Muzejní publikace roku

Hrady, hrádky a tvrze na Strakonicku, Blatensku a Vodňansku
Muzeum středního Pootaví Strakonice vydalo rozšířenou edici publikace Hrádky a tvrze na Strakonicku autorů Bořivoje Nechvátala a Františka Kašičky z roku 1986. Autoři na sběru materiálů k novému vydání pracovali od roku 1997. V publikaci je bádání prohloubeno o nový výzkum v terénu, studium písemných pramenů, plánovou a měřičskou dokumentaci a fotografie, také byla aktualizována bibliografie. Kniha je doplněna o stavebně historický vývoj hradů – Strakonice, Blatná, Helfenburk a Střela, u některých jde o první zpracování jejich historického vývoje. Publikace obsahuje výsledky terénního průzkumu, u řady zaniklých lokalit jejich identifikaci a zaměření do katastrálního plánu. Na 632 stranách poskytuje kniha rozsáhlé znalosti z historie památek, doplněné 250 plány a 438 obrazovými přílohami. Katalog 143 lokalit dané téma systematicky zpracoval.
36/2014
Muzeum středního Pootaví Strakonice, p. o.
Zámek 1, 386 01 Strakonice
+420 380 422 608
informace@muzeum-st.cz
http://www.muzeum-st.cz
00072150
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Důvodem přihlášení do soutěže je objevný charakter díla a jeho rozsáhlost. Práce je rozšířená o nové nálezy, plánovou a fotografickou dokumentaci a o stavebně historický vývoj hradů Strakonice, Blatná, Helfenburk a Střela. Práce je určena nejen nové generaci historiků a badatelům, ale též široké laické veřejnosti se zájmem o historii jihočeského kraje. Je cenným katalogem jihočeských památek, který poslouží jak při památkové ochraně objektů, tak při jejich novém stavebním rozvoji a také zvýšeném zájmu veřejnosti o jejich návštěvu. Obsáhlé resumé v němčině a angličtině zajišťuje dostupnost výsledků průzkumu i pro historiky ze zahraničí. Objevný charakter díla a jeho jedinečnost dokládají i odborné posudky Prof. Ing. arch. Karla Kibiceho, DrSc., a Jiřího Fröhlicha. Vydání knihy bylo podpořeno z grantového programu MK ČR a grantového programu JČ kraje. Kniha byla vydána při příležitosti 120 let od založení muzea ve Strakonicích.
Doc. Ing. arch. František Kašička; PhDr. Bořivoj Nechvátal, CSc
M. Gojda, A. Kleibel, S. Pravda, R. Šarič, Mgr. M. Novotný
kresby, mapy a plány podle předloh PhDr. K. Sedlická-Kábrtová, mapa lokalit M. Záleská, upravila J. Minarčíková
podle vydání z roku 1986, dle návrhu PhDr. J. Michálka, DTP zpracování a produkce CITADELA, s. r. o.
360 Kč
700 ks
Prostřednictvím městských a obecních úřadů Strakonicka, Blatenska a Vodňanska; na prodejních pokladnách muzea na hradě, v Zámecké galerii a na vodním mlýně v Hoslovicích; v Městském informačním centru Strakonice; komisní prodej v knihkupectvích v regionu; Knihkupectví Academia Praha; odborné knihovny a badatelny Jihočeského kraje; zásilková služba přes http://www.muzeum-st.cz

Nepovinné přílohy

978-80-905572-0-8
Fotodokumentace ze křtu knihy a autogramiády 1. 4. 2014; odborné posudky prof. Ing. arch. Karla Kibiceho, DrSc., a Jiřího Fröhlicha; tisková zpráva ze dne 3. 4. 2014.

Fotogalerie

nahoru