Muzejní počin roku

Záchrana objektu bývalých papíren v Žatci a vybudování depozitářů muzea v jejich části
Roku 2015 byla ukončena rekonstrukce části bývalých papíren v Žatci. V areálu vzniklo nové pracoviště Regionálního muzea v Žatci. Umístění zde najdou veškeré sbírkové fondy, knihovna muzea, přijímací depozitář a konzervátorské pracoviště. Multifunkční sál s expozicí již slouží veřejnosti. Budova je vybavena novým osobním a nákladním výtahem a poskytuje bezbariérový přístup. Dva klimatizované boxy umožňují uložení i těch nejchoulostivějších předmětů. Bezpečnost sbírek zajišťuje EPS, EZS, kamerový systém, plynový hasicí systém a centrální monitoring klimatu všech depozitářů. Každé patro je vybaveno samostatnou studovnou. Pracoviště splňuje všechny soudobé nároky na trvalé uložení sbírek muzejní povahy. Náklady činily kolem 50 milionů korun. Projekt byl podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
23/2015
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Husova ul. 678, 438 01 Žatec
+420 608 200 697
reditel@muzeumzatec.cz
http://www.muzeumzatec.cz
360805
Město Žatec

Povinné přílohy

Žatecké muzeum se dlouhodobě potýkalo s nevyhovujícím uložením sbírek a nedostatkem prostorů pro nové přírůstky. V roce 2012 se chopilo myšlenky vybudovat nové depozitáře v chátrající budově bývalých papíren. Za podpory zřizovatele byla zpracována projektová dokumentace a podklady k žádosti o finanční dotaci. Poskytovatelem byl ROP Severozápad z Evropského fondu pro regionální rozvoj. V letech 2014-2015 prošel areál rozsáhlou rekonstrukcí. V listopadu 2015 převzalo Regionální muzeum v Žatci budovu do své správy jako detašované pracoviště „Stará papírna“. V jižním traktu se nachází v suterénu sklad obalového materiálu, v 1. a 2. patře depozitáře pro společensko-vědní a archeologické sbírky včetně dvou boxů s klimatizačními jednotkami, umožňujícími uložení i těch nejchoulostivějších předmětů. Ve třetím patře je umístěna centrální knihovna muzea. Každé patro je vybaveno samostatnými studovnami. Obslužnost budovy zajišťuje nový osobní a nákladní výtah. Objekt poskytuje bezbariérový přístup včetně sociálního zařízení pro handicapované. V severním traktu vznikl v přízemí přijímací depozitář a moderní konzervátorské a restaurátorské pracoviště s depozitářem po konzervaci. V patře se nachází multifunkční sál pro veřejnost se stálou expozicí o historii žateckého průmyslu. Bezpečnost sbírek zajišťuje EZS, EPS, kamerový systém, centrální monitoring klimatu všech depozitářů a plynové hasicí zařízení (GHZ). Pracoviště tak splňuje všechny soudobé nároky na trvalé uložení sbírek muzejní povahy. Náklady na stavební práce a vybavení depozitářů dosáhly částky kolem 50 milionů korun, přičemž 85% nákladů bylo hrazeno z prostředků Evropské unie. Realizovaný projekt umožní přemístit kompletní sbírkové fondy do jediné budovy s dostatečnou rezervou pro další přírůstky a předat tak nenahraditelné kulturní a historické bohatství regionu v pořádku dalším generacím. Nové depozitáře představují kvalitativně významný krok v péči o sbírky a jejich využívání směrem k veřejnosti.

PhDr. Radmila Holodňáková
+420 602 724 628
reditel@muzeumzatec.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Radmila Holodňáková, ředitelka muzea, Mgr. Zdeňka Hamousová, starostka města Žatec, Ing. Břetislav Sedláček, hlavní projektant, Kamil Neufuss, generální dodavatel stavebních prací


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru