Muzejní publikace roku

Tenkrát v Sedlčanech
Publikace „Tenkrát v Sedlčanech“ prostřednictvím kouzla starých pohlednic přibližuje život v maloměstských Sedlčanech v obdobích Rakousko – Uherské monarchie, za První republiky s přesahem do let válečných i do doby po roce 1948. Vedle fotografií z fondu Městského muzea Sedlčany, tvoří základ knihy prvorepublikové staré pohlednice ze sbírky sedlčanského sběratele pana Milana Růžičky, vydávané většinou místními nakladateli. Na nich se představují Sedlčany „ve starých zlatých časech“ svými ulicemi a náměstími, které tehdejší fotografy zaujaly. Autor knihy sbíral informace během pěti let od sedlčanských pamětníků, z církevních matrik, sedlčanských kronik a z dalších dokumentů a reálií získaných zejména v Městském muzeu Sedlčany.
45/2015
Městské muzeum Sedlčany
Tyršova 136, 264 01 Sedlčany
+420 318 821 240
+420 318 821 240
muzeum@muzeum-sedlcany.cz
www.muzeum-sedlcany.cz
70973431
Město Sedlčany

Povinné přílohy

Publikace „Tenkrát v Sedlčanech“ obsahuje tři oddíly, úvodní se jmenuje SEDLČANY V DATECH. Jedná se o první chronologicky řazený soupis důležitých událostí města - od první písemné zmínky do naší současnosti. Součástí událostí je přehled počtů obyvatel a domů města v průběhu staletí, soupis starostů od roku 1820 a seznam správců, řídících či ředitelů sedlčanské školy od prvního záznamu do současnosti. Druhý, stěžejní oddíl knihy s názvem SEDLČANY V OBRAZECH obsahuje přes 780 reprodukcí historických pohlednic, fotografických momentek, historických map a plánů, dobových reklam, dokumentů, kreseb či obrazů nebo snímků soudobých reálií. Většina obrazového materiálu je podrobně komentovaná. Tento oddíl je rozdělen do osmi částí. Ty nijak nekorespondují s oficiálním dělením města, dělení vycházelo jen z množství a celistvosti, či naopak nedostatečnosti obrazového materiálu vztahujícího se k jednotlivým čtvrtím či ulicím Sedlčan. Ve třetím oddíle POVÍDKY autor Jaroslav Nádvorník čtenáři předkládá devět beletrizovaných příběhů, které se v Sedlčanech udály. Vychází hlavně z vyprávění svého otce a z vyprávění a vzpomínek dalších pamětníků. Publikace „Tenkrát v Sedlčanech“ je určena širší veřejnosti a neklade si za cíl být přesným faktografickým pramenem - vzpomínky na tutéž událost mohou být nahlíženy z různých úhlů. Ale chce se stát jednou z publikací, ze které si můžeme udělat obrázek o životě našich předků a která potěší chvilkami napětí i humoru. Může posloužit i jako zdroj k dalšímu bádání.
Jaroslav Nádvorník
Fon Městského muzea Sedlčany, soukromí sběratelé
Zora Sokolová
1. vydání – 450 Kč (prosinec, 2015), 2. vydání – 550 Kč (únor, 2016)
1. vydání – 1000 ks; 2. vydání – 800 ks
Prodej v sedlčanském muzeu, v sedlčanské knihovně, v regionálních informačních centrech, v regionálních knihkupectvích, prostřednictvím webových stránek sedlčanského muzea.

Nepovinné přílohy

978-80-903679-9-9

Fotogalerie

nahoru