Muzejní publikace roku

Pravěk a raný středověk jihozápadních Čech
Katalog expozice pravěku a raného středověku v Západočeském muzeu v Plzni shrnuje dosavadní poznatky o pravěkých a raně středověkých dějinách na území Plzeňského kraje. Texty jsou oproti výstavě doplněny mnoha dalšími informacemi. Kromě základních charakteristik jednotlivých období pravěku seznamují s nejvýznamnějšími archeologickými objevy a nálezy v regionu. Přidány jsou kapitoly o historii archeologického bádání v regionu, o pravěké archeologické sbírce muzea, přírodním prostředí, metodice archeologického výzkumu a experimentální archeologii. Katalog vychází v českém, německém a anglickém jazyce v nákladech 500/250/250 ks. Publikace má 306 barevných fotografií artefaktů, mapy se strukturovanými legendami a terénní dokumentaci výzkumů.
56/2015
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
Kopeckého sady 2, 301 00 Plzeň
+420 378 370 114
www.zcm.cz
reditelstvi@zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Na rozdíl od většiny zemí Evropy, pří prohlídkách archeologických expozic a výstav v českých muzeích často chybí odpovídající katalog, který by návštěvníkům připomínal zážitek z návštěvy výstavy a zároveň mu poskytl další doplňující informace. V dubnu 2013 byla v budově Západočeského muzea otevřena stálá expozice pravěku a raného středověku jihozápadních Čech. Předkládaný katalog expozice zakončuje celý dlouhodobý projekt prezentace této, jak laickou veřejností, tak odborníky velmi kladně hodnocené expozice, která sklidila kladné hodnocení účastníků 19th Meetingu European Association of Archaeologists konaného v Plzni v roce 2013. V roce 2014 již vyšel stručnější průvodce „Pohledy do minulosti Plzeňského kraje - Archeologie od počátku do 10. století“ i současný katalog byl vydán za finanční podpory Plzeňského kraje nositelům projektů Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Katalog na 168 stranách shrnuje dosavadní poznatky o pravěkých a raně středověkých (do 10. století) dějinách na území Plzeňského kraje. Texty jsou oproti výstavě doplněny mnoha dalšími informacemi. Kromě základních charakteristik jednotlivých období pravěku seznamují s nejvýznamnějšími archeologickými objevy a nálezy v našem regionu. Záhlaví jednotlivých kapitol koresponduje barevnými pruhy a logy pro jednotlivá období s pruhy na vitrínách a panelech v expozici a na chronologické tabulce, což umožňuje návštěvníkovi snadnější orientaci. Přidány jsou kapitoly o historii archeologického bádání v regionu, o pravěké archeologické sbírce, přírodním prostředí, metodice archeologického výzkumu a experimentální archeologii. Publikace má 306 barevných fotografií archeologických artefaktů, terénní dokumentace z archeologických výzkumů. Kapitoly věnované jednotlivým obdobím doplňují mapy se strukturovanými legendami nejvýznamnějších lokalit. Pro lepší orientaci návštěvníků je připojen plán výstavních prostor a přehledná chronologická tabulka. Pro přiblížení vlastní expozice je katalog doplněn několika fotografiemi přímo z její instalace. Publikace ukazuje bohatost pravěké archeologické sbírky, protože až na výjimky jsou všechny vystavené artefakty uloženy v Západočeském muzeu v Plzni. Mezi unikátními předměty můžeme jen namátkou uvést neolitickou plastiku ženy, tzv. „Vochovské venuše“, bronzový štít z Plzně-Jíkalky a bronzové maskovité spony z Dýšiny a Kyšic, které jsou zapůjčovány na mnohé archeologické výstavy po celé Evropě. Katalog vychází současně v českém jazyce (náklad 500 ks), v anglickém jazyce (náklad 250 ks) a v německém jazyce (náklad 250 ks). Jazykové mutace však mají samostatné ISBN.
Milan Metlička (ZČM Plzeň)
Ivana Michnerová (ZČM Plzeň), Milan Metlička (ZČM Plzeň)
Petra Peterková (loga pro období; ZČM Plzeň), Lenka Šmolíková (náplň map, půdorys; ZČM Plzeň)
Lenka Marešová (Eurovelag), Milan Metlička (ZČM Plzeň)
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
250,- Kč
500 ks
Prodej v muzejní prodejně a možnost nahlédnutí do publikace při prohlídce expozice v budově muzea. Pro zahraniční návštěvníky publikace vyšla v anglické a německé jazykové mutaci.

Nepovinné přílohy

978-80-7247-123-2

Fotogalerie

nahoru