Muzejní výstava roku

Rudolfínští mistři. Díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek
Slavné sbírky Rudolfa II. potkal krutý osud. Sotva se císař rozloučil se světem, nastala jejich postupná likvidace. Do nedávné doby jsme se smutkem sledovali, jak se na světových aukcích prodávají umělecká díla z těchto sbírek a české veřejné kulturní instituce nemají prostředky na jejich získání. V posledních deseti letech se začala situace měnit. I v Čechách se objevili osvícení soukromí sběratelé, kteří našli zalíbení v dílech rudolfínských mistrů a vrací je zpět tam, kde byla vytvořena. S těmito díly, která podstatným způsobem obohacují naše kulturní dědictví, výstava seznamuje. Vystavena jsou většinou dosud neznámá díla od proslulých autorů a také několik doposud anonymních rudolfínských děl. Muzeum města Prahy doplnilo výstavu o několik exponátů ze svých sbírek. Výstavu doprovází výpravná publikace.
35/2014
Muzeum hlavního města Prahy
Kožná 1, 110 00 Praha 1
+420 224 223 696
+420 224 214 306
muzeum@muzeumprahy.cz
http://www.muzeumprahy.cz
00066432
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

Po dlouhých desetiletích už nemusíme jen s politováním sledovat, jak se na světových aukcích prodávají díla, která kdysi byla chloubou Pražského hradu nebo českých sbírek. Některá z nich našla „cestu domů“ díky soukromníkům, kteří propadli sběratelské vášni. A nejen to: jsou ochotni podělit se prostřednictvím této výstavy – byť na omezený čas – s širokou veřejností o své poklady. Ještě na konci šedesátých let 20. století nebyl ve světě o díla rudolfínských mistrů prakticky žádný zájem. Teprve první publikace a výstavy o manýrismu objevily výjimečnost tohoto období, vyvolaly zájem odborných institucí, a také poptávku sběratelů. Ceny děl, která se tehdy začala objevovat na uměleckém trhu, rostly geometrickou řadou a dosahují dnes často astronomických výšek. Svoji roli v zájmu o rudolfínské umění sehrály první dvě velké výstavy – v roce 1988 v Essenu a ve Vídni, v roce 1997 v Praze. Jejich hlavním smyslem bylo ukázat skutečné kvality a význam umění na dvoře Rudolfa II. a oddělit zrno od plev, neboť za rudolfínské se dodnes vydávají kopie a nekvalitní napodobeniny. Od začátku devadesátých let nastal výrazný posun v tom, že čeští sběratelé umění dnes už nejsou vázáni jen na místní umělecký trh. Možnost nakupovat v zahraničí je zajímavá nejen pro ně, ale znamená jejich prostřednictvím rovněž významný přínos pro české kulturní dědictví. Díky jejich akvizicím se do Čech vracejí významná díla, která byla na přelomu 16. a 17. století vytvořena v Praze. Císařská rezidence na Pražském hradě byla tehdy významným politickým a kulturním centrem střední Evropy a umění a vědy, které se zde pěstovaly, měly celoevropský přesah. Díla, která se na výstavě podařilo shromáždit, nemohou představit všechny obory a směry, ve kterých rudolfínské umění vyniklo, jsou však významným doplněním existujícího souboru uloženého v českých sbírkách. Většina exponátů byla získána a přivezena do Čech v posledních patnácti letech. Soukromí sběratelé tak suplují to, co by měly dělat státní instituce, které se ovšem potýkají s nedostatkem peněz na akviziční činnost. Vzhledem k místu, kde se výstava koná, je vystavený soubor doplněn o exponáty z majetku Muzea hl. m. Prahy. K výstavě byla vydána výpravná publikace.
PhDr. Eliška Fučíková
12.11.2014
29.3.2015
listopad–březen
út–ne
9–18
PhDr. Zuzana Strnadová
strnadova@muzeumprahy.cz

Nepovinné přílohy

ak. arch. Jiří Javůrek, Silvie Bednaříková
Petr Liška
Publikace Rudolfínští mistři
Komentované prohlídky 13. 12. 2014, 22. 1. 2015, 19. 2. 2015, 20. 3. 2015
http://www.ceskenoviny.cz/kultura/zpra...je-dila-rudolfinskych-mistru/1146068?nt http://www.prahatv.eu/zpravy/archiv/1/...-mistri-jsou-po-letech-k-videni-v-praze http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultu...ha-vystavuje-dila-rudolfinskych-sbirek/ http://www.rozhlas.cz/_zprava/1419549 http://www.rozhlas.cz/_zprava/1419408 http://www.rozhlas.cz/_zprava/1420319

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru