Muzejní publikace roku

Ad gloriam Dei – 130 let Diecézního muzea v Litoměřicích
Publikace vydaná jako katalog výstavy Ad gloriam Dei – 130 let Diecézního muzea v Litoměřicích a 20 let jeho obnovené existence má dvě části, které se navzájem dobře doplňují. První část je historická a mapuje dějiny Diecézního muzea v Litoměřicích, které dosud nebyly takto komplexně v odborné literatuře pojednány. Za největší přínos je možné považovat to, že je edičně publikován dokument, týkající se zřízení muzea, a jeho inventář. Druhou část tvoří vlastní katalogová hesla k vystaveným dílům, která je mohou přblížit jak návštěvníkům výstavy, tak těm, kteří se jí nemohli zúčastnit. Publikace má bohatý poznámkový aparát, rozsáhlou bibliografii a německé a anglické resumé.
79/2014
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, p. o.
Michalská 7, 412 01 Litoměřice
+420 416 732 382
+420 416 732 383
sekretariat@galerie-ltm.cz
http://www.galerie-ltm.cz
083259
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Litoměřický biskup Antonín Ludvík Frind (biskupem v letech 1879–1881) povolal do Litoměřic Vinzenze Luksche, který vznik Diecézního muzea inicioval. Založení muzea bylo oficiálně publikováno 3. září 1885 v diecézním věstníku Consistorial-Currende, čímž bylo založeno nejstarší diecézní muzeum v Rakousku-Uhersku, a to již za následovníka Antonína Ludvíka Frinda, Emanuela Jana Schöbela (biskupem v letech 1882–1909). Náplní Diecézního muzea nebylo pouze sbírat, zachraňovat a uchovávat umělecká díla, ale umožnit jejich odborné studium. Muzeu byly vyhrazeny prostory v západním křídle biskupské rezidence, v bezprostřední blízkosti proslulé biskupské knihovny. Vycházel „muzejní časopis“ Mittheilungen aus dem Diözesan-Museum. Akviziční činností se podařilo shromáždit přibližně 250 uměleckých děl a uměleckořemeslných artefaktů. V roce 1892 byl na podporu muzea založen Spolek litoměřického diecézního muzea a Vinzenz Luksch se stal jeho předsedou. Následující období je možné charakterizovat jako období jisté stagnace, i když akvizice, realizované ve zmíněném období, nebyly rozhodně druhořadé. Když v roce 1920 Vinzenz Luksch zemřel, jeho nástupcem se na krátkou dobu stal Gustav Mattauch (do 1923). Spolek vykonával svoji činnost až do roku 1933. O sbírky Diecézního muzea se začalo intenzivně zajímat Městské muzeum (dnes Oblastní muzeum v Litoměřicích), které navrhlo jejich umístění do bývalé budovy litoměřické radnice na hlavním náměstí, kde sídlilo. Další institucí, která se o muzeum zajímala, byla Obrazárna Společnosti vlasteneckých přátel umění. V dějinách Diecézního muzea byl přelomový rok 1940, kdy byly jeho sbírky převezeny do depozitářů litoměřického muzea.
Autoři textů: Martin Barus, Mons. Jan Baxant, Stanislav Přibyl, Jan Štíbr; Autoři katalogových hesel: Tomáš Hladík, Olga Kotková, Aleš Mudra, Michaela Ottová, Jan Royt, Andrea Steckerová, Ľubomír Turčan, Vít Vlnas
Jan Brodský, Martin Frouz, Otto Palán, David Stecker, Martin Barus
Jan Brodský
Biskupství litoměřické, Ústav dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze
250 Kč
1 000 ks
prodej, povinné výtisky

Nepovinné přílohy

978-80-87784-08-2

Fotogalerie

nahoru