Muzejní výstava roku

Brněnský Devětsil: multimediální přesahy umělecké avantgardy
Výstavní projekt se pokusil prezentovat zejména multimediální přesahy brněnské avantgardy. „Brněnský Devětsil, svaz pro propagaci a tvorbu novodobé činné kultury“ představuje neprávem opomíjenou kapitolu brněnského kulturního života. Uskupení mělo na rozdíl od jiných literárních a uměleckých spolků internacionální ráz. Krátká činnost Brněnského Devětsilu, ohraničená léty 1923–1927, nepředstavovala pouze úzce vymezenou regionální aktivitu, ale lze ji vnímat jako důležitý počin v širším poli moderní kultury. A to nejen v rámci kulturního života, ale i v rovině popularizační, politické a novinářské. Jedním z ohnisek zájmu některých členů Brněnského Devětsilu byla filmová tvorba. Dochované filmové či fotogenické básně představují zajímavý materiál nejen pro sledování proměn českého filmového myšlení. Spolu s obrazovými básněmi reprezentují nejryzejší formu realizací teoreticky formulovaných představ a koncepcí devětsilské avantgardy.
84/2014
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Výstava představila neprávem opomíjenou kapitolu brněnského kulturního života a seznámila návštěvníky s existencí Brněnského Devětsilu, celým názvem „Brněnský Devětsil, svaz pro propagaci a tvorbu novodobé činné kultury“. Jedná se o nepříliš známou a poměrně málo zpracovanou kapitolu brněnské historie, která má pozoruhodný evropský přesah. Krátká činnost Brněnského Devětsilu, ohraničená léty 1923–1927, nepředstavovala pouze úzce vymezenou regionální aktivitu, ale byla i důležitým počinem v širším poli moderní kultury. To ukázaly také některé z exponátů – například dopisy Charlese Chaplina a Douglase Fairbankse, kteří přijali čestné členství v Brněnském Devětsilu. K největším úspěchům bezesporu patřilo vydávání mezinárodní revue Pásmo. Na její redakci byla napojena korespondenční síť vazeb s nejvýznamnějšími představiteli evropského avantgardního hnutí. Pozoruhodnou kapitolu Brněnského Devětsilu tvoří rovněž činnost vizionářského skladatele, pianisty, ale také svérázného malíře a scénografa Miroslava Ponce. V neposlední řadě lze také zmínit organizování společenských zábavných akcí, jako byly pravidelné „eight o’clocky“ a „excentrický karneval umělců“, naplňující avantgardní krédo o umění, které „přestane být uměním“. Zjevným důvodem, proč byla spolku doposud věnována jen malá pozornost ze strany „tradičních“ dějin umění, je zacílení na aktivity spojené s reálným životem a nikoliv primárně na „hmotná“ umělecká díla. Činnost Brněnského Devětsilu spočívala v efemerních projevech vymezujících se vůči institucionalizaci umění. Zejména v pořádání pravidelných cyklů odborných přednášek na nejrůznější témata týkající se nového umění, divadla, politiky, propagace nové kultury a v organizování spolkového života. Výstava je tak určitým druhem rehabilitace významné kapitoly kulturních dějin.
Mgr. Petr Ingerle
28.11.2014
26.4.2015
listopad–duben
st–ne
10–18, čt 10–19
Mgr. Petr Ingerle
petr.ingerle@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

Katalog výstavy: Brno Devětsil and Multimedia Overlaps of the Artistic Avant-Garde
Kurátorské výklady ve výstavě (Petr Ingerle); Výtvarné dílny - Vymalováno / REJ MASEK! - dílny pro děti od 2 do 6 let s rodiči.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru