Muzejní publikace roku

Kniha Střední Čechy – kolébka národních patronů
Původní krajský projekt měl posílit identitu Středočeského kraje tématem, které patří mezi základní kameny české státnosti a zároveň představuje ryze středočeský fenomén „kolébky patronů“ – sv. Ludmily, sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. V rámci projektu měla vzniknout putovní výstava a publikace, která by prezentovala sbírkové předměty středočeských muzeí dokumentující kult jednotlivých patronů. Vše skončilo jen u záměru, protože priority Středočeského kraje se přesunuly jiným směrem. SVMK se však myšlenky na vydání publikace nevzdalo a s předními odborníky (J. Sláma, Z. Hledíková, T. Petráček, P. Sommer) připravilo nejen kapitoly se soudobým pohledem na život a kult těchto národních patronů, ale i vhled do doby, v níž žili svůj pozemský život. Obrazový doprovod představují sbírkové předměty z muzeí zřizovaných Středočeským krajem.
31/2015
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, příspěvková organizace
Huťská 1375, 272 01 Kladno
+420 312 248 045
muzeum@omk.cz
www.omk.cz
00410021
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Kniha představuje střední Čechy jako oblast, kde byly v 9. a v 10. století položeny základy přemyslovského státu, který byl od počátku spojen s kulty národních patronů – sv. Václava, sv. Ludmily, sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. Pro sepsání jednotlivých kapitol byli vybráni přední odborníci univ. prof. Jiří Sláma, univ. prof. Zdeňka Hledíková, univ. prof. Petr Sommer, doc. Tomáš Petráček. Životopisné kapitoly uvádí nástin historie České kotliny v raném středověku v době, kdy tito patroni prožívali své pozemské životy. Protože většina těchto informací pochází z legend, je jedna kapitola věnována i vysvětlení toho, co legendy jsou a jaké údaje z nich lze čerpat. Snahou editora i jednotlivých autorů bylo představit čtivou formou současné poznatky o našich nejstarších dějinách, kdy se formovala naše národní identita, i o osobnostech, které v tomto procesu sehrávaly významnou roli, ať už jako panovníci, církevní hodnostáři či národní patroni. Z tohoto pohledu jistě zaujme kapitola věnovaná sv. Vojtěchu, jejíž autor se zamýšlí, zda postavení Slavníkovců v rámci přemyslovského státu nemělo přece jen jinou podobu, než jaká se v posledních dvou desetiletích prezentovala, a zda skutečně nešlo o jakýsi „stát ve státě“, tedy území s poměrně velkou nezávislostí na pražském knížeti. Čtenáři v knize naleznou přehled míst spojených se životem našich nejstarších patronů včetně odkazů na literaturu k dalšímu studiu. Obrazový doprovod převážně tvoří sbírkové předměty z muzeí zřizovaných Středočeským krajem, z nichž mnohé nebyly dosud publikovány. V závěru jsou pak představeny instituce, které obrazový doprovod poskytly. Kniha tak může posloužit nejen jako zdroj informací o nejstarších dějinách našeho státu, ale i jako inspirace pro turistiku a návštěvu středočeských muzeí.
Jiří Sláma, Zdeňka Hledíková, Tomáš Petráček, Petr Sommer, Zdeněk Kuchyňka
Jiří Čermák, Jiří Chour, Zdeněk Kuchyňka, Vladimír Legner, Milan Petriščák, Kamil Voděra, Jaroslav Vyšín, Arcibiskupství pražské, Hornické muzeum Příbram, p. o., Muzeum Českého krasu, p. o. - Beroun, Oblastní muzeum Praha-východ v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, p. o., Muzeum Podblanicka Vlašim, p. o., Regionální muzeum Mělník, p. o., Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, p. o., Ústav archeologické památkové péče středních Čech, p. o., archiv autorů
Martin Dušek
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně
180-290 Kč dle distributora
1100 výtisků
Prodej v kladenském muzeu a v jeho e-shopu, distribuce prostřednictvím Karmelitánského nakladatelství a Knihkupectví Kanzelsberger.

Nepovinné přílohy

978-80-904728-9-1
1) Fotografie z prezentace knihy na Budči 21. 6. 2015 J. E. kardinálem Miloslavem Vlkem 2) Fotografie z prezentace knihy při Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi 28. 9. 2015 J. E. kardinálem D. Dukou

Fotogalerie

nahoru