Muzejní výstava roku

FILIP LEUBNER (1733–1803) / Pozdní baroko na Lužické Nise
Výstava zcela poprvé představuje Filipa Leubnera, malíře oltářních obrazů a portrétistu, který se po více než čtyřicet let spolupodílel na výzdobě řady kostelů a kaplí v severních a středních Čechách i v Horní Lužici. Na objednávku Jana Kristiána Swéerts-Sporcka namaloval devět oltářních pláten pro servitský kostel v Konojedech, v němž pracoval po boku dílny Ignáce Platzera. Během let jej několikrát zaměstnávali Clam-Gallasové a opakovaně se objevil ve službách abatyše kláštera Marienthal Anastasie Rösler. Výstava představuje Leubnerovy obrazy vedle prací jeho současníků, sochařů i malířů, s nimiž přišel během svého života do kontaktu, ať již osobně, či prostřednictvím jejich děl (I. Platzer, D. Martin, J. P. Molitor, I. Raab, F. A. Scheffler, Schenau ad.
38/2015
Oblastní galerie Liberec, příspěvková organizace
Masarykova 723/14, 460 01 Liberec
+420 485 106 321
oblgal@ogl.cz
www.ogl.cz
00083267
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Kromě malého okruhu odborníků na umění 18. století bylo jméno Filip Leubner dosud stejně málo pojmem, jako byl kraj na Lužické Nise vnímán jako kraj umění baroka. Avšak naši pozornost si zaslouží nejenom Leubner, ale i specifika regionálních dějin umění v historickém kontextu druhé poloviny 18. století. Výstava i stejnojmenná publikace představuje Filipa Leubnera v širokém umělecko-historickém kontextu a vzájemných souvislostech, méně z hlediska životopisného. Ještě na počátku 20. století bylo časté, že v uměleckohistorické literatuře byly baroko a barokní kultura odmítány. V současné době je již těmto tématům věnován velkým prostor a na barokní umění se pohlíží s velkým respektem. Určitý odstup je nyní uplatňován vůči pozdnímu baroku. Jedním z cílů výstavy a doprovodné publikace je napomoci tomu, aby pozdní barok na Lužické Nise byl objeven jako umění, které představuje podzim baroka se vší nádherou náležící tomuto ročnímu období, v němž barokní kultura proniká k širším vrstvám obyvatelstva a daná oblast se stává samostatným a umělecky tvůrčím střediskem. V rámci vymezené oblasti se nabízí také vidět barokní tvarosloví jako jedinečný mezinárodní česko-německý „jazyk“. Jeho zkoumáním se tak zařazujeme ke komplexnímu kulturnímu průzkumu dané oblasti v druhé polovině 18. století. Cílem výstavy, která je první výstavou tohoto malíře vůbec, je přispět k tomu, aby pozdněbarokní regionální umění bylo navráceno do obecného povědomí a aby náboženské obrazy i sochy byly nově nahlíženy v optice uměleckých děl. Výstavu provázejí rozšířené popisky v česko-německé mutaci. Exponáty zapůjčily Národní galerie v Praze, Městská muzea v Žitavě, Biskupství litoměřické a Severočeské muzeum v Liberci. Repríza výstavy se uskuteční v Městských muzeích v Žitavě (19. 3.–5. 6. 2016).
Zuzana Štěpanovičová, Marius Winzeler, spolupráce Jana Schlesingerová
Jana Schlesingerová (texty k výstavě), Marcela Vondráčková (texty k výstavě), Soňa Vrňatová (překlady do německého jazyka), Marius Winzeler (texty k výstavě), Karel Blümel (instalační pracovník), Michael Čtveráček (grafické řešení výstavy), Oldřich Jiříček (výroba nástavce na paneláž), Michael Plátek (tisk výstavní grafiky), Autoplachty Ryška (tisk výstavní grafiky)
17.12.2015
1.3.2016
prosinec 2015 – březen 2016
úterý–neděle, čtvrtek
10.00–17.00, 10.00–19.00
Zuzana Štěpanovičová
zuzana.stepanovicova@ogl.cz

Nepovinné přílohy

Michael Čtveráček
Katalog, plakát, pozvánka, leták DL, pracovní listy a pozvánka k doprovodnímu programu
K výstavě bylo uspořádáno šest komentovaných prohlídek v českém jazyce (Jana Schlesingerová, Zuzana Štěpanovičová) a jedna v německém jazyce (Marius Winzeler) s tlumočením do češtiny. Pro všechny typy škol a zájmové skupiny byl připraven doprovodný program s názvem Vystup z barokního stínu, který probíhal v termínu 11. 1. až 26. 2. 2016, edukace Šárka Stanovská. Během výstavy se uskutečnily tři koncerty barokní hudby: 10. 1. 2016 Koncert vánoční hudby, vokální soubor Collegium 419 a instrumentální soubor Hipocondria ensemble pod vedením Čeňka Svobody; 6. 2. 2016 Koncert komorní hudby J. S. Bacha, soubor Basistova Dobrá Společnost; 28. 2. 2016 Koncert Ecce homo! – Postní hudba italského baroka, soubor Cum Decore.
Právo 28. 1. 2016 RECENZE: Světci na dřevěných křídlech andělů MF Dnes 22. 12. 2015 Galerie připomíná zapomenutého malíře Liberecký deník 18. 12. 2015 Sakrální výjevy i snové kraje - galerie zve na nové výstavy

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru