exponáty v kombinaci s dobovými fotografiemi a výtvarnými díly. Je rovněž produktem spolupráce různých paměťových (muzejních a galerijních) institucí. Text výstavy je dvojjazyčný – česko-anglický.
Mgr. Martin Jahoda, Mgr. Arnošt Nezmeškal, Petr Hošťálek; Mgr. Alena Reichová, Ivana Švandelíková, MgA. Martin Říha
Jaroslav Rous
21.6.2014
14.9.2014
červen–září
út–ne
9–12 a 13–17
Mgr. Martin Jahoda
jahoda.martin@cpost.cz

Nepovinné přílohy

Ing. Arch. Vojtěch Rýzner
Jindřich Hoch; Dagmar Laštovková (Ateliér DELA)
Plakát výstavy, Leták výstavy, Pozvánka na vernisáž, Tisková zpráva, Plakát srazu historických motocyklů.
Vernisáž 21. 6. 2014: Ukázková jízda velocipedistů z Podšumavanu České Budějovice a Českého klubu velocipedistů (ČKV 1880); pohádkové představení nejen pro děti: Dva klíče aneb dobrá rada pana poštmistra; příležitostná poštovní přepážka (v prodeji příležitostná poštovní dopisnice vydaná k výstavě a pamětní list s motivem motocyklu Itar, možnost oražení příležitostným razítkem k výstavě. Autor dopisnice a razítka Jiří Bouda; autogramiáda grafika a malíře Jiřího Boudy; ochutnávka piva z Vyšebrodského minipivovaru. Sraz historických motocyklů 26. 7. 2014: Setkání se zúčastnilo na třicet historických motocyklů a několik automobilů-veteránů z Veteran Car Clubu České Budějovice. Akci podpořila svou výtvarnou dílnou Alšova Jihočeská galerie, pracovním sešitem k výstavě Jihočeské muzeum v Č. Budějovicích a rovněž Národní technické muzeum, které dovezlo a představilo v chodu historický motocykl ze svých sbírek. Doprava dopisnice Motocyklové pošty 5. 9. 2014 : na trase Vyšší Brod – České Budějovice – Praha zakončená na veletrhu Sběratel v pražských Letňanech; v Poštovním muzeu ve Vyšším Brodě k volnému užití kašetové razítko. Dopravu historickým motocyklem Ariel zajistí ve spolupráci s Poštovním muzeem Petr Hošťálek z Jihočeského motocyklového muzea. Autorem obrazového motivu na dopisnici v podobě poštovního motocyklu Laurin a Klement je Mistr Václav Zapadlík. Puzzle: Po celou dobu výstavy mohou nejen dětští návštěvníci skládat puzzle celkem čtyř motivů, jejichž předlohou se staly dobové kresby s motivy pošty jednou stopou a také poštovní známky Kamila Lhotáka. Kola pro Afriku: V rámci výstavy je ve vyšebrodském Poštovním muzeu zřízeno sezonní sběrné místo charitativního projektu Kola pro Afriku. Zájemci sem mohou přivézt svá jízdní kola a věnovat je potřebným na tomto kontinentu.
20. 6. noviny Deník – fotoreportáž Na čem jezdili poláci; 23. 6. noviny Deník – článek Kolem Poštovního muzea jedině na kole; 24. 6. MF Dnes – fotoreportáž V muzeu uvidíte kostitřas i známky; časopis Filatelie č. 7/2014 – článek Do Vyššího Brodu za poštovními motocykly a koly; 25. 7. natáčení reportáže z výstavy rakouskou státní rozhlasovou stanicí ORF; 25. 7. natáčení reportáže z výstavy Českou televizí – pořad Toulavá kamera (vysílání se uskuteční na přelomu srpna a září).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru