Muzejní publikace roku

Všemu světu na útěchu. Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590
Kniha je pojata jako katalog stálé expozice, kterou Oblastní muzeum v Chomutově otevřelo v roce 2013 na historické radnici v Chomutově, ovšem s přesahem do tématu středověkého a renesančního umění na Chomutovsku a Kadaňsku v obecnějších souvislostech. Mnohým z děl, prezentovaných v podrobných katalogových heslech, byla v odborné literatuře zatím věnována jen marginální pozornost, ačkoliv jde o jedny z nejhodnotnějších uměleckých památek severozápadních Čech. Vstupní odborné statě mapují komplexní historii chomutovské muzejní sbírky a také přehled historického i uměleckého vývoje zkoumaných regionů, který umožňuje ucelenější pohled na celou tématiku, dosud zpracovanou jen v dílčích studiích. Publikace je doplněna bohatým barevným obrazovým materiálem a vychází v identické české a německé jazykové mutaci.
71/2014
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 474 651 252
sekretariat@muzeum-cv.net
http://www.muzeum-cv.net
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Publikace byla vydána u příležitosti otevření nové expozice se stejným názvem v říjnu roku 2013. Těžištěm knihy je katalog, pojednávající vystavená díla v podrobných katalogových heslech s celostránkovými fotografiemi vč. zadních stran, obsahujícími mj. technická data, přehled dosavadní literatury, informace o původním kontextu, stylovou analýzu, ikonografii a zajímavosti. Chomutovská muzejní sbírka patří mezi nejrozsáhlejší a zároveň zatím pouze nedostatečně zhodnocené kolekce tohoto typu v severozápadních Čechách. Proto se kniha věnuje také zasazení těchto děl do kontextu uměleckého i historického vývoje regionu, s částečným přesahem do souvislostí v rámci Českého království i střední Evropy. Úvodní statě tak zhodnocují i ostatní památky sledované doby a regionu, umístěné mimo chomutovskou expozici, z nichž některé nebyly zatím publikovány, nebo byly představeny jen velice okrajově. Samostatná kapitola je také věnována historii chomutovské muzejní sbírky, která pracuje s dosud nereflektovanými prameny. Kniha je ve všech částech doplněna bohatou obrazovou dokumentací. Jednotlivé texty jsou výstupem dlouhodobého výzkumu autorů, který zahrnoval také interpretaci archivních pramenů, poznání komparačního materiálu z autopsie a práci s množstvím literatury. Cílem knihy ovšem není pouze podrobně odborně zhodnotit zkoumané památky, ale také poutavou formou s množstvím barevných obrázků představit nesmírné bohatství kulturního dědictví těchto regionů a ukázat nezastupitelnou roli zdejší umělecké produkce pro celkový obraz českého umění od 14. do konce 16. století. S ohledem na vysokou míru provázanosti středověkého a renesančního umění regionu s oblastí Saska, jíž je v knize věnována také značná pozornost, byla publikace vydána rovněž v identické německé jazykové mutaci.
Helena Dáňová, Renáta Gubíková, Jiří Šlajsna; překlad do němčiny Jürgen Ostmeyer
David Stecker ad.
MgA. Ondřej Bouška
700 kč
500 ks (CZ) + 300 ks (DE)
Prodejní místa Oblastního muzea v Chomutově, komisní prodej v relevantních krajských muzejních a galerijních institucích a dalších kulturních zařízeních, knižní distribuce ve vybraných kamenných a internetových obchodech

Nepovinné přílohy

978-80-87898-07-9
Odborná recenze publikace ‒ PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.

Fotogalerie

nahoru