Muzejní výstava roku

Tváře Velké války
Výstava přibližuje návštěvníkům prostřednictvím bohatého souboru vojenského materiálu, uniforem a jejich součástí, palných a chladných zbraní, dobových fotografií, korespondence, válečných deníků a dalšího původního dokumentačního materiálu, podobu života na frontách 1. světové války i v zázemí. Důraz je kladen na výpovědní hodnotu vystavených předmětů a jejich zakomponování do jednotlivých prezentačních celků. Každý ze sedmi tematických oddílů je postaven na jiném typu sbírkových předmětů, s čímž koresponduje i rozdílné architektonické a výtvarné řešení. Ačkoliv je časová linie válečných let pouze naznačena, návštěvník vnímá proměnu doby od mírových dní po tvrdou realitu života v zákopech, stejně jako na první pohled patrnou proměnu rakouské armády samotné. Prezentované předměty pocházejí převážně ze sbírek VMO a Východočeského muzea v Pardubicích, částečně pak ze soukromých sbírek.
33/2014
Vlastivědné muzeum v Olomouci, p. o.
nám. Republiky 5, 771 73 Olomouc
+420 585 515 111
+420 585 515 133
vmo@vmo.cz
http://www.vmo.cz
100 609
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Cílem výstavního projektu bylo přiblížit návštěvníkům život v těžkých letech 1. světové války jak na frontách, tak i v zázemí. Výstava jim prostřednictvím bohaté kolekce uniforem příslušníků rakousko-uherské armády i československých legií, vojenské výstroje a výzbroje zapojených zemí a rozsáhlého souboru dokumentačního materiálu, dobových fotografií, korespondence, válečných deníků a dalších předmětů (ze sbírek několika muzeí a od soukromých sběratelů) zprostředkovala neobvyklý pohled do válečných zákopů či vojenských lazaretů, ale i každodenní reality života mimo frontu. Z hlediska běžného návštěvníka patří mezi nejzajímavější artefakty soubor uniforem, čepic a přileb rakousko-uherských důstojníků i řadových vojáků. Neméně bohatá je i kolekce palných a chladných zbraní a vojenského materiálu, která svým rozsahem může oslovit i vážnější zájemce o vojenskou historii a úzce zaměřené sběratele. Každý ze sedmi oddílů výstavy (Mým národům, Za císaře pána…, Svět ve válce, V legiích za republiku, Léta v zákopech, Život v zázemí, Konečně mír!) je postaven na jiném typu dokumentačního materiálu. Společným rysem vystavených předmětů je naopak jejich původnost a důraz na výpovědní hodnotu, která tvůrcům výstavy umožnila snížit množství doprovodných textů na nezbytné minimum a která byla současně zohledněna i v celkovém výtvarném zpracování. Důležité místo zde mají fotografie, zpřístupněné návštěvníkům mj. ve dvou zákopových periskopech, vybavených digitálními fotorámečky. Nejen návštěvníky školou povinné zaujme přesná replika kulometu Maxim v palebném postavení či rekonstrukce polního lazaretu na základě dobové fotografie. Doprovodné edukační programy navíc umožní žákům a studentům bezprostřední kontakt s řadou originálních předmětů. Snaha o zachycení co nejvěrnějšího obrazu znázorňované skutečnosti je patrná i v „civilní“ části výstavy, kde je možné se seznámit s množstvím mnohdy již neznámých reálií a předmětů. Mnohé z nich přibližují každodenní realitu Olomouce oné doby.
PhDr. Karel Podolský
4.9.2014
7.2.2015
září–leden
út–ne
září: út–ne 9–18, říjen–leden: st–ne 10–17
PhDr. Karel Podolský
podolsky@vmo.cz

Nepovinné přílohy

Petr Šubčík
Petr Šubčík
pozvánka
Vernisáž výstavy, 4. 9. 2014; Komentované prohlídky veřejnost, školy, občanská sdružení, komise AMG a další instituce: 14; Přednášky pro veřejnost: Mgr. Jan Tetřev (VČM v Pardubicích): Ruční palné zbraně na frontách Velké války (27. 11. 2014); Mgr. Ondřej Kolář, Ph.D. (Slezské zemské muzeum): Držte se Hanáci. Cesta olomouckého pluku první světovou válkou (29. 1. 2015); Edukační programy pro základní a střední školy (průběžně po celou délku trvání výstavy): 50 (cca 1250 žáků a studentů).
V muzeu lidé spatří zbraně i uniformy Velké války, Olomoucký deník, 31. 8. 2014; Tip Deníku, Olomoucký deník, 2. 9. 2014; Muzeum zve na výstavu plnou unikátů, MF Dnes, 4. 9. 2014; Zákop s kulometem i lazaret. Muzeum ukazuje tváře války, MF Dnes, 4. 9. 2014; Originály, které vrátí lidi o sto let zpátky v čase, MF Dnes, 4. 9. 2014; Výstavu Tváře Velké války zahájil císař Karel I. „osobně“, MF Dnes, 5. 9. 2014; V muzeu zbudovali zákopy, zdobí je kulometná hnízda. Milovníci historie mohou v Olomouci obdivovat největší výstavu o první světové válce v ČR, Olomoucký deník, 5. 9. 2014; Výstava přiblíží život na frontách i v zázemí, Radniční listy, 26/2014; http://www.naseolomouc.cz/kultura-volny-cas-14/vlastivedne-muzeum-predstavi-tvare-velke-valky; http://olomoucky.denik.cz/galerie/zahajeni-vystavy-tvare-velke-valky.html; http://zpravodajstvi.sumpersko.net/Tvare-Velke-valky-6259/clanek; http://www.zurnal.upol.cz/ff/zprava/clanek/vlastivedne-muzeum-otevrelo-jedinecnou-vystavu-z-velke-valky/; http://www.streleckarevue.cz/kategorie.aspx/prave-vyslo/clanek/velka-valka-v-olomouci

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru