Muzejní výstava roku

Josef Váchal. Napsal, vyryl, vytiskl a svázal
V letošním roce uplynulo 130 let od narození Josefa Váchala (1884–1969). Těžiště díla tohoto originálního tvůrce, pohybujícího se mezi styly a žánry, spočívá v knižní tvorbě, které se věnoval po celý svůj život. Právě jí je výstava věnována. Představuje Váchalovy autorské tisky, ukazuje však také obrovskou šíři Váchalovy rukopisné produkce i jeho experimenty s písmem a převzatými obrazy. Váchalův vztah ke knize se odrážel také v ideové náplni jeho volných děl: obrazů, kreseb, volných grafických listů a dokonce i v úpravách nábytku. Váchalovo dílo je na výstavě kontextualizováno – naznačeny jsou dobové fenomény, které jeho knižní i volnou tvorbu významně ovlivňovaly, jako byly okultismus, náboženství, filozofie, věda, ale také pokleslé žánry lidové četby, kramářských písní, folklorních diablerií apod.
23/2014
Západočeská galerie v Plzni, p. o.
Pražská 13, 301 00 Plzeň
+420 377 908 511
+420 377 908 510
info@zpc-galerie.cz
http://www.zpc-galerie.cz
00263338
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Knižní projekty Josefa Váchala se rodily ze složitých interakcí literárních a výtvarných inspirací, fantazijních představ a mnohdy zcela nečekaných impulsů. Jeho knižní tvorbu není možné členit lineárně, její příznačné aspekty naopak lépe vystihnou celky, mapující topografii jeho úvah, přípravných prací i finálních realizací. Z toho důvodu je výstava je rozčleněna do čtyř základních sekcí, uvozených vlastním textem. V Úvodu je umístěn obecný informativní text k celé výstavě. Je zde mimo jiné „rekonstruovaná“ část Váchalovy pozůstalostní knihovny. Knihy z jeho majetku jsou instalovány do knihovny, kterou ve dvacátých letech vyrobil pro Annu Mackovou. Část nazvaná Magie a mysticismus dokumentuje především autorův zájem o křesťanský a okultní mysticismus. V této sekci je představen rovněž vztah Váchala k tvorbě některých literátů (Otokar Březina, Jakub Deml), ukázka Váchalových ilustrací řady jejich prací, ale také Váchalova vlastní tvorba inspirovaná těmito autory. Oddíl Alternativy je zastoupen několika pracemi z období první světové války, které se sám aktivně zúčastnil. Vedle toho je zde významnou kapitolou rovněž Váchalův zájem o studium přírodních věd a uplatnění takto nabytých poznatků ve vlastní tvorbě. Permanentně přítomným korektivem ve Váchalově životě a tvorbě byla sžíravá ironie, realizující se v intertextuálních parodiích, persiflážích a travestiích. Tento postoj dokumentuje závěrečný oddíl Intertext. Právě díky ironickému odstupu Váchal dospíval k osvobozování svých lidských a uměleckých postojů, které vyvrcholilo v pozdních letech, strávených již mimo umělecké centrum, ve vesnici Studeňany na Jičínsku. Přestože v posledních dvaceti letech zájem o Váchalovu osobnost stále stoupá a jeho tvorba je množstvím výstav zkoumána z různých úhlů, nebyl dosud žádný výstavní projekt věnován jeho knižní tvorbě. Současná výstava Josef Váchal. Napsal, vyryl, vytiskl a svázal by tuto mezeru chtěla velkoryse zaplnit.
Marie Rakušanová
15.10.2014
1.1.2015
říjen–leden
úterý–neděle
10–18
Marie Rakušanová
rakusanova@email.cz

Nepovinné přílohy

Zbyněk Baladrán
Adéla Svobodová
pozvánka, letáček
29. 10. a 26. 11. –Komentované prohlídky s Marií Rakušanovou; 6. 11. – Čtení z knih Josefa Váchala; 19. 11. – Přednáška J. B. Krtičky – Ďáblova odstředivka a studeňanská léta Josefa Váchala; 3. 12. – Přednáška Petry Kočové – Josef Váchal ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni; 9. 11., 7. 12. a 20. 12 – víkendové dílny pro děti a rodiče.
Hana, Klínková, J.V.J.V. K výročí Josefa Váchala, Art+antiques, 2014, č. 9, s. 12–17; Ondřej Bezr, Josef Váchal magický, Mladá fronta Dnes, 4. 10. 2014, s. 8B; (vah), Napsal, vyryl, vytiskl a svázal. Představuje se dílo všestranného Josefa Váchala v celé své šíři, Mladá fronta Dnes, 15. 10. 2014, s. A14; Hana Josefová, Západočeská galerie nabízí Váchala i karikaturu, Plzeňský deník, 7. 11. 2014, s. 8; (haj), Váchal a karikatura v Západočeské galerii, Plzeňský kulturní přehled Kultura, 2014, č. 10, s. 8; Český rozhlas. Vltava [on-line]. [Cit. 2014/11/11]. Mozaika, 14. 10. 2014, 8:00. Josef Váchal, Napsal, vyryl, vytiskl a svázal. Dostupné na WWW: <http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3228096>.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru