Muzejní počin roku

Zpřístupnění půdní vestavby a zřízení nového depozitáře Muzea Litovel
V srpnu 2015 byla ukončena nákladná rekonstrukce objektů na ulicích Smyčkově 795 (Muzeum Litovel) a na ulici 1. máje 800 (tzv. Smyčkův dům, kde je depozitář muzea). Ve vzniklém prostoru podkroví Muzea Litovel jsou od 13. ledna 2016 zpřístupněny nové stálé expozice: „ Gustav Frištenský“, a „Od mechanického hracího strojku k modernímu gramofonu“ a část s pohledem na historické vazby trámů. Do depozitáře byly do konce roku 2015 svezeny sbírkové předměty, které se do té doby nacházely v provizorních skladovacích podmínkách v různých částech města.
37/2015
Muzeum Litovel
Smyčkova 795, 784 01 Litovel
+ 420 585 341 465, + 420 725 074 918
muzeum@muzeumlitovel.cz
www.muzeumlitovel.cz
00299138
Město Litovel

Povinné přílohy

Město Litovel jako majitel budovy a zároveň zřizovatel a provozovatel muzea zbudovalo nový depozitář a v budově muzea nové výstavní plochy pro stálé expozice. V prostorné sedlové střeše budovy muzea byly realizovány 3 nové prostory: 2 stálé expozice, jež jsou věnovány osobnosti Gustava Frištenského a místnímu výrobku s více než 60letou tradicí (gramofonu), díky nimž je Litovel známá po celém světě. Třetí částí je raritní vazbové trámoví půdního prostoru. Depozitář splňuje všechny požadavky kladené na trvalé uložení sbírek. Celkové náklady na projekt činily téměř 20 milionů korun, z toho téměř 60% (11,5 milionů) přispěl ROP Střední Morava. Celá rekonstrukce začala v srpnu 2014, dokončena byla v srpnu 2015. Muzeum v Litovli se po mnohaleté pauze znovu otevřelo pro veřejnost v roce 2004 se 2 výstavními sály. Už při otevření bylo jasné, že dané výstavní prostory jsou těsné a nevyhovují náročným požadavkům návštěvníků. Celých 10 roků se zde pracovalo v nejmenším vůbec možném kolektivu dvou lidí, kteří dělali úplně vše, co pestrá muzejní práce přináší. K tomu patřilo i plánování rozšíření výstavních ploch v půdním prostoru budovy a modernizace prostor určených pro uložení sbírek. Do roku 2015 to byl zastřešený sklad (bývalá prodejna). Výstavní prostor je od 13. ledna 2016 zpřístupněn široké veřejnosti, depozitář svému účelu slouží od září 2015. Zdi podél schodiště k novým stálým expozicím jsou navíc nově osazeny střeleckými terči a třemi obrazy, které připomínají nejstarší historii budovy (původní střelnice). Město Litovel opravou a vybavením dvou budov výrazně přispělo k rozšíření nabídky regionu v rámci cestovního a turistického ruchu. V roce 2015 jde v oblasti muzejnictví o mimořádný investiční a kulturní počin v rámci celého Olomouckého kraje. Předměty, které za dobu novodobé existence muzea byly soustředěny v provizorních podmínkách, dnes budou uloženy důstojně a Muzeum Litovel nebude svým zázemím na chvostu mezi městskými muzei České republiky.

Mgr. Zdenka Frištenská
+420 725074918
muzeum@muzeumlitovel.cz

Nepovinné přílohy

Město Litovel – ing. Zdeněk Potužák – starosta města Muzeum Litovel – Mgr. Zdenka Frištenská – vedoucí muzea, Mgr. Robert Najman – pracovník muzea B&B Studio – ing. arch. Petr Brauner – hlavní projektant Fortex AGS – ing. Michal Konečný – ředitel dodavatelské firmy stavebních prací


Fotogalerie

nahoru