Muzejní publikace roku

Výstava obrazů Skrbenští z Hříště na Šenově
Katalog k výstavě obrazů Skrbenští z Hříště na Šenově je první knihou souhrnně mapující historii rodu Skrbenských, které k dějinám Šenova poutá dlouhých 300 let. Obrazy členů rodu opustily temné depozitáře po více než šesti desítkách let. Publikace je také vůbec prvním výstavním katalogem, který šenovské muzeum vydalo.
42/2014
Knihovna a Šenovské muzeum, p. o.
Kostelní č. 128, 739 34 Šenov
+420 552 321 847
kmsenov@voln.cz
http://www.senov.cz
47999799
Město Šenov

Povinné přílohy

Kniha je katalogem ke stejnojmenné výstavě a výsledkem práce amatérského historika Zdeňka Šebesty, člena Historicko-letopisecké komise, která pracuje u Šenovského muzea. Pan Šebesta vypátral, kde dlouhá desetiletí obrazy odpočívaly v depozitářích, a umožnil nám všem nejen nahlédnout do tváří předků, ale také se o nich mnohé dozvědět. Publikace obsahuje odkazy na prameny a literaturu a má ošetřena autorská práva k obrázkům a fotografiím. Po úvodu do tématu následují portréty malířů s jejich životopisnými údaji, informace o vlastnících obrazů i text o jejich zachránci, architektu A. Piflovi. V katalogové části jsou představeny jednotlivé obrazy spolu s ucelenými životopisnými údaji osob, které zobrazují. Pro úplnost daného dokumentu je vzpomenuto také obrazu Heleny Margarety sv. p. Skrbenské z Hříště, jejíž obraz dosud nebyl vypátrán a naše muzeum vlastní pouze fotografii tohoto obrazu. Autor nepíše jen „strohá“ životopisná data, ale vkládá do textu výsledky svého historického bádání a nově zjištěné skutečnosti. Publikace vydává nebývalé svědectví o lidech, kteří se v Šenově narodili, žili a zanechali zde stopy svého konání. Takřka každý šenovský patriot si knihu koupil, aby mohl pohlédnout do tváře Karla Františka Skrbenského, který nechal postavit nejkrásnější šenovskou stavbu – kostel Prozřetelnosti Boží, či se podívat na pověstmi opředenou krásku Antonii hraběnku Podstatskou. Autor na knize pracoval dlouho, ve svých volných chvílích a zcela bez nároku na jakýkoliv honorář, aniž by stál o slávu či uznání, přesto odvedl práci takřka profesionální. My v Šenově si myslíme, že jeho dílo se směle může měřit s díly kolegů, profesionálních historiků, a chceme, aby i tak bylo posuzováno.
Zdeněk Šebesta
NPÚ
Zdeněk Šebesta
Marek Šebesta
50 Kč
100 ks
Prodej v prostorách Knihovny a Šenovského muzea.

Nepovinné přílohy

Kopie článku z Havířovského deníku, kopie dopisu Prof. PhDr. M. Pojsla. Slavnostní vernisáž, kde byla kniha představena, natáčela mj. také regionální televize Noe.

Fotogalerie

nahoru