Muzejní výstava roku

Expozice historie na zámku Tachov
Muzeum Českého lesa v Tachově bylo tvůrcem stálé expozice na zámku v Tachově, která byla vytvořena v rámci širšího projektu Zámek Tachov – vytvoření turisticky zajímavých expozic, jenž byl financován za využití dotace ROP NUTS II Jihozápad a jehož nositelem bylo město Tachov. V přízemí zámku jsou dochovány základy románské kamenné věže, které se staly hlavním důvodem, proč expozice historie objektu i města, ve kterém stojí, byla situována právě do těchto prostor. Vystavením bezmála osmdesáti sbírkových předmětů muzea (všechny jsou zapsány v CES), jejich působivou instalací, jež evokuje archeologické naleziště a je doplněna řadou obrazových a archivních materiálů a využívá také infopointy, se návštěvník atraktivní formou seznámí s více než 900 let starou historií tohoto města na západní hranici Čech.
61/2014
Muzeum Českého lesa v Tachově p. o.
Třída Míru 447, 347 01 Tachov
+420 374 722 171-2
+420 374 722 171-2
muzeum@tachov.cz
http://www.muzeum.tachov.cz
00076716
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Expozice historie na zámku vznikla spoluprací krajského Muzea Českého lesa v Tachově a města Tachova – nositele projektu a majitele zámku. Expozice je umístěna v přízemí objektu. V první místnosti základy kamenné věže odkazují na nejstarší historii místa, jež je potvrzena archeologickými nálezy, které jsou zde ve výběru prezentovány. Krátce je představen vývoj od hradu k dnešnímu zámku. Návštěvníky zaujme obrazovka s vizualizací hradu z doby kolem roku 1 300. Jde zároveň o interaktivní prvek, neboť návštěvník si může pomocí tlačítek zobrazený objekt přiblížit a udělat si jasnější představu o podobě hradu v dané době. V další místnosti, která se věnuje dějinám města od dob nejstarších do pol. 19. století, je dominantním prvkem vitrína, která obchází středový sloup. Jjejí boky, vysypané zeminou a kameny, evokují archeologické naleziště a tvoří působivý rámec mnohdy zdánlivě skromným dokladům historie – sbírkovým předmětům. Jednoduchým interaktivním prvkem jsou vyklápěcí dvířka. Jejich otevřením se návštěvníkovi naskýtá jiný úhel pohledu na vystavený předmět. Také tato místnost obsahuje infopoint, jenž nabízí návštěvníkovi rozšíření v expozici prezentovaných historických faktů. Na jednom z panelů po obvodu místnosti je umístěna veduta města z 18. stol. Čísla na její malé kopii a krátké popisky označených míst násobí její vypovídací hodnotu. Grafika panelů v šedých tónech pracuje s motivy obrazových artefaktů prezentovaných v barvě. Velkou část další místnosti vyplňuje sousoší. Stopy času, patrné dodnes, ukazují na to, že toto dílo místního řezbáře z 19. stol. bylo umístěno postupně na několika místech ve veřejném prostoru města. Poslední prostor – chodba s panely a velkou vitrínou plnou výrobků místního průmyslu, prezentuje pohnutou historii města ve 20. stol. Poslední panel představuje současný Tachov. Expozice je moderní prezentací historie místa a realizace je ukázkou dobré spolupráce krajské instituce s městem, ve kterém sídlí. Z těchto důvodů je hlášena do soutěže.
PhDr. Jana Hutníková
Město Tachov
19.12.2014
leden–prosinec
st–ne
9–17
PhDr. Jana Hutníková
muzeum@tachov.cz

Nepovinné přílohy

Ateliér Soukup s. r. o., Ing. arch. Jan Soukup, Ing. arch. Jan Trčka
Ateliér Soukup s. r. o., Ing. arch. Jan Soukup, Ing. arch. Jan Trčka
Zdeněk Prošek / Výstavní realizace Praha
Popis doprovodných akcí k výstavě, pokud byly uspořádány (max. 900 znaků): V pátek 19. 12. 2014 byly expozice na zámku v Tachově, tedy i expozice historie, jež je přihlašována do soutěže, otevřeny veřejnosti. Vystoupil Tachovský dětský sbor, pan farář expozicím požehnal a pan starosta s kastelánem zámku přestřihli pásku a pozvali ke komentovaným prohlídkám návštěvníky. V soutěžní expozici provázela autorka scénáře, ředitelka Muzea Českého lesa Jana Hutníková.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru