Muzejní publikace roku

České Budějovice pod hákovým křížem
Publikace nabízí širokému okruhu čtenářů objevný popis každodenního života (nejen) občanů protektorátních Českých Budějovic. Populárně laděný text s bohatým obrazovým doprovodem vytvořil na základě mnohaletého archivního studia, průzkumu terénu a rozhovorů s pamětníky kolektiv zkušených autorů tvořený pracovníky českobudějovických vědeckých institucí (Jihočeské muzeum, Státní okresní archiv a Jihočeská univerzita) a amatérskými historiky. Výsledkem je plastický obraz života v Českých Budějovicích v nelehkém období našich dějin 1939 – 1945.
50/2016
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Dukelská 242/1, 370 51 České Budějovice
+420 391 001 531
muzeumcb@muzeumcb.cz
muzeumcb.cz
00073539
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Tato publikace nabízí širokému okruhu čtenářů objevný popis každodenního života (nejen) občanů protektorátních Českých Budějovic. Mnohé napovídají již názvy jednotlivých kapitol: Politický život, Veřejná správa, Čeští fašisté a aktivistické (kolaborantské) organizace, Židé, Pomníky a názvy ulic, Školství, Zásobování a sociální situace obyvatel, Bombardování města, Osvobození. Populárně laděný text s bohatým obrazovým doprovodem vytvořil na základě mnohaletého archivního studia, průzkumu terénu a rozhovorů s pamětníky kolektiv zkušených autorů tvořený pracovníky českobudějovických vědeckých institucí (Jihočeské muzeum, Státní okresní archiv a Jihočeská univerzita) a amatérskými historiky. Výsledkem je plastický obraz života v Českých Budějovicích v nelehkém období našich dějin 1939 – 1945. Vzhledem k tomu, že se jedná o první publikaci svého druhu, co do komplexnosti nejobsažnější (stávající literatura jednak nebyla příliš početná a zaměřovala se vždy pouze na určité segmenty), myslíme si, že je to dobrý důvod přihlásit publikaci do soutěže. První vydání této publikace bylo bleskově (během několika dnů) vyprodáno. V současné době se připravuje druhé vydání, tentokráte ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta (vyjít by měla kniha ještě v lednu 2016).
Jiří Dvořák, Daniel Kovář, Leoš Nikrmajer, Jiří Petráš, Jan Ciglbauer, Erik Hieke, Petr Kozel, Jiří Šilha
ABS Brno – Kanice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, SOkA České Budějovice, Jan Ciglbauer, Daniel Kovář, Petr Kozel
Lukáš Bártů
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
220 Kč
600 ks
Recepce Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Informační centrum statutárního města České Budějovice Knižní trh E-shop Jihočeského muzea v Českých Budějovicích

Nepovinné přílohy

978-80-87311-59-2
Slavnostní křest knihy proběhl v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích dne 5. 5. 2015 od 16.00 hodin. O kvalitě publikace svědčí to, že druhé vydání vyšlo v únoru 2016 – chopilo se ho nakladatelství a vydavatelství Mladá fronta – publikace vydána ve stejné podobě jako první vydání.

Fotogalerie

nahoru