Muzejní publikace roku

Hrad a panství Starý Jičín
Reedice unikátního díla historika Adolfa Turka. V roce 2011 si Muzeum Novojičínska připomnělo výstavou sté výročí narození autora a při této příležitosti bylo rozhodnuto o přípravě nového, revidovaného a doplněného vydání díla, které ani po takřka čtyřiceti letech nijak zásadně nezastaralo. V roce 2014 byla publikace vydána a proběhl také slavnostní křest knihy.
18/2014
Muzeum Novojičínska, p. o.
28. října 12, 741 11 Nový Jičín
+420 556 701 156
+420 556 705 393
sekretariat@muzeumnj.cz
http://www.muzeumnj.cz
00096296
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Vydáním publikace Adolfa Turka (1911 Vídeň – 1998 Opava) přispěl v roce 1978 tehdejší Vlastivědný ústav v Novém Jičíně k výraznému obohacení regionální historiografie. Autor, vynikající znalec dějin Kravařska, v ní navázal na své starší práce, především na historii Fulnecka, zveřejněnou v rámci edičního projektu Vlastivědy moravské v roce 1940, a na základě důkladné heuristiky zevrubně zpracoval osudy milovaného kraje od nejstarších dob až do počátku 20. století. Vzhledem k omezeným reprografickým možnostem vydavatele se však kniha nedostala zdaleka ke všem zájemcům a brzy byla považována za cimélii. V roce 2011 si Muzeum Novojičínska připomnělo výstavou sté výročí narození Adolfa Turka a při této příležitosti bylo rozhodnuto o přípravě nového, revidovaného a doplněného vydání díla, které ani po takřka čtyřiceti letech nijak zásadně nezastaralo. Elektronický přepis původní verze bylo nutno jen mírně stylisticky upravit a sjednotit. Citelnější zásahy byly provedeny v poznámkovém aparátu, který byl především kvůli větší přehlednosti nově rozdělen mezi jednotlivé kapitoly. Výrazně upraven byl seznam použitých zkratek, názvy archivních i muzejních institucí byly převedeny do současné platné podoby. Zde bylo možné se opřít o rozsáhlou muzejní ikonografickou dokumentaci a také o stavebně-historický průzkum starojického hradu. V příloze byl vedle erbů majitelů panství z pera známého heraldického výtvarníka Petra Tybitancla shromážděn co nejucelenější soubor pohledů na hrad Starý Jičín, od nejstarších schematických dřevořezových vedut ze 2. poloviny 16. století až po první fotografie z konce 19. století a několik ilustračních snímků ze současnosti.
Adolf Turek, Karel Müller, Radek Polách
Ladislav Šmitke, Radek Polách, Karel Müller, Květa Zajícová
Petr Tybitancl
Anna Benešová
200 Kč
700 ks

Nepovinné přílohy

978-80-87359-13-6
Internetové oznámení: http://www.muzeumnj.cz/aktuality/hrad-a-panstvi-stary-jicin.html; Mediální zpráva: http://www.polar.cz/zpravy/archiv/3/novojicinsko/novy-jicin/clanek/15845/kniha-o-hradu-stary-jicin-se-dockala-reedice; Fotografie ze slavnostního křtu publikace.

Fotogalerie

nahoru