Muzejní publikace roku

Minulost kovaná ze železa
Dvojjazyčný katalog výstavy (čeština, angličtina) doplňuje výstavní projekt Zámečnická škola. Řemeslo je umění. Je dělen na dvě části. První se zabývá historickým vývojem školy a chronologicky zachycuje vývoj kovářského a zámečnického řemesla od pseudostylů přes secesi a artdeco až po moderní plastiku socialistického realismu padesátých let 20. století. Druhá, katalogová část, dokumentuje bohatý výběr předmětů, které návštěvníci mohli na výstavě vidět.
47/2014
Muzeum východních Čech v Hradci Králové, p. o.
Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové
+420 495 512 391
muzeum@muzeumhk.cz
http://www.muzeumhk.cz
00088382
Královéhradecký kraj

Povinné přílohy

Rozsáhlá výstava s názvem Zámečnická škola. Řemeslo je umění představila veřejnosti práce Odborné školy pro umělecké zámečnictví. Katalog výstavy s názvem Minulost kovaná ze železa, přiblížil školu v širokých souvislostech a zdokumentoval jednu z nejvýraznějších kapitol uměleckého řemesla a odborného školství nejen v Hradci Králové, ale i v širším vztahu k českým zemím, kde tato škola byla jedinou ve svém oboru. Katalog je rozdělen na dvě části. První se zabývá historickým vývojem školy, nemálo ovlivňovaným významnými osobnostmi, jak správci a řediteli, tak i dílovedoucími, kteří pomáhali utvářet a zároveň rozvíjet umělecký názor a cítění studentů. Je zde zachycen chronologický vývoj od pseudostylů přes secesi a artdeco až po moderní plastiku socialistického realismu padesátých let 20. století. Textovou část s medailonky významných profesorů nebo soupisem výstav, kterých se škola účastnila, doplňují historické fotografie výrobků ze soukromých sbírek i archivu Muzea východních Čech a fotografie prací a realizací, nalézajících se dnes na celém území České republiky. Druhá, katalogová část, dokumentuje bohatý výběr předmětů, které návštěvníci mohli na výstavě vidět. Katalog je dvojjazyčný – v češtině a angličtině, a má 381 stran. Katalog byl vydán za finanční podpory Ministerstva kultury Program kulturní aktivity – podprogram A: Podpora projektů zaměřených na poskytování standardizovaných veřejných služeb muzeí a galerií.
PhDr. Markéta Pražáková, PhDr. Jan Mohr
Jiří Šinták, PhDr. Markéta Pražáková
410 Kč
600 ks
Prodej na recepci muzea

Nepovinné přílohy

978-80-87686-00-3
http://www.muzeumhk.cz/clanky-minulost-kovana-ze-zeleza-krest.html; DOBRÁ ZPRÁVA pro všechny, Hradecký deník, středa 17. 12. 2014, č. 294, s. 1; Přiloženo CD s fotografiemi ze křtu katalogu, 17. 12. 2014.

Fotogalerie

nahoru