Muzejní publikace roku

Josef Sudek – Z Beskyd
Publikace byla vydána u příležitosti výstavy beskydských panoramat Josefa Sudka, konané v Lašském muzeu v Kopřivnici ve dnech 18. 9. – 30. 11. 2014, pořádané Regionálním muzeem v Kopřivnici ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze. Publikace obsahuje reprodukce všech vystavených fotografií (většina z nich je publikována vůbec poprvé), navíc je však rozšířena o několik textů, které se na různých úrovních pokoušejí objasnit, rekonstruovat a rekapitulovat pobyty Josefa Sudka u přátel v Beskydech, kde pobýval od konce 40. do začátku 70. let 20. století.
39/2014
Regionální muzeum v Kopřivnici, o. p. s.
Záhumenní 367/1, 742 21 Kopřivnice
+420 725 853 458
pavel.dvorak@tatramuseum.cz lucie.zakova@tatramuseum.cz
http://www.tatramuseum.cz
25394509
Město Kopřivnice, Tatra a.s.

Povinné přílohy

Přihlášená publikace SE staví do dlouhé řady prací, které se věnují životu a dílu českého fotografa Josefa Sudka. Svým obsahem se však od publikací předchozích liší – pokouší se objasnit tu část jeho života a tvorby, které až donedávna stály spíše stranou zájmu a byly do jisté míry považovány za doplněk k jeho známějším a proslavenějším partiím životní pouti i fotografické práce. Publikace se pokouší představit část jeho beskydských panoramatických snímků společně se společenským kontextem, ve kterém vznikaly. Josef Sudek začal jezdit do Beskyd na konci 40. let. Záhy si oblíbil zdejší zvlněnou krajinu, co víc, oblíbil si také místní obyvatele, mezi kterými našel množství věrných přátel. Také kvůli nim se téměř každý rok do Beskyd vracíval, přijížděl na letní prázdniny, odpočívat, meditovat, ale také fotografovat. Společenské prostředí, tvořené pestrou směsicí lidských charakterů, od umělců, přes zanícené fotoamatéry až k běžným obyvatelům měst (především Frenštátu p. R.), jej motivovalo k práci, ovlivňovalo jej a on zase ovlivňoval toto prostředí. Lidé jej ochotně provázeli po krajině, on jim na oplátku ukazoval onu krajinu v novém světle, pohledem návštěvníka a milovníka univerzální krásy. Jako všude, kde Josef Sudek pobýval, i zde zanechal v lidech množství vzpomínek, historek, drobných památek a fotografií. Rekonstrukce tohoto výjimečného prostředí a znovuoživení oněch vzpomínek byly prvním cílem výstavy i publikace. Druhým cílem pak bylo představit a částečně možná i rehabilitovat nejméně známou část Sudkovy beskydské tvorby. Josef Sudek v Beskydech pracoval na třech výrazných fotografických celcích. Prvním z nich jsou fotografie z pralesa Mionší, které došly uznání již před lety a byly knižně publikovány. Druhým cyklem jsou Janáčkovy Hukvaldy, intimní kolekce snímků z prostředí, ve kterém pobýval skladatel Leoš Janáček, k jehož hudbě měl Sudek blízký vztah. I tento soubor byl knižně publikován. Posledním velkým celkem, nejméně vyhraněným a vlastně nijak neohraničeným, jsou pak snímky z Beskyd jako takových. Této kolekci až dosud soubornější knižní publikace chyběla. Mezeru se podařilo zaplnit až nyní. Formát publikace se snaží respektovat formát fotografií. Také její celkový vzhled a úprava by měly být co nejčistší a nejjednodušší, aby daly vyniknout fotografiím a respektovaly i jejich „vnitřní“ rozměr a řád.
Pavel Dvořák, Petr Helbich, Barbora Kundračíková, Josef Moucha
Josef Sudek, Václav Bartoš (dokumentární fotografie)
Luboš Petrák, Karel Koutský
Karel Koutský – Ateliér Fotorenesance
199 Kč
500 ks
Přímý prodej ve výstavní instituci (v průběhu výstavy)

Nepovinné přílohy

978-80-905763-1-5
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/288682-sudkovy-beskydy-muzeum-prinasi-malo-znamy-pohled-na-slavneho-fotografa; http://www.casopis-foto.cz/josef-sudek-z-beskyd/; https://www.youtube.com/watch?v=sGTlWrF_D5w&list=UU_5lNURSqhoGJjLFkdAlYSA; https://www.youtube.com/watch?v=L1anisuISmo&list=UU_5lNURSqhoGJjLFkdAlYSA

Fotogalerie

nahoru