Muzejní výstava roku

Vinobraní – oslava vína i historie
Výstava mapuje téměř padesátiletou historii patrně nejproslulejší a nejnavštěvovanější oslavy úrody vinné révy – Znojemské historické vinobraní, od jeho založení Františkem Koukalem v 60. letech minulého století až po ročník 2013. Na jednom místě si tak mohou návštěvníci prohlédnout výběr fotografií, plakátů, programů, vstupenek či pohlednic z téměř všech uskutečněných let. Prezentovány jsou také dochované rekvizity a kostýmní návrhy M. Smutného z 60. let 20. století i kostýmy používané v 90. letech 20. století. Opomenuta nezůstala ani historická doba hlavní postavy vinobraní, Jana Lucemburského, která je na výstavě představena reprodukcemi vzácných kronik nebo originálními dochovanými předměty (např. středověké poháry, dýka, kostěné hrací kostky, atd.).
17/2014
Jihomoravské muzeum ve Znojmě, p. o.
Přemyslovců 8, 669 45 Znojmo
+420 515 285 211
+420 515 282 222
znojmuz@znojmuz.cz
http://www.znojmuz.cz
00092738

Povinné přílohy

Výstava začíná již na schodišti novinovými články, reflektujícími pojetí této akce regionálním tiskem. Vstupní část pak představuje návštěvníkům historii ZHV skrze výběr fotografií. Část fotografií je umístěna do prezentace na TV. Druhá TV slouží videím z 90. l. 20. st. a z nedávno uplynulých ročníků. Hlavní sál seznamuje textovými panely s historií ZHV a přináší náhled do propagačních a tiskových materiálů ZHV téměř kompletní kolekcí plakátů, letáků atd. Pozornosti však neujde ani instalace historického průvodu ZHV prostřednictvím kostýmů z 90. let minulého století, obklopených rozpisem jednotlivých postav ze scénáře zakladatele ZHV, Františka Koukala. Tematicky doplňují tuto část fotografie všech představitelů hlavních postav průvodu. Navazující část představuje dvě důležité osobnosti ZHV – ideového tvůrce F. Koukala a autora vizuální podoby M. Smutného. K vidění jsou zde autentické předměty ZHV z 60.–70. l. 20. st. (např. čestná vstupenka s podpisy populárních zpěváků, scénář Františka Koukala, rekvizity zbraní atp.), z nichž nejvíce zaujmou návrhy kostýmů doplněné srovnávacími fotografiemi. Protějšek této části tvoří seznámení s každodenní kulturou života za dob vlády Lucemburků (oděvy na reprodukcích kodexu, dochované skleněné poháry a další archeologické nálezy). Závěr výstavy tvoří malý kinosál s promítáním filmových záběrů ze ZHV 1967–1973. Prožitek a atmosféru výstavy podtrhují různě rozmístěné rekvizity zbraní a prapory ZHV. Přínos výstavy spočívá ve zmapování významné kulturní akce v oblasti nedávné minulosti a dokumentaci současnosti, kdy ZHV nebyla dosud věnována dostatečná pozornost, a ani vydané publikace či diplomové práce nedokázaly přinést komplexní náhled na tuto každoroční událost znojemské kultury, jež překračuje hranice znojemského regionu.
Monika Mažárová, Jaroslav Frecer
5.9.2014
22.11.2014
září–listopad
út–so
9–17
Monika Mažárová
edukace@znojmuz.cz

Nepovinné přílohy

FRECER, J., MAŽÁROVÁ, M. Vinobraní – oslava vína i historie: doprovodný text k výstavě. Znojmo: Jihomoravské muzeum ve Znojmě, 2014. 32 s. ISBN-978-80-86974-16-3
Edukační program „Poznávej a tvoř... Vinobraní“ pro žáky ZŠ a SŠ. V úvodu nejprve účastníci prostřednictvím fotografií poznají historii ZHV, aby následně ve výstavě snáze určili základní prvky této akce a v komunitním kruhu objasnili jejich spojitost s městem Znojmem. Na tyto úvodní aktivity navazuje tvůrčí část, v níž se dozví více o vlajce města Znojma, Moravy a ZHV a rovněž si tuto vlajku vytvoří. Reflexi tvoří vyjadřování souhlasu či nesouhlasu s jednotlivými tvrzeními o ZHV.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru