Muzejní výstava roku

Národy antického Středomoří řeckýma očima
Expozice představuje prostřednictvím replik antických skulptur zobrazení mytických i skutečných starověkých antických národů, tak, jak je viděli autoři soch, kterými byli většinou Řekové. Sádrové odlitky pocházejí ze sbírky Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Sbírka začala vznikat již v 18. století, lze tedy říci, že rovněž tyto odlitky představují v určitém ohledu již historické exponáty. Mezi nejrůznějšími zobrazeními se návštěvník setká s Řeky, Etrusky, Peršany, Káry, Kelty nebo Amazonkami. Keltům, kteří v období od 7. do 1. století před Kristem obývali rozsáhlou oblast širší střední Evropy a na území antické Itálie či dnešního Řecka či Turecka se dostali skrze své výboje a dobyvačná tažení, je věnována samostatná část expozice.
64/2014
Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem, p. o.
Náměstí Jana z Dražic 101, 413 01 Roudnice nad Labem
+420 416 810 761;+420 416 878 192
podripskemuzeum@seznam.cz
http://www.podripskemuzeum.cz
68435002
Město Roudnice nad Labem

Povinné přílohy

Expozice představuje prostřednictvím jednotlivých skulptur zobrazení mytických i skutečných starověkých antických národů, tak, jak je viděli autoři těchto soch, kterými byli většinou Řekové. Mezi nejrůznějšími zobrazeními se návštěvník setká s Řeky, Etrusky, Peršany, Káry, Kelty nebo Amazonkami. Keltům, kteří v období od 7. do 1. století před Kristem obývali rozsáhlou oblast širší střední Evropy a na území antické Itálie či dnešního Řecka či Turecka se dostali skrze své výboje a dobyvačná tažení, je věnována samostatná část expozice. Řadu návštěvníků expozice napadne otázka, proč jsou vystavené exponáty sádrovými odlitky. Originály jednotlivých skulptur se nacházejí ve světově proslulých muzeích v Londýně, Paříži či Berlíně nebo v dalších významných institucích, pro řadu ostatních muzeí jsou tedy nedostupné. Proto se v minulosti začaly pořizovat právě sádrové odlitky. Informace o vývoji, historii či výtvarné stránce antického sochařství jsou tak dostupné daleko širšímu spektru zájemců o obor z řad veřejnosti, stejně jako studentům klasické archeologie či dalších příbuzných oborů. Sádrové odlitky vystavené v Podřipském muzeu pocházejí ze sbírky Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Sbírka těchto odlitků začala vznikat již v 18. století, lze tedy říci, že představují již v určitém ohledu historické exponáty. Instalací výstavy do prostor druhého patra své stálé expozice se Podřipské muzeum stalo jednou ze dvou institucí v rámci celých Čech, disponujících obdobnou výstavou. Očekáváme tedy, že expozice přitáhne pozornost návštěvníků k Podřipskému muzeu a přispěje k nárůstu cestovního ruchu v rámci celé Roudnice. V souvislosti s novou expozicí probíhají vzdělávací programy nejen pro veřejnost, ale také pro školy, jimž může tato výstava významnou měrou pomoci ve výuce historie či výtvarných oborů.
Martin Trefný, Lenka Bukačová
1.4.2014
leden–prosiec
út–ne
říjen–květen út–ne 10–16; červen út–pá 10–16.30, so 13–17; červenec–září út–pá 10–16.30, so–ne 13–17
PhDr. Martin Trefný, Ph.D
podripskemuzeum@seznam.cz

Nepovinné přílohy

propagační leták Podřipského muzea zahrnující antické části expozice
Kurz pro U3V pořádaný Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – Dějiny antického starověku a antického umění; Externí výuka pro studenty Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty v Praze k předmětu Archeologie a stavebně historické bádání; Externí výuka pro studenty Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem k předmětu Muzeologie; Komentované prohlídky, workshopy, přednášky pro školy a veřejnost.
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3250015Antické plastiky - Umírající Kelt i návrat Odyssea: archeolog Martin Trefný; Husité dnešníma očima, 3. část - Cesta k Lipanům: historik Petr Čornej; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Po Plutu ke Kuiperovu pásu (plná verze pořadu); 14. 4. 2014 Mladá fronta DNES str. 3 Severní Čechy MÚ Česká Lípa „Ač kopie, jsou to také starožitná díla“, autor Tomáš Kassal; 23. 2. 2015 http://litomericko24.cz/2015/02/20/v-roudnickem-muzeu-se-schazeji-i-seniori/

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru