Muzejní výstava roku

Umění proti fašismu a válce. Výtvarná expozice Památníku Terezín
Stálá výtvarná expozice Památníku Terezín vznikla u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války. Je v ní prezentováno přes 120 uměleckých prací s tématikou boje proti fašismu, nacismu a válce, v naprosté většině ze sbírky Památníku Terezín. V expozici jsou vystaveny obrazy, kresby, grafiky a plastiky významných českých umělců vzniklé od třicátých do konce osmdesátých let minulého století, a to včetně nově získaných přírůstků. Dlouhodobě budovaná sbírka protiválečného umění Památníku Terezín, která je v České republice jedinečná svým zaměřením, rozsahem i uměleckou kvalitou, má svůj význam i v evropském kontextu. Kresby vězňů nacistických koncentračních táborů a věznic, jejichž originály nemohou být z důvodu ochrany dlouhodobě vystaveny, jsou prezentovány formou audiovizuálního pásma.
49/2015
Památník Terezín, s. p. o.
Principova alej 304, 411 55, Terezín
+420 416 78 22 25
pamatnik@pamatnik-terezin.cz
www.pamatnik-terezin.cz
00177288
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Stálá výtvarná expozice Památníku Terezín vznikla u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války. Vystavená díla jsou především obrazem doby, kdy se rozhodovalo o dalším osudu Evropy. Pro snadnější orientaci návštěvníků jsou exponáty představeny v časové posloupnosti a dále členěny do několika tematických okruhů a názorových proudů. Výtvarná expozice by měla na návštěvníky působit především emocionálně, každý sál je proto uveden jen krátkým informačním textem v češtině, angličtině a němčině. Trojjazyčné je také audiovizuální pásmo sestavené z kreseb vězňů vytvořených přímo v nacistických vězeňských zařízeních. Vystavená díla jsou především obrazem doby, kdy se rozhodovalo o dalším osudu Evropy a autentickou výpovědí významných umělců, z nichž se řada ocitla v koncentračních táborech a věznicích (např. Josef Čapek, Emil Filla, Bohumil Lonek) a někteří přímo na popravištích. Poprvé jsou zde vystavena také díla umělců, kteří se narodili až po druhé světové válce a ve své tvorbě se zabývali motivy násilí, válečných katastrof a existence člověka v mezních situacích. Vzhledem k současným konfliktům ve světě, které vyvolaly mohutnou uprchlickou vlnu z oblastí postižených válkami, je expozice také aktuálním protiválečným varováním.
PhDr. Blanka Stehlíková, CSc.
17.5.2015
po celý rok
Po - Ne
9:00 – 16:30 (v letní sezoně do 18:00)
Iva Gaudesová
gaudesova@pamatnik-terezin.cz

Nepovinné přílohy

Ak. arch. Václav Hejna
Ak. arch. Václav Hejna
Vernisáž výstavy (17. 5. 2015)
Slavnostní otevření nové stálé výtvarné expozice „Umění proti fašismu a válce“ v muzeu Malé pevnosti se konalo v den konání tradiční Terezínské tryzny 2015 v rámci vzpomínkových akcí k uctění obětí nacistické perzekuce a u příležitosti 70. výročí osvobození. Vernisáže se mimo dalších významných hostí zúčastnili také ministr kultury České republiky Daniel Herman a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Poté, co byla ředitelem Památníku Terezín Janem Munkem expozice prohlášena za otevřenou, následovala komentovaná prohlídka pod vedením autorky scénáře Dr. Blanky Stehlíkové.
Literární noviny č. 7/2015 – Umění proti fašismu a válce, autorka Eva Janáčková Literární noviny č. 8/2015 – ad Umění proti fašismu a válce, dopis Dr. Blanky Stehlíkové

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru