Muzejní publikace roku

Karel Čapek na Strži
Publikace je prvním krokem k realizaci nové expozice, podává ucelený pohled na životní období Karla Čapka klíčové pro historii Památníku Karla Čapka. Pomáhá tak definovat význam tohoto muzea a zároveň poskytuje ucelený pohled na období, ve kterém Čapek žil a pracoval na Strži z pohledu světové i československé historie, ale také z pohledu života a díla Karla Čapka – jeho aktivit soukromých i veřejných. Zároveň kniha osvětluje jeho vztah ke Strži a dodává tak historický podklad pro smysl existence tohoto muzea a umožňuje nový pohled na budoucí změnu expozice.
66/2014
Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, p. o.
Stará Huť 125, 262 02 Stará Huť
+420 318 522 265
pamatnik.vanova@tiscali.cz
http://www.capek-karel-pamatnik.cz
61100757
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Autorka se v publikaci soustředila na poslední tři léta Čapkova života a díla, která sleduje v několika paralelních liniích. Jednou z nich je příběh osobního života spisovatele, v oněch letech sdíleného s Olgou Scheinpflugovou, s níž vstoupil do manželského svazku v roce 1935. K tomu se vážou linie další, Čapkovy aktivity veřejné, jeho politická angažovanost, cesty do zahraničí a kontakty s tamějšími představiteli kultury, jeho tvůrčí činnost spisovatelská a žurnalistická. O tomto všem je pojednáno s velkou mírou vcítění do nelehké doby, která skončila pro Čapka osobně, jeho blízké i celý národ tak chmurně až tragicky. Zdůvodněně zde není sledován zrod Čapkova literárního i žurnalistického díla závěrečného tříletí s přísnou chronologií, vše se přirozeně váže na peripetie a zákruty reálného historického vývoje. Mimořádné ocenění si zaslouží zejména hloubka a důkladnost, s níž autorka pojednala o Čapkových aktivitách spojených se sídlem na Strži. V dosud nebývalém rozsahu jsou zde popsány a zhodnoceny mnohostranné aktivity, a to i v podobě fyzického pracovního nasazení, nejen Čapka samotného, ale i přínos jeho ženy a několika nejbližších přátel. Přitom jsou stržské kapitoly zdařile vsazeny do celkového rámce práce, takže celé dílo nepůsobí dojmem přerývanosti a nepřehlednosti. Respekt vzbuzuje zvláště zpracování a vyhodnocení velkého množství dokumentů, dokládající jednotlivé etapy budování stržského sídla. Především touto částí tak autorka zcela mimořádným způsobem propojila publikaci s Památníkem Karla Čapka a definovala, v čem tkví význam existence tohoto muzea. Kniha tak nese možnost dvojího čtení – na jedné straně se stala nedílnou součástí prodejního sortimentu Památníku, osvětlující jeho historii za pobytu Karla Čapka, na druhé straně lze tuto knihu číst zcela nezávisle na vztažení se k Památníku, jako plnohodnotné pojednání o Karlu Čapkovi v určitém historickém období, a to v dosud nereflektovaných souvislostech. Publikace je badatelským výstupem – zpracováním a vyhodnocením řady mnohdy drobných dokumentů z archivů, které doposud unikaly pozornosti badatelů. Obsahuje dobové fotografie, faksimile dobových dokumentů – plánků a účtenek i odkazy na zdroje informací. Může tak sloužit k dalšímu bádání a podnítit zájem o prozatím přehlížená témata vztahující se ke Karlu Čapkovi. Svým záběrem, formou i obsahem přesahuje klasickou muzejní publikaci katalogového typu a stává se plnohodnotnou literaturou faktu, vzbuzující nové otázky a podněcující nové úhly pohledu na zdánlivě vyčerpaná témata.
Tereza Todorová
Zdroje fotografií: Archiv PKČ, Literární archiv PNP
Pavel Bosák
160 Kč
400 ks
Povinné výtisky knihovnám, další nepovinné výtisky knihovnám, přímý prodej v Památníku Karla Čapka, Knihkupectví Mária Olšanská Příbram, knihkupectví Academia Václavské náměstí Praha

Nepovinné přílohy

978-80-260-6909-6

Fotogalerie

nahoru