Muzejní výstava roku

Krása v dřevě ukrytá
Výstava byla připravena k 140. výročí odborné školy pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí. Prostřednictvím autentických předmětů ze sbírek muzea, výpůjček a řady interaktivních prvků seznámila návštěvníky nejen s historií instituce, která vychovala řadu zručných řemeslníků, ale i s jejím vlivem na výtvarné umění v regionu, památkovou péči, výtvarnou výchovu dětí a na rozvoj dalších odvětví odborného školství v regionu. Ve výstavě a v lektorských programech pro školy byl věnován prostor i dřevu samotnému a funkci stromu v ekosystému. Výstavu doprovodila řada akcí a o historii i významu školy byla muzeem vydána obsáhlá monografie. Celý projekt vyšel z dlouhodobých badatelských a sběratelských aktivit muzea, které jsou představeny hravou formou a začleněny do širšího kontextu.
40/2014
Muzeum regionu Valašsko, p. o.
Horní náměstí 2, 755 01 Vsetín
+420 571 411 690
zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz
http://www.muzeumvalassko.cz
00098574
Zlínský kraj

Povinné přílohy

Výstava byla připravena k 140. výročí založení odborné školy pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí. Škola zde byla představena nejen jako instituce, která zvyšovala kvalitu a rozsah dřevozpracujícího řemesla a průmyslu v regionu, ale zároveň jako ohnisko výtvarné kultury na východní Moravě. Výstava nově zasadila existenci školy do širšího kontextu a seznámila návštěvníky i s její rolí v rámci počátků památkové péče v regionu, moderního výtvarného vzdělávání dětí, rozvoje a vzniku různých odvětví odborného školství a v neposlední řadě připomněla i významné osobnosti a díla, které byly s existencí dřevařské školy spojeny. Výstava byla koncipována chronologicky, s ohledem na dějiny školy, obsahovala minimum psaných textů (ty byly umístěny do průvodní brožury, navazující na zavěšené velkoformátové fotografie) a naopak maximum autentických předmětů a interaktivních prvků, které rozvíjely téma výstavy. Vystavené předměty pocházely především ze sbírek Muzea regionu Valašsko, menší část je ze sbírek soukromých. Výstava přinesla nové poznatky a souvislosti získané odbornou činností našeho muzea, propojila obory společenskovědní a přírodní (umění – řemeslo – historie – vzdělávání – příroda) a zároveň se snažila být prostřednictvím řady hravých vzdělávacích prvků atraktivní pro široké spektrum návštěvníků. K výstavě byla připravena řada doprovodných akcí, lektorské programy pro školy a monografie (vydaná za podpory dosud fungující jubilující školy). Jako celek dle našeho názoru výstava naplnila poslání muzea; proto jsme ji také přihlásili do soutěže.
Kamila Valoušková, Ivana Ostřanská
7.11.2014
15.2.2015
listopad–únor
út–ne
9–17
Kamila Valoušková
valouskova@muzeumvalassko.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Jan Chlápek
Ing. arch. Jan Chlápek
Ing. arch. Jan Chlápek, Petr Stodůlka
VALOUŠKOVÁ, Kamila – OSTŘANSKÁ, Ivana – KNÁPKOVÁ, Pavla. Moderní škola napříč třemi staletími. 140 let odborné dřevařské a stavební školy ve Valašském Meziříčí. Vsetín 2014, 240 stran
K výstavě jsou připraveny lektorské programy pro školy, jejichž cílem je přiblížit žákům dřevo jako krásný přírodní a obnovitelný materiál. Programy jsou uzpůsobeny věku a děti si v nich projdou cestu od semínka po kus nábytku, seznámí se i s využitím dřeva v nábytkářské tvorbě. Pro žáky ZŠ proběhla soutěž Od stromu k židli. Pro žáky středních a odborných škol je připraven program zaměřený na tematiku výroby nábytku a historii dřevařské školy, včetně architektonické procházky po Valašském Meziříčí. Dále jsou pro školy i veřejnost pořádány ve spolupráci s SPŠ stavební řemeslné workshopy Dřevohrátky, s možností vyzkoušet si práci se dřevem (výroba hraček, rytí, barvení přírodními barvami, vypalování, malování dřeva...). V průběhu výstavy jsou uspořádány také přednášky na téma historie školy a jejího vlivu na výtvarné umění v regionu. K výstavě byla také vydána monografie.
VALOUŠKVÁ, Kamila – MARTIŠKOVÁ, Ivana. Architekt Josef Místecký. Valašsko – vlastivědná revue 31/2013, s. 38–42. OSTŘANSKÁ, Ivana, Dřevařská škola jubilující aneb 140 let odborného školství na Valašsku. Valašsko – vlastivědná revue 32/2014, s. 39–42. KNÁPKOVÁ, Pavla – VALOUŠKOVÁ, Kamila. Dřevěná hračka jako výtvarný a výchovný objekt. Valašsko – vlastivědná revue, 32/2014, s. 36–38. OSTŘANSKÁ, Ivana. Krása v dřevě ukrytá aneb 140 let dřevařské školy ve Valašském Meziříčí. In: ZVUK Zlínského kraje, jaro/léto 2014, str. 73–76. OSTŘANSKÁ, Ivana, Vliv odborné školy pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí na průnik moderní (funkcionalistické) architektury na Valašsko na příkladu realizací Bohumíra Kupky. In: URBANOVÁ, Svatava - DOKOUPIL, Lumír – IVÁNEK, Jakub, KADLEC, Petr (eds.), Valašsko – historie a kultura. Ostrava 2014, s. 385–394. VALOUŠKOVÁ, Kamila. Rondokubismus na Valašsku. Vliv Josefa Místeckého na nábytkovou a interiérovou tvorbu na Moravě. In: URBANOVÁ, Svatava – DOKOUPIL, Lumír – IVÁNEK, Jakub, KADLEC, Petr (eds.), Valašsko – historie a kultura. Ostrava 2014, s. 375–384. VALOUŠKOVÁ, Kamila. Výtvarný vynálezce Karel Jelínek a jeho plastokaustika. Valašsko – vlastivědná revue 33/2014, s. 38–40. OSTŘANSKÁ, Ivana. Krása v dřevě ukrytá. In: Valašsko – vlastivědná revue, 33/2014, s. 55. Krása v dřevě ukrytá. In: Silva Bohemica, zima 2014/2015, s. 18. PÓČ, Dušan. Zámek Kinských připravuje výstavu o škole. Valašský deník, 27. 10. 2014 -AK-, Zámek Kinských zve na výstavu. Vsetínské noviny 7. 11. 2014. CHRÁST, Viktor. Slavná meziříčská škola slaví výročí výstavou. In: 5+2 Vsetínsko, 14. listopad 2014, str. 2. -JK-, Zámek Kinských odkryje krásu dřeva. Jalovec 4. 11. 2014, s. 13. -BO-, -JM-, V zámku si hrály s dřevem děti i rodiče. Jalovec 9. 12. 2014, s. 11. soupis tiskových zpráv k výstavě: Zámek Kinských zahájí výstavu děl dřevařské školy (21. 10. 2014); Zámek Kinských zve na řemeslné Dřevohrátky (31. 10. 2014); Na zámku Kinských pokřtili knihu Moderní škola napříč třemi staletími (20. 11. 2014); Zámek Kinských pořádá další dřevohrátky (15. 12. 2014); Zámek Kinských zve na přednášku od dřevařské škole jejím vlivu na výtvarné umění regionu. (5. 1. 2015); V zámku Kinských probíhá výstava děl dřevařské školy (9. 1. 2015).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru