Muzejní výstava roku

Hliněné stavitelství na Moravě
Tradiční hliněné stavitelství je významným hmotným dokladem o životě našich předků. Výstava představuje hlínu jako jednu ze základních stavebních hmot a klade hlavní důraz na konstrukční techniky uplatňované u stěn obytných a hospodářských budov. Jádro výstavy tvoří devět trojrozměrných exponátů, které představují unikátní repliky historického zdiva a prezentují zaniklou stavební tradici zastoupenou dnes v terénu pouze zlomkem, většinou již jen dožívajících objektů. Doprovodné tabule umístěné na obvodových stěnách výstavních prostor přibližují představené stavební principy a jejich kulturně historický kontext. Návštěvník je seznámen s okolnostmi vzniku hliněných stěn, se způsoby jejich budování a vzájemnými souvislostmi mezi jednotlivými stavebními technikami. Výstava ve svém celku představuje jedinečný počin, který v podmínkách ČR zatím nebyl realizován a je názornou ukázkou umu venkovských stavitelů.
32/2015
Národní ústav lidové kultury
Zámek č. 672, 696 62 Strážnice
+420 518 306 611
+420 518 306 615
info@nulk.cz
www.nulk.cz
0009427
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Tradiční hliněné stavitelství patří k nejohroženější skupině historického stavebního fondu moravského venkova a je významným svědectvím o životě minulých generací. Cílem výstavy je představit aktuální poznatky aplikovaného výzkumu věnovanému hlíně jako jedné ze základních stavebních hmot. Hlavní důraz je kladen na techniky uplatněné v konstrukci stěn obytných a hospodářských budov. Jedná se o příklad dokonalého využití materiálu, který tehdejším stavitelům nabízela okolní příroda. Jádro výstavy tvoří devět trojrozměrných exponátů, které představují unikátní repliky historického zdiva (včetně principu jeho stavby) a reprezentují zaniklou stavební tradici zastoupenou dnes v terénu pouze zlomkem, většinou již jen dožívajících objektů. Celkem 10 doprovodných tabulí, umístěných na obvodových stěnách výstavních prostor, podrobně přibližuje prezentované stavební principy a jejich kulturně historický kontext. Celá problematika je vsazena do širšího evropského rámce. Součástí těchto tabulí jsou unikátní ikonografické prameny názorně dokreslující dané téma. Přiblížena je i problematika interpretace hliněných staveb v archeologických a recentních dokladech a různé názory na stáří a rozšíření jednotlivých konstrukčních řešení. Z vystavených exponátů si zaslouží největší pozornost klasovitě kladené zdivo vyvázané z tzv. hliněných válků. Jinde zcela výjimečná varianta za použití stavební prvků tvaru rovnostranného trojúhelníka byla zjištěna v oblasti střední Moravy. K tomuto stavebnímu způsobu se zatím nepodařilo v rámci dlouhodobého výzkumu i mimo hranice evropského kontinentu nalézt adekvátní analogie. Ve svém celku představuje výstava jedinečný počin, který v podmínkách ČR zatím nebyl realizován a je názornou ukázkou umu venkovských stavitelů.
PhDr. Martin Novotný, Ph.D.
Národní ústav lidové kultury
TRIFID KP, s.r.o., Mgr. Eva Krchová, Oldřich Žaluda
26.4.2015
31.10.2017
Květen - Říjen
6
8
PhDr. Martin Novotný, Ph.D.
martin.novotny@nulk.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Martin Novotný, Ph.D.
PhDr. Martin Novotný, Ph.D.
TRIFID KP, s.r.o. (Mgr. Eva Krchová, Oldřich Žaluda)
Publikace: Novotný, Martin: Hliněné stavitelství na Moravě a evropské souvislosti. Kritický katalog k výstavě. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014. ISBN 978-80-87261-97-2. Brožura: Novotný, Martin: Earth Architecture in Moravia: Guide to the Exhibition. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014. Novotný, Martin: Lehmarchitektur in Mähren: Führer durch die Ausstellung. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014. Leták: Novotný, Martin: Hliněné stavitelství na Moravě: výstava hliněných konstrukcí v areálu Muzea vesnice jihovýchodní Moravy. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014. Novotný, Martin: Earth Archtecture in Moravia: Exhibition of earth constructions in the Open-Air Museum of Rural Architecture in South-East Moravia). Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014. Novotný, Martin: Lehmarchitektur in Mähren: Ausstellung der Lahmbauten im Freilichtmuseum (Museum des Dorfes Südostmähren). Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2014.
Workshop Použití hlíny ve venkovském stavitelství pořádal Národní ústav lidové kultury a konal se ve dnech 27. a 28. května 2015 v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy. Posláním workshopu bylo osvojení si některých postupů v minulosti uplatňovaných u tradičních hliněných staveb. Účastníci si mohli například vyzkoušet stavbu dusaného zdiva do dřevěného bednění, výrobu nepálených cihel a nanášení hliněných omítek. Dne 6. června 2015 se konala odborná exkurze studentů Universität für Bodenkultur Wien (BOKU), jejímž hlavním cílem byla komentovaná prohlídka výstavy Hliněné stavitelství na Moravě. Součástí exkurze byly i ukázky archaických konstrukčních postupů a výroba stavebních prvků za aktivní účasti studentů vídeňské univerzity.
http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zpravy/v-straznickem-skanzenu-zacala-sezona-vystavou-o-stavitelstvi/1209297 http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-kulturni-servis/315871/v-straznickem-skanzenu-zacala-sezona-vystavou-o-stavitelstvi.html http://www.mkcr.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-straznice-nejen-za-muzikou-256548/tmplid-228

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru