Muzejní publikace roku

Uchováno budoucím generacím: Devadesát let sbírkotvorné činnosti Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
Jedná se o první knihu v historii Valašského muzea v přírodě (dále jen VMP), která postihuje celý jeho sbírkový fond včetně pomocných a dokumentačních sbírkových celků. Pro lepší pochopení problematiky tvorby sbírkových kolekcí jsou do knihy zařazeny také kapitoly o historii muzea a budování jednotlivých areálů, které přímo ovlivnily směřování sbírkotvorné činnosti muzea. Kniha je rozdělena do tematických celků, v rámci nichž jsou představeny jednotlivé podsbírky a sbírkové skupiny. Jedná se o témata Obživa, Způsob života, Dny všední a sváteční, Výtvarné umění a umělecké řemeslo, Sbírky historické, Dokumentační a studijní fondy. Jednotlivé kapitoly pojednávají o tvorbě sbírkových celků, o jejich vývoji a přístupech jednotlivých kurátorů, kteří významně ovlivnili jejich současnou podobu. Každá sbírková skupina je také blíže charakterizována.
41/2015
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštem
Palackého 147, Rožnov pod Radhoštěm 756 61
+420 571 757 111
muzeum@vmp.cz
www.vmp.cz
00098604
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace Uchováno budoucím generacím s podtitulem Devadesát let sbírkotvorné činnosti Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm představuje laické i odborné veřejnosti proces shromažďování a uchovávání předmětů za účelem tvorby sbírkových fondů jako dokladu života našich předků. V rámci publikační činnosti Valašského muzea v přírodě (VMP) se jedná o dosud nejrozsáhlejší a nejucelenější počin dokumentující možnosti, koncepce, metody a výsledky sbírkotvorné činnosti v průběhu devadesátileté historie muzea. Také v širším měřítku České republiky náleží vydání knihy s touto náplní spíše k méně častým jevům. Samotné pojednání o sbírkách muzea je uvedeno kapitolou shrnující historii muzea a především detailní studií o jeho výstavbě, ideových proudech, koncepcích a výsledných realizacích, které vedly k vytvoření jedinečného celku čtyř areálů VMP. Řada těchto informací byla do vydání knihy veřejnosti zcela neznámá a může sloužit jako inspirace i pro další muzea v přírodě. Pro lepší pochopení celého procesu tvorby muzejní sbírky byly zařazeny také kapitoly o sběratelské činnosti, dokumentování, ošetřování a uchovávání sbírkových předmětů. Značnou část publikace pak zaujímají přehledně členěné texty a množství černobílých i barevných fotografií, prostřednictvím nichž jsou čtenáři seznamováni s charakterem sbírkových fondů VMP, jejich dělením a skladbou, podrobněji jsou představeny významné či jedinečné celky a jednotliviny. Představeny jsou sbírky trojrozměrné (etnografické, historické a umělecké), dvojrozměrné (písemnosti a tisky, fotografie, apod.) a rovněž dokumentační a studijní fondy. Obsah knihy podrobně představuje postupy a výsledky sbírkotvorné činnosti VMP jako jedné ze složek jeho odborné činnosti. Podávané informace jsou zdrojem znalostí obohacujících kulturní povědomí nejen běžných obyvatel regionu Valašsko. Publikace rovněž poskytuje základní bázi poznání pro badatele zajímající se o práci se sbírkami nebo pro kolegy z jiných muzeí. Publikace Uchováno budoucím generacím může sloužit jako dobrý příklad jiným muzejním institucím pro publikační zpracování jejich vlastních sbírek.
Anna Borová, Radek Bryol, Zdeněk Cvikl, Helena Cviklová, Lenka Drápalová, Alena Fojtášková, Radek Hasalík, Denisa Hrůzková, Šárka Kramolišová, Lenka Kučerová, Petr Liďák, Gabriela Obroučková, Jindřich Ondruš, Renata Prejdová, Eva Románková, Markéta Šimčíková, Jana Tichá, Miroslava Ulrichová
Jan Kolář, Vladimír Skýpala, Karel Matocha, Ctimír Štrunc, Marie Baďuříková, Vanda Vrlová-Bulawová, Jiří Langer, Edita Porubská, Bedřich Přikryl, Karel Hýža, František Papež, Markéta Šimčíková, Gabriela Obroučková, Jaroslav Fiala, Denisa Hrůzková, Šárka Kramolišová, Michal Kročil, Karel Otto Hrubý, F. K. Gabriel, fotoateliér Bittl a Hawlik, Václav Ulrich, J. Hybša, Otakar Šrůtek, A. Čurnová, Bohumír Jaroněk, Florian Vokáč, Alena Fojtášková, Miroslav Šotola, Marie Drgová
Helena Skýpalová
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
399,- Kč
1000 ks
300 ks prodej včetně zasílání na dobírku, 700 ks zdarma, z toho 300 ks distribuce přes Ministerstvo kultury ČR a 400 ks distribuce VMP.

Nepovinné přílohy

978-80-87210-51-2
Fotografie ze křtu knihy dne 12. prosince 2015.

Fotogalerie

nahoru