Muzejní výstava roku

Od hliněné destičky k tabletu. Kultura psaní v dějinách
V českých poměrech ojedinělý výstavní projekt seznámil návštěvníky se způsoby zaznamenávání textu v průběhu dějin – od dob starověku po současnost. Byl zaměřen především na prezentaci psacích látek – tedy toho, na co a čím lidé v historii psali. Exkluzivní součástí výstavy s podtitulem „Pero jako šperk“ byla zapůjčená kolekce ze světově unikátní sbírky plnicích per a dalších psacích potřeb soukromého sběratele, indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho, který v posledních letech žije i profesně působí v České republice. K vidění zde byla také zcela výjimečná pera z historické i současné produkce světoznámých výrobců Caran d’Ache, Waldmann, Visconti či Cross, jež speciálně pro účely výstavy zprostředkovala společnost PenShop. Výstava byla doplněna množstvím doprovodných obrazových a textových materiálů.
44/2014
Východočeské muzeum v Pardubicích, p. o.
Zámek 2, 530 02 Pardubice
+420 466 799 240
vcm@vcm.cz
http://www.vcm.cz
14450542
Pardubický kraj

Povinné přílohy

Výstava seznámila návštěvníky se způsoby záznamu textu od dob starověku až po současnost. Ačkoliv jejím těžištěm byla prezentace psacích pomůcek a přístrojů ke psaní vyráběných od 19. do 21. století, šla ještě hlouběji do minulosti, k samým počátkům evropské písemné kultury. K vidění zde byly např. hliněné a voskové tabulky, novověké psací soupravy, kalamáře a celá řada zajímavostí, se kterými se návštěvník běžně nesetká. Opomenut nebyl ani vývoj slepeckého písma a pomůcek, které nevidomým umožňují překonávat svůj handicap již více než sto let. Exkluzivní součástí výstavy s názvem „Pero jako šperk“ byla zapůjčená kolekce z unikátní sbírky psacích potřeb soukromého sběratele, doplněná dalšími skvosty z historické i současné produkce renomovaných světových výrobců. Ve výstavě byl rovněž vyhrazen speciální prostor pro účely výukových programů, návštěvníci si také mohli vyzkoušet psaní na sto let starém mechanickém psacím stroji, stejně jako na moderním stroji elektrickém. Celou výstavu reprezentovaly nejen trojrozměrné exponáty, umístěné v celkem 37 výstavních vitrínách, ale i 29 obrazově-textových panelů s doplňujícími informacemi a další grafické prvky (velkoplošné fotografie, graficky ztvárněná časová osa ad.). Do soutěže Gloria musaealis byla výstava přihlášena s ohledem na obsahovou i časovou šíři zpracovaného tématu, které v rámci muzejních projektů nepatří k často reflektovaným aspektům historického vývoje společnosti. Řada exponátů dosud vystavována nebyla, kolekce luxusních per v oddílu „Pero jako šperk“ je pak v tomto ohledu zcela unikátním souborem. Výstava měla kromě estetické hodnoty také vysoký potenciál informační a edukační, čehož bylo využito především v rámci doprovodných programů pro školy, které probíhaly pod vedením specializovaného muzejního pracovníka.
PhDr. Ladislav Nekvapil
31.10.2014
22.2.2015
říjen–únor
út–ne
10–18
PhDr. Ladislav Nekvapil
nekvapil@vcm.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Ladislav Nekvapil
Ondřej Ulrich
pozvánka na vernisáž výstavy; materiály k odborné konferenci Od hliněné destičky k tabletu: kultura psaní v dějinách, 12.–13. 11. 2014 (program, brožura s anotacemi konferenčních příspěvků); upomínkové předměty ze speciální edice pro návštěvníky výstavy (bloček, grafitová tužka).
komentované prohlídky s kurátorem výstavy 17. 1., 3. 2., 22. 2.; odborná mezioborová konference „Od hliněné destičky k tabletu: kultura psaní v dějinách“ se zahraniční účastí ve spolupráci s Ústavem historických věd FF Univerzity Pardubice (12.–13. 11. 2014); viz http://uhv.upce.cz/cs/konference-2014/; průběžně speciální programy pro školy (tvůrčí workshop, vědomostní kvízy apod.); soutěž o věcné ceny pro návštěvníky výstavy a další zájemce o tematiku psaní a psacích pomůcek (6. 1.–22. 2. 2015).
Rozhovor z vernisáže výstavy pro Český rozhlas Pardubice, vysíláno 31. 10. 2014; Von der Tontafel zum Tablet: Ausstellung über Schreibkultur in Pardubice; rozhovor pro Český rozhlas, Rádio Praha, německé vysílání; 7. 11. 2014, Von der Tontafel zum Tablet: Ausstellung über Schreibkultur in Pardubice, viz http://www.radio.cz/de/rubrik/tourist/von-der-tontafel-zum-tablet-ausstellung-ueber-schreibkultur-in-pardubice; Cením si per, která jsou z Čech, říká indický sběratel a dirigent, iDnes.cz, 2. 11. 2014, viz Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/indicky-sberatel-vystavuje-pera-v-pardubicich-f4x-/pardubice-zpravy.aspx?c=A141031_163257_pardubice-zpravy_msv; Od hliněné destičky k tabletu, Chrudimské noviny, 21. 12. 2014, viz http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/kultura/od-hlinene-desticky-k-tabletu; S pozicí první dámy se snažím sžít, řekla Ivana Zemanová, denik.cz, 16. 1. 2015, viz http://www.denik.cz/pardubicky-kraj/s-pozici-prvni-damy-se-snazim-szit-rekla-ivana-zemanova-20150115-8v60.html; Navštivte výstavu o historii psaní, Týdeník Pernštejn: Noviny pardubického regionu 8, č. 41, s. 2, viz http://www.tydenikpernstejn.cz/admin/admin_cont/upload/pages_files/TYDENIK%20PERNSTEJN%2041%20%28web%29.pdf; Zajímavé exponáty v pardubickém muzeu připomínají historii psacích potřeb, Praha Press, viz http://www.prahapress.cz/moda-a-styl/zajimave-exponaty-v-pardubickem-muzeu-pripominaji-historii-psacich-potreb.html; Na zámku se hovořilo o písemné kultuře v průběhu dějin, Zpravodaj Univerzity Pardubice, 14. 1. 2015, viz http://zpravodaj.upce.cz/veda/2014/konference-dejiny-psani/#sthash.J3yP3wMa.dpuf ad.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru