Muzejní počin roku

Velká válka 1914–1918
Projekt Velká válka byl realizován devíti paměťovými institucemi z celé ČR ke stému výročí od vypuknutí první světové války. Každá ze zapojených institucí připravila výstavu na téma sobě vlastní, týkající se Velké války. Vzniklo tak 11 výstav, jejímž tématům bylo možné se věnovat do hloubky a které návštěvníkovi přiblíží historické události z více pohledů. Vytvořen byl také centrální web http://www.velkavalka.cz, který odkazuje na desítky pořádaných akcí. Vydán byl společný katalog. Projekt je mimořádný svojí velikostí i celkovou komunikací mezi organizacemi. Technické muzeum v Brně je hlavním garantem projektu a podává přihlášku do Národní soutěže muzeí Gloria musaealis jménem všech 9 institucí.
21/2014
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, Brno 612 00
+420 541 421 411
+420 541 214 418
info@technicalmuseum.cz
http://www.tmbrno.cz http://www.velkavalka.cz
00101435
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Projekt Velká válka byl realizován devíti paměťovými institucemi z celé ČR ke stému výročí od vypuknutí první světové války. Se společnými přípravami jsme začali již na přelomu let 2012/2013. Každá ze zapojených institucí připravila výstavu na téma sobě vlastní, týkající se války. Vzniklo 11 výstav, jejichž tématům bylo možné se věnovat do hloubky, a které návštěvníkovi přiblížily historické události z více pohledů. Projekt byl slavnostně zahájen 28. 6. 2014 živou historií v ulicích města Brna. Parní vlak (zapůjčený z NTM) přivezl následníka trůnu se svojí ženou do Brna a na hradu Špilberk proběhla rekonstrukce sarajevského atentátu. Vytvořen byl centrální web http://www.velkavalka.cz, který odkazuje na desítky pořádaných akcí tak, aby je zájemci měli pohromadě na jednom místě. Na stránkách lze stále sledovat program akcí i výstav. Na facebookovém profilu Velké války přinášíme s kolegy střípky dění „jak to bylo před sto lety“ a pozvánky na další události k výročí. Cílem vytvoření projektu a vystupování na veřejnosti pod stejným názvem a vizuálem nebyla pouze snaha o snadnější orientaci veřejnosti v akcích, ale i marketingový záměr a společná propagace. Plakáty, billboardy, spoty v rádiích i televizi odkazovaly na všechny události bez rozdílu. Pro návštěvníky jsme připravili speciální pasy, do kterých sbírají za návštěvy na výstavách razítka. Po třetím razítku dostanou v ostatních výstavách slevu na vstupném 20 %. Záštitu nad projektem převzal ministr kultury ČR Mgr. Daniel Herman a primátor města Brna Bc. Roman Onderka. Projekt je ojedinělým počinem ve svém druhu, přinejmenším za poslední dobu. Devět pořadatelských institucí a mnoho dalších přidružených okresních muzeí nebo zájmových spolků bylo schopno společně vytvořit projekt, který organizoval i zastřešoval mnoho akcí k výročí války. Společně se řešily finance, propagace, vizuál, katalog, forma zahájení, aj. Každý přispěl dle svých možností – jedni si vzali na starost katalog, jiní marketing, další zase grafiku, web a komunikaci s veřejností či koordinaci celého projektu. Zaměření jednotlivých výstav: Technické muzeum v Brně: technika a průmysl v období před válkou a následné zneužití proti lidem samotným; Vojenský historický ústav: výzbroj vojáka včetně uniforem, mapy a statistiky, vzpomínky; Národní technické muzeum: námořní loďstvo; Muzeum města Brna – hrad Špilberk: život ve městě Brně během války; Moravské zemské muzeum: Brno za války a válka v umění; Poštovní muzeum: vojenská a civilní část rakouské poštovní správy během války; Národní památkový ústav – státní zámek Konopiště: život F. Ferdinanda d’Este, Žofie Chotkové a jejich rodiny; Moravská galerie v Brně: Kubismus uprostřed války, textilní továrny na Moravě v 1. pol. 20. století; Národní muzeum: výstava zapůjčená ze Státního ústředního muzea novodobých dějin v Rusku. Dějiny Ruska a pohled na válku z ruské strany. Jednotlivé výstavy mají různou délku trvání.

Veronika Šinderbalová (Glettová)
+420 541 421 480; +420 725 932 429
glettova@technicalmuseum.cz sinderbalova@tmbrno.cz

Nepovinné přílohy

Zástupci za každou zapojenou instituci: Bc. Roman Řezníček (TMB), Radim Dufek (MMB), Mgr. Jiří Mitáček Ph.D. (MZM), Mgr. et Mgr. Zdeněk Polčák (VHÚ), PhDr. Miloš Hořejš (NTM), Mgr. Jana Sedláková (Konopiště), PhDr. Jan Kramář (PostM), Iveta Ivičičová (MG), doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. (NM)


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru