Muzejní výstava roku

Poklady Vysočiny
Výstava Poklady Vysočiny byla kolektivním dílem všech 7 muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina a v oblasti propagace měla přeshraniční charakter. Tento výstavní projekt byl výjimečný už proto, že v takovém rozsahu dosud nebyly sbírky v majetku Kraje Vysočina a způsoby péče o ně představeny veřejnosti. Byly vystaveny skutečné poklady – to nejzajímavější, co muzea a galerie ve svých sbírkách opatrují. Vystavené sbírkové předměty nejsou běžně k vidění, některé dosud nebyly vystaveny vůbec, nebo již před mnoha lety. V řadě případů šlo o unikáty. Výstava nabídla také pohled do muzejního a galerijního zákulisí. Vlastní prezentaci exponátů doprovodily další aktivity – přednášky, workshopy a soutěž. K výstavě byl také zpracován audioprůvodce a katalog. Projekt je putovní. Po jeho skončení 22. února 2015 v Jihlavě bude v průběhu roku 2015 a na začátku roku 2016 vystaven postupně ve všech krajských muzeích a galeriích Kraje Vysočina.
48/2014
Muzeum Vysočiny Jihlava, p. o.
Masarykovo náměstí 55, 586 01 Jihlava
+420 567 573 880
muzeum@muzeum.ji.cz
http://muzeum.ji.cz
00090735
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Výstava byla minimálně v rámci Kraje Vysočina tematicky i svým rozsahem ojedinělým výstavním projektem. Aktivně se na ní podílela všechna čtyři muzea a tři galerie zřízené Krajem Vysočina; vlastní realizaci řešilo Muzeum Vysočiny Jihlava a Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Výstava byla připravena jako putovní (po Jihlavě v průběhu roku 2015 alespoň na čtyřech dalších místech). Finančně výstavu zaštítil Kraj Vysočina částkou přes 1 mil. Kč; zejména propagace výstavy pak byla financována pomocí přeshraničního projektu Živá kulturní spolupráce Vysočina – Dolní Rakousko, jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Výstava v Jihlavě byla slavnostně zahájena vernisáží 20. listopadu, které se zúčastnili představitelé Kraje Vysočina v čele s hejtmanem MUDr. Běhounkem, zástupci vedení statutárního města Jihlavy, hosté – kolegové z Dolního Rakouska, pracovníci všech muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina a bývalí i současní muzejníci a spolupracovníci. Na slavnostní vernisáž navazoval koncert Filharmonie Gustava Mahlera v Horáckém divadle a celý večer završilo společenské setkání v Oblastní galerii Vysočiny. Výstavní projekt Poklady Vysočiny byl výjimečný tím, že v takovém rozsahu nebyly dosud sbírky v majetku Kraje Vysočina a způsoby péče o ně představeny veřejnosti. Výstava nabídla zajímavé pohledy do muzejního a galerijního zákulisí a seznámila s tím, jak se v podobných institucích pracuje. Návštěvníkům umožnila kráčet ve stopách sbírkových předmětů a absolvovat celou cestu, během které se z „obyčejného“ předmětu stane předmět sbírkový, a tím i cenný doklad proměn přírody, člověka a celé společnosti. Jak už název výstavy napovídá, představeny byly skutečné poklady – to nejzajímavější, co muzea a galerie ve svých sbírkách opatrují. Vystavené sbírkové předměty nejsou běžně k vidění, některé byly prezentovány před mnoha lety nebo dosud vůbec. V řadě případů šlo o unikáty, a to jejich významem vědeckým, historickou hodnotou, uměleckým ztvárněním nebo i finančním vyjádřením ceny. S některými z nich byly spojeny poutavé příběhy v souvislosti s jejich vznikem, existencí či získáním do sbírek. Výstava využila všech klasických i moderních způsobů prezentace. Základem byla vlastní prezentace exponátů, kterou doprovodily stručné texty, k dispozici byl vícejazyčný audioprůvodce a obsáhlý katalog (ve dvou jazykových verzích). Zájemci mohli nahlédnout do publikací, které jednotlivé instituce vydaly v posledních letech, případně se zúčastnit soutěže o ceny formou kvízu. Výstavu doplnily přednášky pro školy, pro odbornou (muzejní) veřejnost, pro „laickou“ veřejnost, připraveny byly programy pro školy, pro nejmenší návštěvníky dotykové pexeso, tematické velkoformátové puzzle a další aktivity.
Mgr. Daniel Novák, Bc. Eva Pejchalová, RNDr. Karel Malý, Ph.D.
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě
21.11.2014
22.2.2015
listopad–únor
út–ne
9–12 a 12.30–17
RNDr. Karel Malý, Ph.D.
maly@muzeum.ji.cz

Nepovinné přílohy

Bc. Eva Pejchalová, Hana Matoušková
Mgr. Sylva Holendová, Pavla Lajtkepová, DiS., Bc. Eva Pejchalová, Hana Matoušková
Bc. Eva Pejchalová, Hana Matoušková
Leták, katalog
Slavnostní koncert Horácké filharmonie v rámci zahájení výstavy – 20. 11. 2014; Přednáška – Sbírky muzeí Dolního Rakouska, přednášel Armin Laussegger, pouze pro pracovníky muzeí – 4. 12. 2014; Přednáška pro veřejnost – Konzervování a restaurování starožitného nábytku a dřevěných prvků v architektuře – 13. 1. 2015 (MgA. Martin Jelínek, DiS.); Přednáška pro veřejnost – Jak se dělá mamut (o historii a současnosti zoologické preparace) – 20. 1. 2015 (Bc. Jana Wagnerová); Workshop – Renesanční dílny (jak se dělá sgrafito a freska) – realizace pro školní děti – 22. 1. 2015.
Muzea „vytáhla“ své nejlepší exponáty – Jihlavské listy, 21. 11. 2014.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru