Muzejní výstava roku

Řemesla v pořádku. Historie profesního sdružování řemeslníků od středověku po současnost
Expozice na zámku ve Ctěnicích se věnuje společenskému fenoménu profesního sdružování řemeslníků. Předestírá kontext cechovního života, jeho specifika a ideály, které jsou platné dodnes. Prezentuje cechovní předměty ze sbírek muzea (pokladny, korouhve, ferule, vývěsní znamení, pohřební štíty atd.). Prostřednictvím panelů a filmových spotů představuje i vybrané současné asociace. Má několik vrstev čtení. První linie je věnovaná historickému vývoji. Druhou linii tvoří informace přibližující funkce předmětů a na jejich základě i sociální kontexty. Další je zaměřená na symboliku. Důležitou součástí expozice je také prezentace konzervátorských a restaurátorských zásahů. V interaktivní zóně návštěvník vyzkouší fungování cechovních předmětů, seznámí se s používanými materiály. Připraveny jsou pracovní listy, audioguide v pěti řečech, znakovaný průvodce pro sluchově postižené. Expozice je doplněna výpravnou publikací.
34/2014
Muzeum hlavního města Prahy
Kožná 1, 110 00 Praha 1
+420 224 223 696
+420 224 214 306
muzeum@muzeumprahy.cz
http://www. muzeumprahy.cz
00066432
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

Muzeum hlavního města Prahy se připojilo k trendu posledních deseti let, kdy se ve společnosti na celém světě oživil zájem o řemesla, jejich historii a odkaz k současnosti. Výzkumům řemesel po stránce společenské, hospodářské, i ekonomické se zabývá mnoho vědeckých pracovišť, k nim se přidávají muzea se svými sbírkami. Expozice na zámku ve Ctěnicích představuje společenský fenomén profesního sdružování řemeslníků. Začal se psát v Evropě v 11. a 12. století, když vznikala města obývaná hlavně řemeslníky. Sdružovali se do tzv. cechů – pořádků. Expozice předestírá kontext cechovního života, jeho specifika a ideály, které jsou platné dodnes. S vědomím nadčasovosti prezentovaných principů jsme věnovali pozornost i dění po zrušení cechů v roce 1859. Představujeme spolky, jejich funkce a symboliku. Popisujeme i dobu po roce 1948, kdy sdružování bylo komunistickým režimem zakazováno. Ukazujeme i obrodu myšlenky profesního sdružování po roce 1989, protože současné asociace či svazy přispívají k rozvoji svých oborů. Muzeum hlavního města Prahy spravuje ve svých sbírkách unikátní kolekci cechovních předmětů. Návštěvníkům představujeme typické reprezentační předměty – cechovní pokladny, korouhve, vývěsní znamení a pohřební štíty a mistrovské práce. Prezentaci současných profesních sdružení doplňují filmové spoty. Expozice má několik vrstev čtení. První linie je věnovaná historickému vývoji. Druhou linii tvoří informace přibližující funkce předmětů a další je zaměřená na symboliku. Důležitou součástí expozice je také prezentace konzervátorských a restaurátorských zásahů vybraných předmětů. Pro návštěvníky byla připravena interaktivní zóna, kde také proniknou za hranici běžné prezentace exponátů. Návštěvník může k prohlídce využít audioguidy v pěti jazykových mutacích a ve znakové řeči. Pro dětské návštěvníky byly připraveny pracovní listy, které mají podobu vandrovnické knížky. Součástí expozice je i bohatý doprovodný program. Expozice je doplněna výpravnou publikací.
Mgr. Martina Lehmannová
27.5.2014
leden–prosinec
út–ne
10–18
PhDr. Zuzana Strnadová
strnadova@muzeumprahy.cz

Nepovinné přílohy

ak. arch. Jiří Javůrek
Jiří Sušanka
Publikace Řemesla v pořádku
Drátenické sympozium (5.–7. 9. 2014); Řezbářské sympozium a workshopy řezbářského řemesla (10. 11. – 15. 11. 2014); Sklářské adventní dílny (28. 11. – 30. 11. 2014); Adventní tvůrčí dílny (6.–7. 12. 2014 – prezentace voskařského, zahradnického, řezbářského, drátenického a perníkářského, betlémářského řemesla); Perníkový den – 18. 10. 2014, Čokoládový den – 8. 11. 2014; Lektorské programy pro školy k expozici řemesel – Tovaryšova cesta na zkušenou, Cukr, káva, čokoláda, Ztracení poddaní; Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy a lektory.
http://www.ceskenoviny.cz/kultura/zpra...ce-venovana-historii-remesel/1084285?nt http://www.metro.cz/v-zamku-ctenice-se...a.aspx?c=A140527_160912_metro-extra_rab http://www.rozhlas.cz/_zprava/1355593 http://www.i60.cz/clanek_8267_zamek-ct...e-otevrel-vystavu-historie-remesel.html

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru