Muzejní výstava roku

Expozice Muzea Vysočiny Jihlava
Muzeum Vysočiny Jihlava otevřelo v září 2014 nové muzejní expozice. Různě intenzivními obměnami prošly všechny stálé muzejní expozice – u novějších došlo k částečné reinstalaci, jiné byly změněny zcela nebo vznikly expozice úplně nové. Nejrazantnější změnou prošly čtyři prostory muzea věnované živé přírodě nazvané Živá příroda Českomoravské vrchoviny, s podnázvy Od dob ledových…, Otevřená krajina, Vody a mokřady a Lesy. Zcela nové jsou expozice nejstarších (Gotická Jihlava) a nejnovějších dějin regionu (20. století). Návštěvníkům byly zpřístupněny i některé dosud uzavřené prostory. Všechny nové expozice mimo klasických muzejních způsobů prezentace využívají i AV techniku a interaktivní prostředky. Celkové výdaje na realizaci byly více než 13,6 milionu korun. Financování bylo zajištěno většinou z operačního programu ROP NUTS II Jihovýchod, mimořádnou dotací přispěl Kraj Vysočina a sponzorským darem firma AON. Veškeré práce probíhaly za plného provozu muzea.
49/2014
Muzeum Vysočiny Jihlava, p. o.
Masarykovo náměstí 55, 586 01 Jihlava
+420 567 573 880
muzeum@muzeum.ji.cz
http://muzeum.ji.cz
00090735
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Nové muzejní expozice byly veřejnosti zpřístupněny po dvou letech náročné administrativní přípravy a intenzivních stavebních i instalačních prací v historických budovách muzea na Masarykově náměstí 57/58 v Jihlavě. Celkové výdaje na projekt byly více než 13,6 milionu korun. Financování bylo zajištěno v převážné míře z operačního programu ROP NUTS II Jihovýchod (projekt administrovalo muzeum), mimořádnou dotací na vznik expozic přispěl Kraj Vysočina a sponzorským darem firma AON. Veškeré práce se podařilo realizovat za plného provozu muzea. Různě intenzivními obměnami prošly všechny muzejní expozice – u novějších došlo k částečné reinstalaci, jiné byly zcela změněny nebo vznikly expozice tematicky úplně nové. Nejrazantnější změnou prošly části muzea věnované živé přírodě (původní expozice byly instalovány v 60. letech 20. století), nové jsou expozice nejstarších a nejnovějších dějin regionu. Návštěvníkům byly zpřístupněny i některé dosud uzavřené prostory (mj. nový a nyní největší výstavní prostor v muzeu, určený pro dlouhodobější výstavní projekty). Všechny nové expozice mimo klasických muzejních způsobů prezentace využívají i AV techniku (velkoplošná projekce, dotykové PC, AV průvodce, zvukové efekty atd.) a další interaktivní prostředky; pro některé expozice už jsou (a pro další budou) připraveny a realizovány edukační programy. Muzeum poprvé po více než 50 letech a na ploše cca 1 200 m2 svými expozicemi tematicky pokrývá jak „klasická“ muzejní témata všeobecného regionálního muzea (příroda, historie), tak i specifická témata regionu (jihlavské dolování stříbra, rašeliniště Českomoravské vrchoviny, problematika druhé světové války a jejího ukončení na Jihlavsku aj.). Zejména v expozici nejnovějších dějin regionu muzeum vědomě přistoupilo k prezentaci témat, která jsou vnímána jako kontroverzní (odsun Němců apod.). V expozicích byly v textové, grafické i předmětové části využity i výstupy nejaktuálnějších vědecko-výzkumných a akvizičních činností muzea. Otevřením expozic se uzavírá několikaleté, finančně i organizačně vysoce náročné období zásadních kvantitativních i kvalitativních, na sebe navázaných změn celého jihlavského muzea: nové expozice vznikaly postupně, muzeum si veškeré prostředky k jejich realizaci zajišťovalo vlastními projekty (Phare, Interreg IIIA, ROP aj.). Realizace expozic byla umožněna i vybudováním, zprovozněním a nastěhováním nového muzejního depozitáře v roce 2013 (došlo tak k uvolnění prostor pro nové expozice; vše opět za plného provozu muzea).
RNDr. Klára Bezděčková, Ph.D., Mgr. David Zimola, ak. malíř Martin Kos a kolektiv
19.9.2014
leden–prosinec
út–ne
9–12, 12.30–17
RNDr. Karel Malý, Ph.D.
maly@muzeum.ji.cz

Nepovinné přílohy

GL architekti, ak. arch. Vlastimil Vagaday
GL architekti, ak. arch. Vlastimil Vagaday, LN Design, s. r. o.
MgA. Ondřej Zámiš, LN Design, s. r. o., Martin Ceplecha
Leták – skládačka (více mutací)
Neděle lákala do muzea – na nové expozice se chodí (Jihlavské listy, 23. 9. 2014); „Vodní expozici“ možná doplní bobři (Jihlavské listy, 24. 10. 2014); Mládě mamuta může být novým VIP (Jihlavské listy, 31. 10. 2014); Nová mincovna představuje rudokupce (Jihlavské listy, 7. 11. 2014).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru