Muzejní výstava roku

Hrady a zámky objevované a opěvované
Velkolepá výstava v Jízdárně Pražského hradu byla řešena jako putování tisíciletou historií českých zemí v deseti etapách, reprezentovaných šesti sty nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími předměty, spojenými s hrady a zámky na našem území. Docenění pokladů, které jejich zdi uchovávají, napomohla i hudba a poezie umělců minulých staletí, opěvujících slávu a hodnoty české minulosti. Hrady a zámky byly představeny jako svědci tisícileté historie, strážci největších pokladů, ale také dominanty krajiny a živá centra současné kultury. Mezi nejvýznamnější exponáty patřil relikviář svatého Maura z Bečova, Braunova alegorie Pýchy z Kuksu, renesanční mříž z Jindřichova Hradce nebo středověká vrata z Karlštejna. U výstavy podpořené výraznou komunikační kampaní, která pomocí veršů slam poetry rozvíjela další vrstvu opěvování, jsme dosáhli návštěvnosti přesahující počet 60 tisíc návštěvníků.
80/2014
Národní památkový ústav
Valdštejnské nám. 3, 118 01 Praha 1 – Malá Strana
+420 257 010 207
jurackova.simona@npu.cz
www.npu.cz/hrady-objevovane
75032333
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výpravná výstava v Jízdárně Pražského hradu představila poprvé na jednom místě a v jednom čase přes 600 nejcennějších památek z 60 českých hradů a zámků. Po více než čtvrt roku hrady a zámky prezentovala jako svědky tisícileté české historie, strážce největších pokladů, ale také dominanty krajiny a živá centra současné kultury, v každé generaci znovu objevované a znovu opěvované. České a moravské hrady a zámky představují jedinečné, nenahraditelné a již více než tisíc let trvající kulturní dědictví. Jsou předmětem vědeckého i laického zájmu a každoročně je navštěvují miliony obdivovatelů. Expozice byla členěna do deseti tematických bloků, doprovázených prostřednictvím audiotechniky literárními, básnickými nebo hudebními reflexemi s komentářem. Návštěvníci tak procházeli historií českých zemí, deseti etapami reprezentovanými stovkami nejvýznamnějších a nejkrásnějších předmětů ze sbírek hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu a dalších významných českých paměťových institucí, z nichž jeden či dva dominují jako symboly své epochy. Jedinečný soubor státních hradů a zámků v České republice není vnímán jako celek. Cílem této výstavy – i zapojení do ceny Gloria Musaealis – bylo etablovat jej v kontextu aktivit ostatních paměťových institucí: muzeí, galerií, ale i knihoven či archivů. Knihovny mají své knihovní fondy, galerie umělecká díla, muzea sbírkové předměty, archivy své listiny. Národní památkový ústav ve fondech svých spravovaných hradů a zámků soustřeďuje toto vše v autentické podobě, na původním místě a v původních sociálních a kulturních kontextech.
Mgr. Petr Pavelec, Ph.D.
19.12.2014
15.3.2015
prosinec–březen
po–ne
10–18
Mgr. Petr Pavelec, Ph.D.
pavelec.petr@npu.cz

Nepovinné přílohy

arch. Jiří Javůrek / SGL projekt
Havas Worldwide Prague
Průvodce výstavou, skládačka čj + aj
K výstavě vznikl konvolut doprovodných akcí trojího typu – komentované kurátorské prohlídky (10 kurátorů a spoluautorů výstavy), tvůrčí sobotní dílny pro děti s rodiči a série didaktických programů pro školní skupiny, na jejichž realizaci se podílelo více než 50 lektorů.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru