Muzejní výstava roku

Spirála času Země
Spirála času Země je nová stálá interaktivní, multimediální expozice Vlastivědného muzea Jesenicka, která se věnuje geomorfologickému vývoji Jesenicka. Nosným prvkem expozice je spirála, po níž se návštěvník pohybuje a na které je znázorněn vznik a vývoj země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka. Téma je prezentováno v prostorách Vodní tvrze v Jeseníku za použití nejmodernější prezentační techniky – audioprůvodce ve formě směrového zvuku, videomappingu, kterým je promítán postup ledovce, či dotykového displeje, prostřednictvím kterého návštěvník získá informace o geomorfologických jevech, shlédne animace a vyzkouší kvízy. Expozice nabízí filmy BBC, zajímavé modely kdysi činné sopky, nepřístupného jeskynního systému a nalezeného trilobita, nejhodnotnější sbírkové předměty muzea, minerály ve fluorescenční vitríně. Expozicí návštěvníky provází hlas herce Arnošta Goldflama, který je zároveň mediální tváří expozice.
63/2014
Vlastivědné muzeum Jesenicka, p. o.
Zámecké náměstí 1, 790 01 Jeseník
+420 584 401 070
muzeum@jesenik.net
http://www.muzeum.jesenik.net
64095410
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

V červenci 2014 byla otevřena ve Vodní tvrzi v Jeseníku nová, moderní, multimediální expozice Spirála času Země, která netradičním a poutavým způsobem představuje geomorfologický vývoj Jesenicka v kontextu vzniku a vývoje Země. Expozice dokazuje, že geologická témata lze prezentovat jako zajímavou vědu, důležitou pro poznání vývoje území. Seznámení s geomorfologickým vývojem Jesenicka je přínosem pro obyvatele Jesenicka i pro jeho četné návštěvníky. Nosným prvkem expozice je spirála, po níž se návštěvník pohybuje a na které je znázorněn vznik a vývoj Země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka. Hlas audioprůvodci po expozici propůjčil Arnošt Goldflam, herec známý kromě jiného blízkým vztahem k jeskyním, jimž je v rámci expozice také věnována pozornost. Snazší orientaci ve znázorněném dlouhém období několika miliard let ulehčí časová osa, členěná na jednotlivá období barevnými pásy na podlaze, a textové panely doplněné výtvarnými ilustracemi a fotografiemi. Unikátní filmy, které obsahují řadu mimořádných leteckých záběrů, zaznamenávají geologické jevy typické pro Jesenicko. Vzdělávací dokumenty natočené pro BBC, které mohou návštěvníci zhlédnout na několika obrazovkách v expozici, pak názorně vysvětlují vybrané geologické procesy. Expozici doplňují modely – trilobit z lokality Suchého vrchu u Vrbna pod Pradědem, sopka kdysi činná u Zálesí, nepřístupný jeskynní komplex tzv. Rumového dómu a ledovec. Málokdo z běžných návštěvníků ví, že v prostoru znázorňovaného území Jesenicka bylo v období devonu moře. Model ledovce pomocí technologie videomappingu ukazuje pohyb ledovce a vysvětluje výskyt tzv. ledovcových souvků, které se na Jesenicku nacházejí. Množství sbírkových předmětů v podobě nejcennějších kamenů a fosilií, typických pro lokalitu Jeseníků, je vystaveno v moderním výstavním fundusu, např. válcových celoskleněných vitrínách. Vybrané minerály díky fluorescenční vitríně ve tmě svítí a poutají návštěvníky expozice. Pro děti i dospělé jsou připraveny doplňující informace v dotekové obrazovce, stejně jako různé hry a kvízy, ale také zajímavé animace převzaté ze Slovenského národního muzea v Bratislavě a Slovenské akademie věd v Bratislavě. V úplném závěru je připraveno pro děti i dospělé badatelské místo s lupami a kamennými exponáty. Expozice je výjimečná také po stránce architektonické a výtvarné. Řešení v minimalistickém pojetí umocňuje celkový zážitek z prohlídky, ve které mohou návštěvníci poslouchat odborný komentář prostřednictvím moderního audioprůvodce, dostupného ve čtyřech jazykových mutacích – češtině, angličtině, němčině a polštině, prostřednictvím zvukových směrových reproduktorů. Hlas a srozumitelný projev Arnošta Goldflama, který provádí návštěvníky v českém jazyce, umocňuje celkový zážitek.
RNDr. Josef Večeřa, RNDr. Viera Večeřová, Ing. Zuzana Skácelová a kolektiv geologů Jesenicka
HORSTAV Olomouc, s. r. o.
Ing. arch. Lukrécia Lachmanová, RNDr. Josef Večeřa, RNDr. Viera Večeřová, Ing. Zuzana Skácelová
7.7.2014
leden–prosinec
po–ne, září–červen út–ne
9–17
Mgr. Veronika Rybová
muzeum@jesenik.net

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Lukrécia Lachmanová
Peter Serge Butko
Jiří Ďuriš, Marta Szubert
letáky, plakáty, billboard
Vlastivědné muzeum Jesenicka, Státní okresní archiv Jeseník, Společnost Vincenze Priessnitze, Priessnitzovy léčebné lázně pořádají v roce 2015 XV. ročník Svatováclavských setkání, jejich cílem je šíření informací z regionální vlastivědy prostřednictvím odborného semináře, vydávaného sborníku a výstavy ve Vodní tvrzi. Téma roku 2015 Nerostné bohatství Jesenicka je zvolené v kontextu nově otevřené expozice ve Vlastivědném muzeu Jesenicka - Spirála času Země a jeho cílem je propagace nové multimediální expozice, věnované geomorfologickému vývoji Jesenicka a poznatků o regionální geologii. Mezinárodní setkání se bude konat ve dnech 25. - 26. 9. 2015. Koná se pod záštitou náměstka hejtmana Olomoucké kraje Mgr. Radovana Rašťáka a starosty města Jeseníku Ing. Adama Kalouse. Ráz akce je mezinárodní. Součástí akce bude geologická exkurze pro zúčastněné.
Vlastivědné muzeum Jesenicka chystá překvapení, Jesenický týdeník, 5.3.2013; Práce na expozici finišují, Jesenický týdeník, 9.4.2013; Spirála času Země dotočila svoji poslední zákrutu, Jesenický týdeník, 4.6.2013 Spirála času Země. Nová stálá expozice ve Vlastivědném muzeu Jesenicka, Jeseník město a lázně, červen 2013:http://www.jesenik.org/download/r25334-mesicni-zpravodaj-a-jesinfo/k4271-jesenicky-mesicnik/?strana=3; Věstník asociace muzeí a galerií 3/2013, plakát, 20.6.2013: http://www.cz-museums.cz/UserFiles/file/2013/Vestnik/vestnik_3_13_WEB.pdf Muzeum láká na novou expozici geologie, Jesenický týdeník, 16.7.2013; Geologickou expozicí provede Arnošt Goldflam, šumperský.deník.cz, 21.7.2013: http://sumpersky.denik.cz/kultura_region/geologickou-expozici-provede-arnost-goldflam-20130721.html; Geologickou expozicí v Jeseníku provede Arnošt Goldflam, deník.cz, 22.7.2013: http://www.denik.cz/zajimavosti/geologickou-expozici-provede-arnost-goldflam-20130721-d68w.html; Vlastivědné muzeum Jesenicka má novou expozici Spirála času Země, Olomoucký kraj, 23.7.2013: http://www.kr-olomoucky.cz/vlastivedne-muzeum-jesenicka-ma-novou-expozici-spirala-casu-zeme-aktuality-3395.html; Spirála času Země na své otevření stále čeká!, Jesenický týdeník, 23.7.2013; Vlastivědné muzeum v Jeseníku otevře novou expozici, Česká televize, 2.9.2013: http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-ostrava/zpravy/240403-vlastivedne-muzeum-v-jeseniku-otevre-novou-expozici/; Plánované otevření nové expozice v Jeseníku skončilo fiaskem, šumperský.deník.cz, 2.9.2013: http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/planovane-otevreni-nove-expozice-v-jeseniku-skoncilo-fiaskem-20130902.html Unikátní jesenická výstava končí fiaskem, nestihli ji včas, olomoucký DNES, 3.9.2013; Spirála času i nadále čeká na první hosty, Jesenický týdeník, 26.11.2013; Muzeum nemůže otevřít expozici. Kdy ji lidé uvidí, nikdo neví, šumperský.deník.cz: http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/muzeum-nemuze-otevrit-expozici-kdy-ji-lide-uvidi-nikdo-nevi-20131212.html; Nová expozice Spirála času v Jeseníku se letos neotevře, Blesk.cz, 16.12.2013: http://www.blesk.cz/clanek/live-kultura/224251/nova-expozice-spirala-casu-v-jeseniku-se-letos-neotevre.html; Geologická expozice se otevře v červnu. S ročním zpožděním, šumperksý.deník.cz, 5.5.2014: http://sumpersky.denik.cz/kultura_region/geologicka-expozice-se-otevre-v-cervnu-s-rocnim-zpozdenim-20140505.html; Spirála času Země. Jesenické muzeum otevře expozici o geologii, Lidovky.cz, 6.5.2014: http://www.lidovky.cz/jesenicke-muzeum-otevre-expozici-o-geologii-fmv-/veda.aspx?c=A140505_100008_ln_veda_ape; Je čas zajít do muzea na Spirálu času Země, Jeseník město a lázně, říjen 2014: http://www.jesenik.org/download/r25334-mesicni-zpravodaj-a-jesinfo/k4271-jesenicky-mesicnik/?strana=1; Nová expozice Spirála času Země ve Vodní tvrzi, M.B.A.people: http://www.mbapeople.cz/lifestyle/5562-nova-expozice-spirala-casu-zeme-ve-vodni-tvrzi.html

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru